Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Multifunctionele Major Swift nog beter in balans

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 23 februari 2023
110 sec


Major heeft een definitieve versie op de markt gebracht van de rollermaaier Swift 240, die ook uitgerust is met een wiedeg. Op de komende Vakbeurs Sportaccommodaties is deze nieuwe machine te bewonderen.


Er is al een paar jaar een prototype verkrijgbaar van deze Major Swift, gebouwd naar een idee van Johannes Ballast, salesmanager bij Major Equipment. Ballast heeft een achtergrond in productontwikkeling. Hij kwam tijdens de coronapandemie op het idee om bij deze machine het maaien te combineren met een andere bewerking. De Major Swift is een rollermaaier. Na het maaien wordt de grasmat gerold, waarmee hij al twee bewerkingen in één werkgang doet. Ballast voegde daar de wiedeg aan toe. Hij ontwierp een eg die aan de voorkant van het maaidek geplaatst wordt. Eerst haalt de eg de sprieten omhoog, inclusief veel onkruiden. Vervolgens gaat de cirkelmaaier hier overheen. Ballast: 'Onkruiden die lager in het veld staan, zoals paardenbloem en klaver, kun je op die manier toch de kop af maaien. De tanden van de eg zetten het blad omhoog. En onkruiden die net gekiemd zijn, trek je er ook uit. De grasmat blijft zo een stuk schoner.' De achterrol zorgt vervolgens voor een mooi beeld. De Major Swift is dus een drie-in-éénmachine.

Verstelbaar

De eg is de afgelopen tijd getest op de Major Swift 240, het meest verkochte model voor sportvelden. De eg is net zo breed als de effectieve werkbreedte van de machine: 2,40 meter. Hij is omhoog verstelbaar, zodat een maaironde zonder eg ook mogelijk is. Ook de intensiteit van de eg is in te stellen: tussen de sprieten door of juist diep en agressief, zodat hij door de bovenlaag van de grasmat trekt.
Elke bestuurder kan met de extra eg overweg, stelt Ballast. 'Als een machinist alleen maar maait, is dat vaak een kwestie van rondjes draaien. Dat is niet moeilijk. Als je die ronde kunt combineren met andere nuttige werkgangen, zoals eggen of rollen, is dat natuurlijk een enorme meerwaarde voor de machine.' Op testlocaties met het prototype werd als groot voordeel gezien dat de machine zowel tegen onkruid als tegen viltvorming effectief is.


Twee rijen

De definitieve versie, die ook op de beurs te zien is, heeft een grote verandering ondergaan in vergelijking met het geteste prototype. De wiedeg bestaat namelijk niet langer uit drie, maar uit twee rijen. Ook is de afstand tussen de tanden iets vergroot. 'Dezelfde machine is hierdoor ook geschikt voor gebruik achter een kleinere tractor', zo verklaart Ballast de verandering. Bovendien is de afstand tussen de wiedeg en de maaimachine gehalveerd. Dit betekent dat de balans opgeschoven is naar de voorwielen van de tractor. 'Vergelijk het met een wipwap', verduidelijkt de geestelijk vader van deze Major Swift.


Vitale grasmat

Een andere, iets kleinere aanpassing is dat de toegevoegde wiedeg makkelijker omhoog gezet kan worden door de hendel aan de buitenkant te monteren, waardoor de gebruiker er makkelijker bij kan. Ballast: 'Verder voldoet deze machine prima bij de testen. Tijdens het maaien kun je een vitale grasmat behouden door direct het kiemende onkruid eruit te trekken.'
Ondanks deze verandering is de machine nog niet uitontwikkeld. Ballast verwacht komend jaar ook nog met andere breedtes de markt op te gaan. Dit was ook een wens van Sportaal, het sportbedrijf van de gemeente Enschede, dat het prototype uitvoerig getest heeft.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER