Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Snel schakelen en innoveren kenmerkend voor Duvano

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 15 december 2022
133 sec


Aan de Lichtstraat 32 in Oss bevindt zich het bedrijf Duvano BV, specialist in producten van gerecycled kunstgras. In de sportwereld is het bedrijf vooral bekend als leverancier van slagplanken voor hockeyvelden en kantplanken voor kunstgrasvoetbalvelden om de verspreiding van infill te voorkomen. In de fabriekshal worden meer dan honderd verschillende producten gemaakt en dit aantal neemt nog steeds toe, want het ontwikkelen van nieuwe producten is een van de sterke punten van dit bedrijf.

Kantplank met rubberflap
Kantplank met rubberflap

Directeur Johan van der Stappen ontwikkelde jaren geleden de eerste kantplanken om infill op kunstgrasvelden op het veld te houden en verspreiding in de omgeving en natuur tegen te gaan. De planken worden gemaakt van gerecycled kunstgras en zijn ook na hun levensduur weer volledig opnieuw te gebruiken als grondstof. Produceren volgens het cradle-to-cradle-principe zit immers in het DNA van Duvano. 'Ook vanuit de markt komt steeds meer de vraag of wij van oude producten of restanten daarvan weer nieuwe producten kunnen maken. Die uitdaging gaan wij graag aan.'

Oneffen terrein

De kantplanken zijn nu weer doorontwikkeld. Om de plaatsing van deze kantplanken ook op oneffen terrein te vergemakkelijken, is namelijk een kantplank bedacht met een rubberflap van 6 centimeter aan de veldkant en een flap van 2 centimeter aan de paalkant. Op deze manier worden alle oneffenheden in de ondergrond afgedekt en krijgt infill geen kans om buiten het veld terecht te komen. Met name in en rond Amsterdam en ook in Den Haag is dit concept met succes toegepast. De levensduur van deze kantplanken is minimaal 30 jaar en ook daarna zijn de materialen weer inzetbaar voor recycling en hergebruik.


Klemstrip

Klemstrip

Ook produceert Duvano strips van gerecycled kunstgras. De strip is exclusief bestemd voor het bedrijf Solidafix, dat klemsystemen voor kunstgrasmatten maakt. De klemstrip zorgt ervoor dat de grasmat op zijn plaats blijft liggen. De strips zijn gemakkelijk te monteren in het klemsysteem. Je hoeft er alleen maar overheen te lopen om de profielen in te klikken. Het inklemsysteem wordt momenteel vooral toegepast bij hockeywatervelden en is ook geschikt voor non-infill-voetbalvelden.


Zaalhockeybalk

Zaalhockeybalken

Nieuw in het assortiment zijn de zaalhockeybalken, die zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Kenmerkend voor deze balken van Duvano zijn de ondiepe handgrepen, waardoor het optillen van een balk een stuk eenvoudiger is. Ze zijn gemaakt van gerecycled kunstgras en gewapend met glasvezel staven over de gehele lengte, waardoor ze niet kromtrekken. De dikke pengatverbindingen zorgen ervoor dat de balken keurig in één lijn blijven liggen.


Tennis

Daarnaast lijkt de tenniswereld een nieuwe afzetmarkt te worden. Onlangs plaatste Duvano de eerste kantplanken rond enkele gravelvelden in Spijkenisse. Het voordeel is dat de mat bij het slepen niet aan het hekwerk komt vast te zitten en dat het gravel niet buiten het hekwerk verdwijnt.


Snel

Duvano is een bedrijf dat snel kan schakelen met de productielijnen. Op één lijn kunnen wel veertien verschillende producten gemaakt worden. Daarnaast stuurt het bedrijf altijd op voldoende voorraad, zodat snelle levering gegarandeerd is. De zaken gaan voorspoedig, maar ook Duvano heeft te maken met stijgende energielasten, waardoor de stroomrekening wel twaalf keer zo hoog geworden is. Van der Stappen hoopt dat de prijzen snel normaliseren. 'Het gaat nog goed, maar het wordt wel spannend als het lang duurt of als de energie nog duurder wordt. Ongeveer de helft van onze producten komt uiteindelijk bij de particulier terecht en die merkt natuurlijk ook dat de kosten van levensonderhoud aanzienlijk zijn gestegen.' Hij heeft er vertrouwen in dat het tij zal keren. 'Op dit moment is een aantal zaken helemaal scheefgegroeid; daarin zal een nieuw evenwicht moeten ontstaan. In ons eerste jaar, 2008, hadden we te maken met de financiële crisis. Door snel te schakelen en aan te passen, zijn we daardoorheen gekomen. Hopelijk zal dat nu ook lukken.'


Opsluitrand op rol

Opsluitrand

Voor komend jaar staat ook weer een innovatie in de planning. De opsluitrand op rol die gebruikt wordt als boarding in de tuin of als vervanger van betonbandjes bij sierstraatwerk, komt er nu ook in een versie van gerecycled kunstgras. De groene kleur past goed bij gazonafscheidingen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER