Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hockeyers Weesp krijgen een kunstgrasveld zonder water

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 30 maart 2023
57 sec


Bij MHC Weesp wordt een nieuw kunstgrasveld aangelegd door CSC Sport. Dit is niet zomaar een kunstgrasveld, maar het eerste waarvoor geen waterverbruik meer nodig is. Dit veld wordt in 2026 ook gebruikt voor het WK in Nederland en België.

Een impressie van het nieuwe kunstgras dat wordt toegepast in Weesp
Een impressie van het nieuwe kunstgras dat wordt toegepast in Weesp

Het veld voldoet aan de wens van hockeyfederatie FIH die af wil van de watervelden. Ook is het een stap in de verdere verduurzaming van de club. Eerder zijn al zonnepanelen aangebracht bij deze hockeyclub en deze zomer volgt de plaatsing van ledverlichting.

Vezels

De nieuwe vezel voor dit veld is ontwikkeld door TenCate Grass, GreenFields maakt er een complete mat van en CSC Sport verzorgt de aanleg. 'De nieuwe mat oogt anders dan het kunstgras dat we gewend zijn', zegt Matthijs Verhoef, salesmanager hockey van CSC Sport op de website Hockey.nl. 'Je speelt niet langer op de topjes van de vezels zoals bij een waterveld. De vezels zijn nu doorgelust, waardoor je eigenlijk op de zijkanten van die vezels speelt. Door die lusjes heb je het water niet meer nodig.' De bal rolt, volgens Verhoef, zonder water nu net zo goed als op een waterveld.


Monitoren

Het veld kan vanaf medio mei bespeeld worden en dan zal CSC Sport monitoren hoe het veld zich houdt en wat de beste manier van onderhoud is. Ook zullen de ervaringen van de hockeyers belangrijke informatie zijn.


Verhoef verwacht met deze primeur veel aandacht voor het veld. 'Deze ontwikkeling is nodig, anders gaat de hockeysport het niet redden. Topclubs gaan hier komen kijken, buitenlandse topspelers willen hier ongetwijfeld even ervaring opdoen. Hier komt straks een stukje hockeytoekomst te liggen. Een veld wat de hele wereld toegang geeft tot hockey op elitesnelheid', zegt hij op Hockey.nl

Op deze foto zijn de lusjes goed zichtbaar.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
H.J.Peters
Monday 3 April 2023
De ontwikkeling van het veldhockeyspel van een natuurgrasveld naar een kunst"gras" speelveld
is onder andere dat het spelvergelijk met ijshockey een veel sneller en dus attractiever kijkspel oplevert. Stap voor stap is bij de ontwikkelen van het spel het natuurgras met zijn eigenschappen "nagebootst" : 80-er jaren. Weliswaar werden in de beginjaren uit de VS gebreide construkties geÏnstalleerd, maar deze hielden geen stand, "Zand-ingestrooid" werd min of meer de norm. Maar de wens om het spel nog aantrekkelijker te maken, en met het, veel technischer, zaalhockey te vergelijken, werd een Hockeytapijt geproduceerd. Dat wil zeggen een tapijt met een gesneden pool, al dan niet met een kleine zandvulling, Echter de blessuregevoeligheid is op dit tapijt geringer dan de 23 mm sandfill, maar niet verdwenen. Water is een uitstekend glijmiddel, In de usa werd bedacht: Het zand eruit en het water er in.... : Minder blessures , een verhoogde balsnelheid, een attractiever spel.
Klopt helemaal. Maar anno 2023 spelen andere normen en waarden in onze maatschappij een
mogelijk niet verwachte rol van betekenis. Het water moet van het veld, De onderbouw moet herbruikbaar zijn en het tapijt recyclebaar of composteerbaar......

Maar krijg de hockeygemeenschap maar eens warm voor een andere constructie van het speelveld.

Wat betreft het geproduceerde lussenpool tapijt, dat is technisch niet nieuw. Iedereen weet, dat op een lussen (bouclé) tapijt een rolstoel lichter rijdt dan op een gesneden(velours)tapijt.
Daarvoor is geen water nodig. Dus de balsnelheid is hoger. De oppervlakte wrijfweerstand bij een lussenpool is dus lager, dus minder kans op ongelukken. De koersafwijking bij een pass is afhankelijk van de dichtheid van het tapijt. Demping. schoeisel, spelcomfort, balgedrag, zal in de praktijk moeten worden geoptimaliseerd. Vewachte slijtage van het tapijt is te berekenen.
Blijft nog het goed installeren van het tapijt, met name de naden. En dan de spelers nog......
We zullen zien.......

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
TRENDING
Groene transfers van juni
10-06-2024 | NIEUWS
Groene transfers van mei
06-05-2024 | NIEUWS
KRAK, zei de ...
17-06-2024 | ARTIKEL

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER