Altijd duidelijk en helder |
|
|
|
|
| 258 sec |
Fieldmanager Arnold Brans werkt voor Vitesse
Arnold Brans vindt het helemaal niet erg als de assistent-trainer van Vitesse hem bij wijze van spreken om tien uur 's avonds nog even opbelt met een vraag over de grasmat. Dat vertelt hij tijdens het interview voor deze rubriek Fieldmanager Focus. 'Het hoort bij mijn functie om altijd bereikbaar te zijn, vind ik.' Het is tekenend voor zijn instelling om alles uit de kast te halen om de kwaliteit van het stadionveld in GelreDome en de trainingsvelden in Papendal naar een hoger niveau te tillen.
Brans geniet elke dag bij Vitesse en hoopt ooit te gaan werken bij een club in de Bundesliga. |
Kwaliteitsverbetering is immers ook het belangrijkste streven volgens de samenwerkingsovereenkomst tussen zijn werkgever De Enk Groen & Golf en de betaaldvoetbalorganisatie in Arnhem. Dit contract is onlangs weer met drie jaar verlengd. Brans is inmiddels tweeënhalf jaar werkzaam voor Vitesse. Hij is daar na het vertrek van collega Gijs Boer naar N.E.C. eindverantwoordelijk en werkt samen met tweede man Maximilian van Benthem en Rudie Alberts. Alberts is voornamelijk actief op het trainingscomplex. Daar startten eind april de renovatiewerkzaamheden. Eerst was het trainingsveld van het eerste elftal aan de beurt en daarna volgden het tweede natuurgrasveld en het hybrideveld. Ook zijn er nog twee kunstgrasvelden op Papendal die onder de verantwoordelijkheid van deze fieldmanagers vallen.
|
'Ik heb en had al passie voor gras en nu ook voor deze club'
| |
|
Brans praat graag over zijn vak en Vitesse, van welke club hij inmiddels ook fan is. 'Daar ontkom je niet aan', lacht hij. 'Ik heb en had al passie voor gras en nu ook voor deze club.' Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk voor een fieldmanager bij een bvo. 'Ik ben altijd duidelijk en helder, zodat er geen verrassingen zijn.' Duidelijke communicatie is ook goed voor de onderlinge verhoudingen tussen alle mensen die een rol spelen bij het grasonderhoud, van vrijwilligers tot adviseurs. Om deze goede werkrelaties nog een extra boost te geven, nodigt Brans deze groep komende zomer uit voor een barbecue in zijn achtertuin.
Uitgewerkte plannen
Hij is blij dat de onzekerheid die de afgelopen maanden op meerdere vlakken heerste bij Vitesse nu achter de rug lijkt en hoopt dat, zodra de overname door de beoogde nieuwe eigenaar goedgekeurd is, de lang gewenste complete renovatie van het stadionveld nu echt zal kunnen plaatsvinden. Momenteel is dit nog te kostbaar; na de laatste thuiswedstrijd van dit voetbalseizoen zal het reguliere groot onderhoud gedaan worden. Daarna kan Brans kort voor de start van de nieuwe competitie nog even op vakantie met zijn gezin. De uitgewerkte plannen voor een compleet nieuw stadionveld liggen trouwens al klaar. Deze voorzien onder andere in de aanleg van een hybrideveld, elektrische veldverwarming en geïntegreerde kabels voor de veldverlichting. 'Nu kan ik de veldverwarming alleen aansluiten als het veld naar buiten geschoven is en moeten we elke keer met de zware belichtingskabels sjouwen', zegt hij.
|
'Zodra het veld naar binnen gaat, wordt het ziektegevoeliger'
| |
|
Zoals bekend beschikt GelreDome als enige stadion in Nederland over een veld dat naar buiten geschoven kan worden met een speciale installatie. Het is een duur systeem; als fieldmanager mag Brans één keer per seizoen op eigen initiatief verzoeken om het veld te verschuiven. De andere keren komen de kosten van zo'n verplaatsing voor rekening van de organisaties van de evenementen en concerten die in het stadion plaatsvinden. Op jaarbasis verdwijnt het veld ongeveer tien keer naar buiten. Voor het gras is dat ook de beste plaats, weet Brans. Het honderd procent natuurgrasveld is namelijk het meest gebaat bij zonlicht, wind en regen. 'Zodra het veld naar binnen gaat, wordt het ziektegevoeliger', zegt hij. 'Er heerst een ander klimaat, zeker als het dak ook nog dicht is.'
Topconditie
Om met dit nadeel te dealen, zorgen Brans en zijn collega's er altijd voor dat het veld in topconditie verkeert voordat het weer naar binnen geschoven wordt. Ook geeft hij advies over het wel of niet sluiten van het dak tijdens een wedstrijd in GelreDome. Uiteindelijk bepaalt de club, in het bijzonder de technische staf. Brans: 'Dan spelen er uiteraard ook andere afwegingen mee en kan gevoel ook de doorslag geven.' Hij overlegt meestal met de assistent-trainers Marink Reedijk en Chris van der Weerden, bijvoorbeeld om trainingen en onderhoud op elkaar af te stemmen. Voorafgaand aan een thuiswedstrijd doen zij op dinsdag gezamenlijk een 'stadionrondje' om alle veldzaken door te nemen. Brans kan dan bijvoorbeeld aangeven welke plekken beter niet belast kunnen worden tijdens de warming-up.
Verstorende lagen
Het grootste nadeel van het huidige stadionveld is volgens Brans toch wel de verkeerde opbouw waarin zich verstorende lagen bevinden, zoals de lava, die zorgt voor roestvorming op de verwarmingsbuizen. Ook te veel hemelwater zorgt voor problemen op het veld. 'Ik probeer dan vooraf de afvoer te versnellen, maar soms heb ik op een wedstrijddag maar weinig tijd om het veld binnen nog goed af te drogen.' Hij herinnert zich nog een wedstrijd waarbij het veld pas om twaalf uur in het stadion lag en de wedstrijd al om halfdrie begon. 'Wij hebben toen de avond ervoor nog gemaaid en alles in orde gemaakt.' Voor een stadion waarin ook veel evenementen gehouden worden, is het verplaatsbare veld een uitkomst, maar voor de fieldmanager en zijn collega's is het een extra uitdaging. Een uitdaging die overigens met succes wordt aangegaan, want dit seizoen is nog steeds dezelfde grasmat gebruikt en was tussentijdse herbezoding zoals in voorgaande jaren niet nodig.
Data
Voetballers willen een strakke mat met de juiste hardheid en voldoende grip. Prikken, bezanden en doorzaaien zijn onderhoudswerkzaamheden waarmee op deze wens kan worden gestuurd. Dankzij de komst van de HiPSter heeft Brans nu ook een hulpmiddel om te checken of zijn ingrepen leiden tot het gewenste resultaat. 'Met de data kan ik nu onderbouwen wat ik zie en bijvoorbeeld duidelijk maken dat een bepaalde training beter niet kan doorgaan, omdat rust voor het veld op dat moment beter is', zo illustreert hij. Hij is tevreden over dit nieuwe hulpmiddel en is gevraagd om te fungeren als een soort aanspreekpunt voor belangstellenden voor de HiPSter uit Duitsland. Hij spreekt namelijk de taal van onze oosterburen, dankzij een tweetalige opvoeding op de boerderij waar de landsgrens dwars door de stal van zijn ouders liep. Zo'n verzoek willigt hij graag in. Kennis delen over het vak vindt hij namelijk belangrijk. Of het nu gaat om informatie aan vakgenoten uit het buitenland, voorlichting aan jonge studenten die GelreDome bezoeken of sparren met collega's in een appgroep. 'Uiteraard is geen enkel veld hetzelfde, maar wij hebben wel allemaal met dezelfde zaken te maken en je kunt altijd van elkaar leren', is zijn mening.
Bundesliga
Zelf heeft hij zijn graskennis opgedaan via diverse cursussen en door werkervaring. Na zijn verhuizing uit het Duitse Elten ging hij aanvankelijk aan de slag als lasser en daarna als shovel- en kraanmachinist bij een recyclebedrijf in Tiel. Uiteindelijk stapte hij over naar Heijmans, waar hij zich specialiseerde in grasonderhoud. Als machinist voor het huidige De Enk Groen & Golf reed hij met machines door heel Nederland om onderhoud te verrichten aan sportvelden en golfbanen. Bij IPC volgde hij de greenkeepersopleiding en aan de HAS volgde hij de opleiding precisie turfmanagement om zijn vakkennis te vergroten. 'Toen wij vier jaar geleden het onderhoud bij Vitesse overnamen, gaf ik intern al aan dat ik ook die richting op wilde.' Het duurde daarna nog even voordat hij deze droomtransfer kon maken. Zijn huidige drukke baan is hem op het lijf geschreven, al betekende het wel dat hij moest stoppen als trainer van het meisjesteam van SC Rijnland. Hij speelt nog wel bij deze club en pikt als spits in het derde elftal zijn doelpunten mee. Uiteraard geeft hij er ook advies over het veldonderhoud, want eens een fieldmanager, altijd een fieldmanager. Brans geniet elke dag bij Vitesse, maar denkt ook al vooruit. 'Mijn ambitie is om ooit te werken bij een club in de Bundesliga.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|