Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gedurfde beslissingen kunnen het verschil maken

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, maandag 16 januari 2023
187 sec


Nu de bevoegde instanties steeds vaker ingrijpende beslissingen moeten nemen, groeit de lijst uitdagingen die deze met zich meebrengen. Wie ondanks de bureaucratische beslommeringen nu stappen durft te zetten, zal daar het meest van profiteren.


De noodzaak om nieuwe grondstoffen en materialen te gebruiken op weg naar een duurzame samenleving, gaat gepaard met de uitdaging om nieuwe parameters en grenzen te definiëren. Het is een traject van uitgebreid onderzoek en verschillende beproevingen, om elke nieuwe hindernis te kunnen overwinnen. In de loop van de geschiedenis waren er vaak uitvindingen waarvan de toegevoegde waarde niet meteen werd ingezien, of die tijd of een andere tijdgeest nodig hadden om volledig geaccepteerd te worden. De uitvinding van het wiel is misschien wel het belangrijkste voorbeeld. Dat was rond 3500 voor Christus, om het pottenbakken te vergemakkelijken, maar het duurde nog eens 1900 jaar voordat het werd ingezet voor transportdoeleinden. Penicilline is een ander goed voorbeeld. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek hiernaar waren officieel al weggegooid, toen ontdekt werd dat er in feite iets veel waardevollers was geproduceerd dan aanvankelijk beoogd werd.

Duurzamer kunstgras

GreenFill bevindt zich momenteel in een vergelijkbare positie. Dit product is ontwikkeld als reactie op het streven van de Europese Unie om een actieve en gezonde samenleving te bereiken zonder dat dat ten koste gaat van het milieu. GreenFill is gemaakt van een 100 procent biologisch afbreekbaar polymeer en leidt in tegenstelling tot de standaard polymerische infills niet tot milieuvervuiling. In de bodem lost het binnen twee jaar op natuurlijke wijze op. Het afbraakgedrag is vergelijkbaar met dat van de biologisch afbreekbare polymeren die worden toegepast voor middelen die in de landbouw worden gebruikt. Die biologische afbreekbaarheid is door testinstituut TÜV Austria gevalideerd. GreenFill is dan ook houder van het TÜV Austria OK Biodegradable-certificaat. Desondanks hebben de Europese autoriteiten GreenFill onder dezelfde noemer geschaard als de conventionele polymerische infills. Het ziet ernaar uit dat de verkoop van dit type infill vanaf 2029 verboden wordt in een poging om de milieuvervuiling terug te dringen.


Afwijking mogelijk

De Europese autoriteiten zijn zeker bereid om biologisch afbreekbare polymeren voor producten voor de land- en tuinbouw te accepteren. Voor deze groep polymeren voor langdurige toepassing in de land- en tuinbouw telt alleen de functionele periode. De Europese Unie is echter van mening dat microplastics van derde-generatie-kunstgrasvelden de grootste bijdrage leveren aan de milieuvervuiling van alle toepassingen voor toegevoegde microplastics die ze heeft beoordeeld. Daarom is besloten om GreenFill te beschouwen als een product waarvan de toepassingstermijn beperkt is, en om deze infill in dezelfde groep onder te brengen als microplastics voor cosmetica.
Samen met de relevante brancheorganisaties heeft #GSenbis#Gnu de bevoegde autoriteiten benaderd, om ervoor te pleiten dat GreenFill beoordeeld wordt op basis van de lange termijn waarin het product wordt gebruikt. De meeste investeringen in kunstgrassportvelden worden immers over een periode van minimaal tien jaar afgeschreven. Senbis heeft er alle vertrouwen in dat de EU vóór het ingaan van het verbod op de verkoop van opzettelijk toegevoegde microplastics in 2029 nieuwe mogelijkheden zal hebben om producten of toepassingen zoals GreenFill beter te beoordelen.


Durf te omarmen

De samenleving legt de nadruk op duurzaamheid, voorspelbaarheid, kwaliteit, prestatie en degradatie van de materialen die worden toegepast voor producten of omgevingen die veelvuldig worden gebruikt. Dit maakt het gebruik van (biologisch afbreekbare) polymeren onvermijdelijk. Alleen bij een industriële kwaliteit en kwantiteit kan aan al die (gecombineerde) wensen gehoor worden gegeven.
Gemeenten en clubs die hun voetbalaccommodaties willen verbeteren, die willen investeren in de toekomst van de club en de spelers en die bereid zijn om discussies op Europees niveau tijdelijk te parkeren, doen er goed aan om in GreenFill te investeren. Omdat het industrieel geproduceerd is, presteert het zoals voorzien. Omdat het 100 procent biologisch afbreekbaar is, zal het niet leiden tot vervuiling van de omgeving. Daarmee is het dus een maatschappelijk verantwoorde keuze.


Emmen

De Emmense voetbalclub E.H.S.'85 was bereid de gok te nemen en plukt daar nu de vruchten van. 'We hebben een groot aantal jongere spelers en die willen we de best mogelijke faciliteiten bieden. Deze faciliteiten moeten de sport en het sporten bevorderen en mogen geen impact hebben op het milieu, om de toekomst van onze jeugd niet onnodig te beïnvloeden', zei voorzitter Aaltje Bosma bij de officiële opening van het allereerst biologisch afbreekbaar kunstgrasveld ter wereld. Toen ze hoorde dat Senbis van plan was om een dergelijk proefveld met GreenFill-infill en GreenBlade-kunstgras te installeren, trok ze alle registers open om het veld bij E.H.S.'85 te laten installeren. 'Aanvankelijk was ons idee om het bij het complex van FC Emmen te installeren, totdat Aaltje Bosma duidelijk maakte dat installatie bij E.H.S.'85 beter was. GreenBlade en GreenFill zijn ontwikkeld om de voetbalsport te bevorderen zonder impact op het milieu. De faciliteiten van E.H.S.'85 bevinden zich in een bosrijke omgeving en worden voornamelijk gebruikt door onze toekomstige generatie. Beide zijn belangrijke drijfveren voor de ontwikkeling van onze producten', zo verklaarde Gerard Nijhoving, algemeen directeur van Senbis, de keuze. Inmiddels heeft ook sc Erica een volledig kunstgrasvoetbalveld dat is ingestrooid met GreenFill.


Veilige keuze

Het kostte de wereld bijna 1600 jaar om de voordelen van het wiel in te zien. Het vergde slechts een fractie van een seconde om iets op te merken dat nu bekendstaat als penicilline. De komende zes jaar staat de samenleving voor een transitie naar nieuwe grondstoffen. De bevoegde autoriteiten accepteren al biologisch afbreekbare polymeren; het is slechts een kwestie van tijd voordat ze die ook accepteren als infill. Overheden in de hele wereld staan momenteel voor een aantal enorme uitdagingen en beslissingen. Een investering in GreenFill en GreenBlade blijft een veilige keuze, in het belang van de sport, de maatschappij en de omgeving.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER