Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De impact van duurzame energie op het beheer van sportvelden

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, woensdag 7 juni 2023
83 sec


Duurzame energie heeft een behoorlijke impact op het beheer van sportvelden. Sportvelden werden vroeger altijd onderhouden met behulp van fossiele brandstoffen, zoals benzine of diesel. Dit bracht echter niet alleen hoge kosten met zich mee, maar had ook negatieve gevolgen voor het milieu. Daarom wordt er tegenwoordig op meerdere gebieden naar duurzamere alternatieven van zakelijke energie gekeken. In dit artikel geven we je daar vier voorbeelden van.


Verlichting
Sportvelden hebben krachtige verlichtingssystemen nodig voor avondwedstrijden of trainingen. Met het oog op de duurzaamheid wordt er daarom steeds meer gebruikgemaakt van LED-verlichting. Dit soort verlichting is een stuk energiezuiniger dan traditionele verlichtingssystemen. Verdere voordelen van LED-verlichting zijn de lange levensduur en betere lichtkwaliteit.

Elektrische apparatuur
Ook op het gebied van elektrische apparatuur is er veel veranderd bij het beheer van sportvelden. Zo heeft apparatuur op basis van fossiele brandstoffen plaatsgemaakt voor elektrische apparatuur. Denk aan elektrische maaiers, trimmers en bladblazers. Op die manier is de uitstoot van schadelijke gassen en geluidsoverlast sterk verminderd. Weet je wat nog het mooiste is? De opslagplaatsen van deze apparatuur worden gebruikt om zonne-energie op te wekken. Hiermee kan de elektrische apparatuur op een zeer milieuvriendelijke manier worden opgeladen.

Bewateringssystemen
Het onderhoud van sportvelden vereist regelmatige bewatering om de kwaliteit van het gras goed te houden. Om ook rekening te houden met de duurzaamheid, wordt er daarom steeds vaker gebruikgemaakt van duurzame waterpompen. Deze pompen worden aangedreven door zonne-energie. Dit verlaagt niet alleen de kosten, maar draagt ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Energieopslag
Tot slot zien we dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van duurzame systemen om energie op te slaan. Een voorbeeld hiervan zijn batterijen. Op die manier kan de opgewekte energie op elk gewenst moment worden ingezet en gaat er veel minder energie verloren.

De impact van duurzame energie op het beheer van sportvelden is aanzienlijk. Zo heeft het geleid tot het gebruik van LED-verlichting. Dit soort verlichting is veel energiezuiniger dan traditionele systemen. Bovendien heeft LED-verlichting een langere levensduur en betere lichtkwaliteit. Ook het vervangen van apparatuur op basis van fossiele brandstoffen door elektrische apparatuur is een gevolg van duurzame ontwikkelingen. Het mooie hieraan is dat dit soort apparaten zelfs kunnen worden opgeladen met zonne-energie. Dit draagt niet alleen bij aan kostenbesparingen, maar ook aan de vermindering van CO2-uitstoot. Tot slot spelen ook duurzame bewateringssystemen en slimme energieopslag een belangrijke rol bij een duurzame werkwijze.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Fieldmanager

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER