Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Water4All en Jean Heybroek komen met innovatie om ondergronds te beregenen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 30 mei 2023
120 sec


Water4All heeft in samenspraak met Jean Heybroek op sportclub Vogido in Enschede, een nieuw systeem geïntroduceerd om een sportveld ondergronds te bewateren. Water4All heeft in samenspraak met Jean Heybroek op sportclub Vogido in Enschede, een nieuw systeem geïntroduceerd om een sportveld ondergronds te bewateren. Het initiatief voor de innovatie kwam van Rutger-Jan Hesselink van Sportaal.

Slangen liggen dertig centimeter diep op een onderlinge afstand van 60 centimeter.
Slangen liggen dertig centimeter diep op een onderlinge afstand van 60 centimeter.

Het is weliswaar niet het eerste sportveld in Nederland dat ondergronds wordt bewaterd, maar de vinding lijkt veel goedkoper (maar ook minder veelzijdig) dan andere systemen die op de markt zijn als bijvoorbeeld Draintalent. De technologie achter de vinding komt uit de akkerbouw en is nu voor het eerst op een sportveld toegepast.

Vorige zomer moesten medewerkers van Sportaal herhaaldelijk watertransporten uitvoeren vanuit het Twentekanaal om te voorkomen dat het gras van Vogido zou verdrogen. Aangezien het oppompen van grondwater geen optie was, ging Rutger Jan Hesselink van Sportaal op zoek naar een alternatieve methode om regenwater te benutten tijdens droge periodes. Water4All heeft in samenspraak met onder andere Gerard Schoot Uiterkamp van Heybroek een systeem ontwikkeld bestaande uit een ondergronds netwerk van slangen dat het water langzaam afgeeft aan het veld. Doordat het water ondergronds wordt afgegeven, verdampt er niets en bereikt het direct de graswortels. Bovendien wordt regenwater als duurzame bron gebruikt. Het wordt opgevangen en computergestuurd door de leidingen gepompt.


Archiefbeeld: Dit beeld zal voortaan niet mee te zien zijn op Vogido
Archiefbeeld: Dit beeld zal voortaan niet mee te zien zijn op Vogido

Sportaal

Rutger-Jan Hesselink, projectleider sportaccommodaties van Sportaal, legt uit: "We hebben al een pomp ingegraven en binnenkort komt er een container met water, gevuld met kanaalwater. We zullen eerst onderzoeken hoeveel water er nodig is om het veld bespeelbaar te houden." De watertoevoer wordt geregeld door een computer, terwijl sensoren de vochtigheidsgraad in de gaten houden.
Hoewel het ondergrondse bewateringssysteem van Water4All oorspronkelijk is ontwikkeld voor de akkerbouw, heeft Sportaal samen met het Oldenzaalse bedrijf bedacht dat dit systeem ook geschikt zou kunnen zijn voor grasvelden. De slangen liggen op een diepte van dertig centimeter, zodat de graswortels erbij kunnen komen, terwijl de leidingen niet geraakt kunnen worden als het veld belucht wordt.


Boike Damhuis van Water4all: 'Het gebruik van druppelslangen is in de agrarische wereld natuurlijk inmiddels redelijk gewoon, maar als je een standaard druppelslag ingraaft in een sportveld gaat dat niet goed. Omdat je wel wil dat het het systeem lange tijd blijft functioneren. Hoe lang ons systeem gaat werken kunnen wij nu nog niet helemaal voorspellen, maar wij gaan uit van minimaal 15 tot 20 jaar.'
Uniek aan de gebruikte Toro druppelslang is de lage afgifte van 1 liter per uur per druppelaar en de uniforme afgifte over de volledige lengte van de slang. De slangen zijn op een diepte van 30 centimeter ingegraven op een onderlinge afstand van 60 centimeter.'


15.000 euro

Dit betaalbare systeem is in deze vorm nog nooit eerder in Nederland toegepast. Hesselink legt uit: "We hebben nu 15.000 euro uitgegeven, maar de grootste kostenpost moet nog komen, namelijk de opvang van regenwater. We weten nog niet welk type opvangsysteem we nodig hebben, dus we kennen de kosten nog niet."
Als het bewateringssysteem bij Vogido succesvol blijkt, zullen andere verenigingen met natuurgras een vergelijkbaar systeem kunnen implementeren. Ook wordt er al nagedacht over het opvangen van regenwater onder kunstgras in het volgende jaar.


In het najaar zal duidelijk worden of het gras voldoende water heeft gekregen en of het systeem effectief is. Naast de voordelen voor het klimaat, biedt deze nieuwe bewateringsmethode ook voordelen voor de vrijwilligers die betrokken zijn bij het veldbeheer.

Hesselink voegt toe: "Ze hoeven er 's nachts niet meer uit om de slangen uit te rollen."


Bron: Tubantia 26 mei 2023


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER