Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Alle ballen op duurzaamheid

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 21 december 2022
89 sec


Hieronder het hoofdredactioneel van Hein van Iersel uit de meest recente uitgave van Fieldmanager. Dit keer richt hij zijn blik op duurzaamheid.


Laat ik vandaag eens beginnen met een open deur: duurzaamheid is belangrijk en wordt steeds belangrijker, maar waarom kiezen wij in deze sector altijd voor duurzaamheid met de voet op de rem? We innoveren wel. Ook deze uitgave staat weer vol met prachtige technische innovaties, waar de markt reikhalzend naar uitkijkt. Maar mijn stelling is: het kan allemaal wel wat sneller. Neem bijvoorbeeld het verhaal over kunstgrasvelden, die helemaal uit één polymeer kunststof worden samengesteld. Wij plaatsen in deze uitgave een artikel over de duurzaamheidsconsequenties van de twee systemen, die door twee verschillende aanbieders worden aangeboden. De conclusie is overigens dat beide partijen op de goede weg zijn. Mijn vraag gaat verder: waarom is dit al niet jaren gemeengoed in de totale branche? Prima dat twee producenten hun nek hebben uitgestoken en met oplossingen zijn gekomen, maar waarom is dit niet al jaren eerder gedaan?

Waarom is dit al niet jaren gemeengoed in de branche? Super dat twee producenten hun nek hebben uitgestoken en tot oplossingen zijn gekomen, maar waarom is dit niet al jaren eerder gedaan?

Die traagheid zie je ook in de huidige discussie over microplastics. Ik kan me nog herinneren dat de Volkskrant kwam met een artikel over microplastics op 27 februari 2016. We hadden net de discussie over het mogelijke gezondheids- en milieurisico's van SBR-rubber achter ons en dacht na het lezen van dat verhaal: 'waar gaat dit over? En gaan we ons nu druk maken over zoiets kleins en futiels?' De onderkop van dat artikel: 'Kunstgras voetvalvelden verspreiden jaarlijks een miljoen kilo kunststof korrels en niemand lijkt zich daar over druk te maken.' We weten inmiddels hoe de vlag erbij hangt. Het gebruik van infill wordt vanuit Europa verboden en daar moeten we wat mee. Mooi wat we allemaal verzonnen hebben met kantplanken, schoonlooproosters en andere zaken, maar de Europese overheid eist van ons een structurele oplossing. Inmiddels wordt driftig gediscussieerd hoe lang de overgangsperiode moet zijn en willen vooral de opdrachtgevers die uit kostenoogpunt zo lang mogelijk uitstellen. Ik snap dat wel, maar ook weer op de rem dus.

Duurzaamheid is belangrijk en wordt steeds belangrijker, maar waarom kiezen wij in deze sector altijd voor duurzaamheid met de voet op de rem?

Betekent dit nou ook dat fieldmanagers in de dagelijkse praktijk niet erg warmlopen voor duurzaamheid? Misschien is dat in zekere zin ook wel zo. Iemand wordt fieldmanager of beleidsambtenaar bij een gemeente, omdat hij of zij de ambitie heeft om mooie plekken te ontwikkelen waar Nederlanders kunnen sporten. Al deze discussies op gebied van duurzaamheid komen daar bovenop.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ben loman
Wednesday 4 January 2023
Iedereen heeft de mond vol van duurzaam inkopen maar als het erop aan komt gaan de meesten toch voor de prijs. Kwaliteit komt dan weer op de tweede plaats of de beslissers kunnen het kwaliteits verschil niet goed beoordelen door te weinig product kennis

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER