Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'We moeten back to the roots, letterlijk en figuurlijk'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 8 november 2022
167 sec


Hoogleraar Corné Pieterse gastspreker op Green Gala

Hoogleraar plant-microbe interacties Corné Pieterse is gastspreker op het komende Green Gala van uitgeverij NWST. Hij zal zijn gehoor trakteren op een lezing waarin hij onder andere uitlegt hoe planten micro-organismen gebruiken om weerbaarder te worden tegen stresssituaties.

Corné Pieterse (Foto: Universiteit Utrecht/Bastiaan Heus)
Corné Pieterse (Foto: Universiteit Utrecht/Bastiaan Heus)

Dit is ook het hoofdonderwerp van zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Afgelopen zomer ontving hij hiervoor de prestigieuze Spinozapremie van 2,5 miljoen euro, een mooie steun in de rug voor zijn onderzoeksteam. Uiteindelijk hoopt hij met zijn bevindingen een steentje bij te dragen aan betere oogsten, voedselzekerheid voor de wereld en verduurzaming van de landbouw.

Verlengd wortelstelsel

Bekend is dat planten dankzij micro-organismen beschikbare voedingsstoffen in de bodem beter kunnen opnemen. Pieterse: 'Veel planten gaan een symbiose aan met mycorhizzale schimmels waardoor zij als het ware een verlengd wortelstelsel creëren. Wij weten ook dat bacteriën op de wortels van planten huizen. Zij worden bovendien door de planten gevoed, omdat planten 20 procent van de via fotosynthese verkregen voedingsstoffen uitscheiden via hun wortels. Dat lijkt misschien vreemd, maar hiermee voeden en selecteren zij de micro-organismen die op hun beurt in staat zijn om het immuunsysteem van een plant te versterken.'


Ontrafelen

Deze bestaande kennis is al vertaald naar allerlei praktische toepassingen, maar er is uiteraard nog veel te ontdekken. 'Wat wij onderzoeken is welke micro-organismen een plant te hulp roept, als hij onder stress komt te staan. Daar hebben wij inmiddels een paar voorbeelden van gevonden. Wij willen daarnaast graag weten welke eigenschappen een plant heeft, zodat hij de juiste micro-organismen rekruteert.'
Dat is een behoorlijk opgave want 1 theelepel grond bevat al 10.000 verschillende micro-organismen, vertelt de professor. Dankzij geavanceerde techniek lukt het tegenwoordig steeds makkelijker en sneller om dit in kaart te brengen. Om de communicatie tussen een plant en de micro-organismen te ontrafelen hebben de onderzoekers nog wel een paar jaar werk te verrichten. ''Welke stofjes produceert een plant om in zijn wortelgestel de juiste organismen aan te trekken?' is een onderzoeksvraag die ik binnen vijf jaar hoop te beantwoorden.'


Zandraket

Veel onderzoek wordt verricht met behulp van de zandraket. Dit is een echte modelplant voor plantwetenschappers, zoals de muis dat is voor onderzoekers in andere takken van de wetenschap. Algemene concepten ontdekken in deze modelplant en dan onderzoeken of de uitkomsten ook gelden voor bijvoorbeeld de grasplant, is de wijze waarop het onderzoek grofweg plaatsvindt.
Dankzij het onderzoek moeten planten uiteindelijk weerbaarder gemaakt kunnen worden tegen externe invloeden door ze de juiste bacteriën mee te geven, bijvoorbeeld door zaad te coaten met goedaardige micro-organismen. Een kiemplantje is dan direct verzekerd van de juiste micro-organismen die de plant weerbaarder maken.


Gezond bodemleven

Er zijn tijden geweest dat greenkeepers en fieldmanagers hun grasplanten te veel gepamperd hebben met voedingsstoffen en ziektebestrijders, waardoor de grasplant in feite lui geworden is. Op veel golfbanen en sportvelden is dat tegenwoordig niet meer zo, mede dankzij het verbod op steeds meer gewasbeschermingsmiddelen. Het besef dat een gezond bodemleven heel belangrijk is voor een goede grasmat, is op veel plekken al doorgedrongen. Corné Pieterse hoopt met zijn onderzoek bij te dragen om planten op een natuurlijke manier weerbaarder te maken dankzij de 'hulptroepen' in de bodem. 'We moeten back to the roots, letterlijk en figuurlijk', is zijn stelling.


Onderzoeksgroep

Corné Pieterse is professor Plant-Microbe Interacties en wetenschappelijk directeur van het Institute of Environmental Biology van de Bètafaculteit. Zijn onderzoeksgroep onderzoekt de moleculaire mechanismen waarmee het immuunsysteem van planten bescherming biedt tegen plantenziekten en plagen, en hoe goedaardige micro-organismen in de microflora op plantenwortels de groei en gezondheid van planten stimuleren.
In 2022 ontvingen zij daarvoor de Spinoza premie. Wereldwijd gaat jaarlijks ruim een kwart van alle oogsten verloren aan ziekten en plagen. Met hun onderzoek draagt de Plant-Microbe Interacties groep bij aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals voedselzekerheid en duurzame landbouw.

Plant-Microbe Interacties

Planten bezitten een ingenieus immuunsysteem dat hen in staat stelt zich te verdedigen tegen ziekten en plagen. Ze krijgen daarbij hulp van goedaardige micro-organismen in de bodem. De leerstoelgroep Plant-Microbe Interacties bestudeert het functioneren van het afweersysteem van de plant en probeert haar kennis toe te passen in de ontwikkeling van nieuwe concepten voor duurzame gewasbescherming.

Meld je aan voor Green Gala

De bekendmaking van de winnaars van der verkiezingen Greenkeeper of the Year, Toro Student Greenkeeper of the Year en Fieldmanager of the Year is tijdens het Green Gala op 23 november in 1931 congrescentrum in 's Hertogenbosch. Het is een hybride evenement waarvoor belangstellenden zich kunnen aanmelden. Aanmelden kan op twee manieren: om het evenement online bij te wonen, is dit gratis (klik hier) en wie fysiek aanwezig wil zijn, betaalt 75 euro (klik hier).
De bekendmaking van de winnaars start om 16.00 uur. Eerst wordt de Toro Student Greenkeeper of the Year gekozen en daarna is de bekendmaking van de Greenkeeper of the Year en Fieldmanager of the Year. De bijeenkomst wordt afgesloten met een walking dinner en een borrel.

De organisatie is in handen van de vakbladen Greenkeeper en Fieldmanager in samenwerking met de sponsors Jean Heybroek (Toro), DLF, Expoline en ICL.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER