Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Technologie en biologie tegen onkruiden en plagen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Margot Veenenbos, vrijdag 7 april 2023
138 sec


Er zijn meerdere routes om onkruiden en plagen te bestrijden. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen in mechanische onkruidbestrijding in de landbouw. Deze beginnen zich te vertalen naar het sportveld.

Op het veld van Union SV worden de Violette (voorgrond) en Weedaway (achteraan) gedemonstreerd
Op het veld van Union SV worden de Violette (voorgrond) en Weedaway (achteraan) gedemonstreerd

Wanneer een machine automatisch onkruid bestrijdt, dan heeft de beheerder meer tijd om zich met de biologie van de grasmat bezig te houden. Zo kunnen techniek en biologie hand in hand werken! Beide routes kwamen aan bod op een bijeenkomst bij Union SV in Nieuwleusen op 23 maart. Aan het eind van de dag werden twee machines voor de onkruidbestrijding, de Weedaway en Violette, ter plekke gedemonstreerd.

De Weedaway wordt gedemonstreerd

Technologische ontwikkelingen

In de landbouw worden allerlei technieken toegepast om te komen tot precisielandbouw; het met behulp van technologie toepassen van middelen precies waar en wanneer ze nodig zijn. Hierbij valt te denken aan irrigatie op de plek waar het droog is of alleen wieden op de plek waar onkruid staat. In de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt rijden op diverse bedrijven al onkruidrobots. Voordelen daarvan zijn een besparing op arbeid en minder belasting van de grond. Dergelijke principes worden ook vertaald naar het sportveld.


Camera gestuurde onkruidbestrijding

Spreker Arend Koekkoek gaf in Nieuwleusen een kijkje in de wereld van robotics. Koekkoek zet zich met zijn bedrijf Pixelfarming Robotics in om de transitie naar robotica in de landbouw te ondersteunen. Tijdens de bijeenkomst was de zaal nieuwsgierig maar ook enigszins sceptisch over of dergelijke technieken gaan werken op sportvelden. Koekkoek erkende dat het tijd kost om de robot de juiste techniek te leren, maar dat het op termijn tijd bespaart, omdat de robot alles onthoudt. Kijk naar welke handelingen wij als mens doen, en laat dat door de robot doen.' Er rijdt nu een handjevol camera-gestuurde machines op de Nederlandse sportvelden rond en deze zijn volop in ontwikkeling. Koekkoek schat in dat vergelijkbare technieken binnen vijf tot tien jaar volledig praktijkrijp zijn voor alle sportvelden.


'Op Union SV hangt een banner met: 'Vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn'. Zo moet je je bodembiologie ook zien!' - Arend Koekkoek

Arend Koekkoek benadrukt dat bodemleven onbetaalbaar is.

Biologische bestrijding

Wanneer een robot zich bezighoudt met repetitieve taken, heeft de beheerder tijd om zich verder te verdiepen in de natuurlijke processen in de bodem en de grasmat. Voor de bestrijding van plagen kan de hulp ingeroepen worden van natuurlijke vijanden. Zo werken specifieke aaltjes tegen engerlingen (larven van de bladsprietkever) en emelten (larven van langpootmuggen).
Determinatie van de plaagsoort en de timing van de bestrijding zijn cruciaal. 'Het is belangrijk dat de grond vochtig genoeg is bij het toedienen van de aaltjes', vertelde Ad van Bruggen, specialist bij Biocontrole tijdens de bijeenkomst. Ook in de toepassing van aaltjes zien we technologische ontwikkelingen: de Fluid Feeder, de vijfde generatie doorzaaiers van Vredo, kan tot 70% besparen op aaltjes in vergelijking met een veldspuit, omdat het blootstelling aan uv-licht voorkomt.


Kennisdeling

De bijeenkomst in Nieuwleusen en dit artikel zijn tot stand gekomen dankzij CLM Onderzoek en Advies, met steun van Vewin en de provincies Overijssel en Drenthe. Meer informatie over chemievrij sportveld beheer is te vinden op www.onkruidvergaat.nl en www.duurzamesportsector.nl.


Machinedemo

Op 23 maart werden twee machines in het veld gedemonstreerd: de Weedaway en de Violette.
De Weedaway is ontwikkeld door Grootgroener, in samenwerking met Gebr. Ezendam Borne en Pixelfarming Robotics. De machine herkent wortelonkruiden in de grasmat via een camerasysteem voorzien van artificial intelligence. Door een snel pneumatisch systeem voorzien van steekbeitels worden onkruiden verwijderd. De machine is volledig verenigbaar met bestaande onderhoudsvoertuigen op sportparken, heeft een werkbreedte van 2,40m en een werksnelheid van 1,8 km per uur. De Weedaway wordt al gebruikt en doorontwikkeld in de gemeente Wierden.
De Violette is een gps-gestuurde, zelfrijdende onkruidverwijderaar, die het onkruid volledig van wortel tot blad kan verwijderen. De machine kan op dit moment zes veelvoorkomende onkruidsoorten herkennen. De beheerder kan op zijn telefoon de route van de Violette zien en de plaatsen waarop onkruid is weggeboord. De machine kan een voetbalveld of een rugbyveld, ter grootte van 7500 m2, onkruidvrij maken in 10 uur (1 onkruidplantje per 4 m2). Onlangs is het zevende exemplaar in Nederland afgeleverd aan de gemeente Den Bosch.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER