Bewustwording circulair denken steeds groter |
|
|
|
|
| 149 sec |
Een aantal jaar geleden nam GreenMatter het voortouw bij het recyclen van afval dat afkomstig is uit kunstgrasvelden, en bij het verwerken van kunstgras tot nieuwe producten voor op en rond het sportveld en daarbuiten. De missie van GreenMatter was dan ook vanaf het begin: afval uit kunstgrasvelden omzetten in een circulaire grondstofstroom door het vervaardigen van gerecyclede producten.
In het begin van het bestaan van GreenMatter was het productaanbod nog bescheiden. Een van de eerste producten was de kantplank, vervaardigd uit gerecycled kunstgras. Met deze plank sla je twee vliegen in één klap. Door het toepassen van dit product voldoen gemeenten aan hun wettelijke zorgplicht om infill op het veld te houden en de verspreiding van microplastics tegen te gaan. Daarnaast wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het verkleinen van de kunstgrasafvalberg.
Levensduur
Dit was een mooi begin voor GreenMatter, want de oude kunstgrasvelden die werden vervangen kwamen terug als kantplanken rondom nieuwe kunstgrasvelden. Inmiddels heeft GreenMatter al vele kunstgrasvelden voorzien van planken van gerecycled kunstgras. Een kunstgrasveld moet om de acht tot tien jaar vervangen worden, maar de planken van GreenMatter hebben een verwachte levensduur van 50 jaar. Ze gaan dus veel langer mee en zullen dus minder vaak vervangen hoeven te worden. GreenMatter wil zijn opdrachtgevers toch de mogelijkheid blijven bieden om versleten kunstgrasvelden in de gemeente te laten terugkomen en heeft niet stilgezeten. Het productaanbod is uitgebreid. Inmiddels houden meerdere opdrachtgevers, waaronder gemeenten, zich serieus bezig met het implementeren van verschillende circulaire oplossingen.
Sportparken Amsterdam
De gemeente Amsterdam was vanaf het begin van GreenMatter actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, zodat versleten kunstgrasvelden in een andere gedaante terugkomen. Wie nu een rondje maakt langs verschillende sportparken in Amsterdam, komt naast producten van het eerste uur ook verschillende nieuwe producten van gerecycled kunstgras tegen. Een kleine greep: bij het hoofdgebouw van sportpark Middenmeer zijn gevelbekleding en een pergola aangebracht; bij tc Middenmeer zijn de dekplanken en leuningen van een bestaande houten brug door GreenMatter vervangen en bij sportpark Kadoelen is een vissteiger geplaatst.
Radboud Universiteit
Het Radboud Sportcentrum is een mooi voorbeeld van het gebruik van verschillende duurzame oplossingen rondom een universiteit. Wie een rondje maakt over het Sportcentrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen, zal veel GreenMatter-producten tegenkomen. Voor deze universiteit is duurzaamheid een belangrijk speerpunt, voor de korte én lange termijn. Marco van Beuningen denkt als coördinator beheer sportfaciliteiten graag mee over de vraag hoe we met elkaar een duurzame sportsector kunnen realiseren. Zo kwam hij op het idee om voor de tennisbanen mobiele zitbanken van gerecycled kunstgras te laten maken door GreenMatter. Na het maken van een aantal ontwerptekeningen kon GreenMatter de mobiele zitbanken uiteindelijk leveren op de tennisbanen van het Radboud Sportcentrum. Zo werd er een mooi nieuw product toegevoegd aan het leveringsprogramma. Inmiddels zijn deze banken op veel meer locaties geplaatst, zoals bij padelbanen, hockeyvelden en basketbalcourts. Naast de twaalf tennisbanen beschikt de universiteit ook over twee voetbalvelden, die voorzien zijn van GreenMatter-kantplanken en -borstelmatten. Met deze producten neemt de Radboud Universiteit niet alleen haar verantwoordelijkheid met betrekking tot de zorgplicht, maar draagt ze ook actief bij aan het reduceren van de kunstgrasafvalberg. Na het sporten kunnen de studenten plaatsnemen aan picknicktafels van gerecycled kunstgras op het terras.
FC Lisse
FC Lisse was de eerste vereniging die zelf producten bij GreenMatter bestelde. De club was op zoek naar een duurzame oplossing voor onder andere zitgelegenheid op en rond het sportpark. GreenMatter leverde gerecyclede kunstgrasplanken, waarvan door vrijwilligers van de vereniging prullenbakken werden gemaakt. Verder zijn er meerdere parkbanken geleverd. GreenMatter hoopt uiteraard dat meer verenigingen FC Lisse zullen volgen.
Brug naar circulaire (sport)omgeving Rijswijk
GreenMatter wil een brug slaan naar een volledig circulaire (sport)omgeving. Dit is inmiddels letterlijk gebeurd, en wel door de aanleg van een grote fietsbrug met gripstrips op sportpark Elsenburg in de gemeente Rijswijk. Het sportpark wordt grondig vernieuwd. Samen met de Rijswijksche Hockey Club (RHC), de Rijswijkse Wielrenvereniging De Spartaan en de Fietscrossclub Rijswijk en onder begeleiding van B.A.S. Begeleiding en Advies Sportterreinen, ontwikkelt de gemeente de locatie tot een hoogwaardig, duurzaam en multifunctioneel sportpark. Uniek aan deze brug is dat hij bestaat uit de dekplanken van GreenMatter, vervaardigd uit gerecycled kunstgras. Het versleten sportveld komt dus in een andere gedaante terug. Dit project is een mooi voorbeeld van de manier waarop de gemeente Rijswijk afval uit kunstgrasvelden laat terugkomen op een nuttige en circulaire wijze!
Ook nu weer is GreenMatter druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten. Hou het in de gaten! www.greenmatter.nl.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|