Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Verbod op verkoop polymere infill gaat in vanaf 2031

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 10 mei 2023
62 sec


EU stemt voor overgangsperiode van 8 jaar

Vanaf 2031 is het niet langer toegestaan in de Europese Unie om polymere infill te kopen of te verkopen. Het gebruik van kunstgrasvelden met polymere infill blijft echter toegestaan.


De EU-lidstaten hebben eind april namelijk ingestemd met een herzien voorstel van de Europese Commissie voor een REACH-beperking om het gebruik van opzettelijk toegevoegde microplastics aan banden te leggen. Deze beperking geldt ook voor polymere invulmaterialen die in kunstgrasvelden worden gebruikt. REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen.

Overgangsperiode

In de overeengekomen formulering wordt nu een overgangsperiode van acht jaar voorgesteld voordat het op de markt brengen van polymere invulmaterialen wordt verboden. Dit is een verlenging ten opzichte van de oorspronkelijk voorgestelde zes jaar die ervoor moet zorgen dat bestaande kunstgrasvelden met polymere invulmaterialen kunnen worden onderhouden, totdat zij het einde van hun levensduur hebben bereikt.


Veto

Na goedkeuring door het REACH-comité van de EU zal het besluit nu worden onderzocht door het Europees Parlement en de Raad van Europa. Deze organen kunnen de formulering van de beperking niet wijzigen, maar zij kunnen wel een veto uitspreken over de opname ervan in de EU-wetgeving. De twee organen hebben drie maanden de tijd om de voorgestelde wetgeving te bestuderen.


Gebruik

Zodra dit proces is afgerond, zal de formele kennisgeving van de wijziging van de REACH-verordeningen om deze nieuwe beperking op te nemen in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt en zal de overgangsperiode ingaan. Ervan uitgaande dat de officiële bekendmaking dit jaar plaatsvindt, betekent deze herziening van de REACH-beperking in de praktijk dat het vanaf 2031 niet langer toegestaan zal zijn polymere infill te kopen of te verkopen (in de handel te brengen). Het gebruik van kunstgrasvelden met polymere infill blijft echter toegestaan.


De ESTC infill-belangengroep werkt momenteel aan richtlijnen voor alle soorten invulmaterialen, met specifieke aandacht voor niet-polymere invulmaterialen die buiten het toepassingsgebied van de nieuwe EU-beperking vallen.


LEES OOK
Markt anticipeert op infill-verbod
23-12-2022 | ARTIKEL
187 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER