Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Feestelijke opening van het eerste non-water hockeyveld in Weesp

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 14 juni 2023
80 sec


PureEP moet duurzaamheidsdoelstellingen van FIH gaan invullen

Met een internationaal bezocht seminar, dat gisteren op 13 juni plaatsvond, werd 's werelds eerste non-water hockeyveld in Weesp gepresenteerd aan de internationale vakpers en het hockeypubliek.

Volle bak tijdens de feestelijke opening van het eerste non-water hockeyveld in Weesp
Volle bak tijdens de feestelijke opening van het eerste non-water hockeyveld in Weesp

In Fieldmanager hebben we hier al eerder over geschreven. Greenfields en CSC Sport kondigden enkele maanden geleden aan dat ze met een non-water hockeyveld op de markt zouden komen. Gisteren was het zover op complex van MHC Weesp in de gemeente Amsterdam. Tijdens het seminar gaven onder andere oud-hockeyinternational Floris Jan Bovelander, Alistair Cox, vertegenwoordiger van de FIH, en als derde Colin Young, directeur onderzoek en ontwikkeling bij Greenfields en Tencate, uitleg over de achtergronden van deze innovatie.

Kunstgras versus mud pitch

Floris Jan Bovelander sprak onder andere over zijn ervaringen met de ontwikkeling van de hockeysport in landen als India en Pakistan. Hij pleitte ervoor, zowel tot het publiek als tot gastheer Tencate, om vooral goedkope systemen te ontwikkelen die in dergelijke landen kunnen worden toegepast. Zelfs het slechtste kunstgrasveld presteert nog veel beter dan de beste mud pitch. Alistair Cox sprak over de aanleiding achter het non-water hockeyveld. De FIH is intrinsiek gemotiveerd om hockey duurzamer te maken. Voorheen werd er soms wel 18.000 liter water gesproeid voor een tophockeywedstrijd. Gelukkig is dit inmiddels aanzienlijk verminderd. Het blijft echter maatschappelijk lastig te verantwoorden dat er gemiddeld zes kubieke meter water wordt gebruikt voor één wedstrijd. Hoewel het waterveld momenteel de de facto standaard is voor optimale speelomstandigheden voor tophockey, brengt het besproeien van een hockeyveld kosten met zich mee, zowel financieel als ecologisch. Maatschappelijk gezien, wordt steeds meer erkend dat dit geen duurzaam beleid meer is voor hockey. Daarom heeft de FIH de kunstgrasindustrie uitgedaagd om hockeygras te ontwikkelen met dezelfde gewenste eigenschappen, maar zonder watergebruik.


Hoewel er voorlopig -aldus Cox- geen verbod komt op het gebruik van traditionele watervelden in de hockeysport, heeft de FIH de ambitie uitgesproken dat in het derde kwartaal van 2024 non-water hockeyvelden breed beschikbaar moeten zijn. Deze velden zullen worden toegepast bij alle tophockeywedstrijden die onder auspiciën van de FIH worden georganiseerd.

Technologie

Colin Young, directeur O&O bij Tencate, gaf tot slot uitleg over de technische aspecten van deze nieuwe innovatie. De Greenfields Pure EP is een zogenaamde continu getufte mat, wat betekent dat de vezels niet worden doorgesneden en dat de bal niet over rechtopstaande sprietjes rolt, maar over vezels in lusvorm. Dit wordt de Helix-technologie genoemd.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER