Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Graszaadmengsels moeten in de toekomst nog beter bestand zijn tegen droogte'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 22 september 2022
196 sec


Eigenschappen graszaadproducten DLF groeien mee met veranderend klimaat

Door de extreem droge zomer hebben veel grasvelden het loodje gelegd. Handelaren in graszaad zien de vraag naar zaad dat bestand is tegen droogte flink toenemen. Ook DLF merkt de toenemende vraag uit de markt. Deze graszaadproducent heeft verschillende graszaadproducten in huis die goed tegen droogte kunnen. De wereldmarktleider werkt bovendien continu aan nieuwe rassen in de veredeling die de veranderende klimatologische omstandigheden nog beter het hoofd kunnen bieden.


Ondanks het droge voorjaar is de graszaadoogst in Nederland goed te noemen. Honderden boeren, onder wie velen uit Zeeland, hebben hun oogst weer binnengebracht bij DLF. De zomerse droogte was zelfs een voordeel voor de verwerking van het geoogste zaad, omdat het graszaad goed droog was toen het binnenkwam. 'Het was weliswaar droog, maar er is voldoende regen op het juiste moment gevallen. Wij verwachten dan ook een heel goede kwaliteit', aldus Thomas van Tetering, coördinator productmanagement & marketing Benelux bij DLF.

Trommel

In de DLF-fabriek in Kapelle worden de gewenste mengsels samengesteld en de coatings aangebracht. Een speciaal ontwikkelde machine brengt de bekende ProNitro-coating aan. Het graszaad verdwijnt in een trommel, waarin steeds een laagje aan het zaad wordt toegevoegd, in de juiste verhouding en binnen het juiste tijdsbestek. 'DLF zorgt er vervolgens voor dat het zaad altijd binnen het jaar verkocht is, want daarna kan de kwaliteit achteruitgaan', weet Van Tetering. Aan de vraag uit de markt zal het niet liggen, want die is naar verwachting mede door de droogte groter dan ooit.
De al genoemde graszaadcoating ProNitro is een goed voorbeeld van een DLF-product dat speciaal ontwikkeld is om jonge planten de eerste weken een steuntje in de rug te geven, zeker bij droogte. Het product is al jaren verkrijgbaar, maar is wel steeds doorontwikkeld. De meest recente aanpassing is de toevoeging van een zogenoemde uitvloeier. 'Uitvloeier wordt natuurlijk al langer gebruikt, maar wij hebben het anders toegepast door het toe te voegen aan de coating om het graszaad', zegt Van Tetering.


'Door de toevoeging van uitvloeier wordt de waterspanning gebroken en het water beter opgenomen. Dit versterkt de kieming'

De ProNitro-coating bevatte voorheen snel- en langzaamwerkende stikstof waardoor het graszaad snel kan kiemen, groeien en wortelen. 'Het nadeel van een coating is echter dat water minder goed kan penetreren in het graszaad. Door de toevoeging van de uitvloeier wordt de waterspanning gebroken en het water weer beter opgenomen. Dit versterkt de kieming', zo verklaart Van Tetering. (Zie ook het kaderbericht bij dit artikel.)

Met de noppenroller wordt de betredingstolerantie van een veld getest.

Regenmachine

Het idee om uitvloeier aan de coating toe te voegen, komt uit de koker van de zaadtechnologiespecialist van DLF. Deze medewerker is in feite de hele dag aan het onderzoeken hoe hij de producten van DLF kan verbeteren. Hij wordt hierbij onder andere geholpen door een regenmachine, waarmee in het laboratorium al testen gedaan kunnen worden voordat de nieuwe uitvindingen naar de proefvelden verhuizen. 'Zo ontdekten wij bijvoorbeeld al in het lab dat er water bespaard kan worden bij de vernieuwde coating, omdat je met de machine heel nauwkeurig de benodigde hoeveelheid water voor ontkieming kunt afstellen.'


Thomas van Tetering: 'Het was weliswaar droog, maar er is voldoende regen op het juiste moment gevallen.'
Thomas van Tetering: 'Het was weliswaar droog, maar er is voldoende regen op het juiste moment gevallen.'
De uitvloeier wordt inmiddels door DLF ook toegepast op ander graszaad dan dat met een ProNitro-coating, om te zorgen dat ook deze zaden makkelijker vocht opnemen - een onmisbare eigenschap met de steeds vaker voorkomende droogteperiodes. Van ProNitro-gecoat graszaad is bekend dat de wortelgroei met ongeveer dertig procent toeneemt. Van Tetering: 'Ook dit is belangrijk in de strijd tegen droogte. De grasplant groeit sneller dankzij ProNitro en heeft daardoor ook sneller langere wortels om voeding op te nemen. Het uiteindelijke resultaat is een groenere en dikkere grasmat, ook in tijden van droogte.'
De doorontwikkeling van ProNitro is zeker nog niet afgelopen, weet Van Tetering. 'Ik verwacht bijvoorbeeld dat er meer aandacht komt voor een biologische samenstelling. Nu gebruiken wij nog minerale stikstof, maar in de toekomst kan wetgeving dit gebruik zomaar verbieden en alleen het gebruik van organische meststoffen toestaan.'


Sterke troef

Voor gebruik op sportvelden heeft DLF nog een sterke troef in handen. De eigenschappen van ProNitro en het graszaad 4turf komen namelijk samen in het mengsel BalanceMaster ProNitro, dat speciaal ontwikkeld is voor sportvelden. 'Het is erg droogtetolerant, prima geschikt om mee door te zaaien, slaat snel aan en is ook gezonder, doordat het beter bestand is tegen ziektes. Vooral het aandeel met ProNitro gecoat veldbeemd in dit mengsel komt goed tot zijn recht. Dat is op sportvelden belangrijk voor de stevigheid', vertelt Van Tetering. Hij ziet ook de vraag naar dit mengsel groeien, de afgelopen jaren.


Microclover in combinatie met gras
Microclover in combinatie met gras
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer merkbaar en dat is voor DLF een extra impuls om vooruit te kijken. Van Tetering: 'Om uiteindelijk toch een groen sportveld te krijgen, moeten toekomstige graszaadmengsels nog beter tegen droogte bestand zijn en ook minder water nodig hebben, met het oog op mogelijke sproeiverboden.' In dit opzicht verwacht hij veel van het product Microclover. In Engeland en Frankrijk wordt deze klaversoort al veel gebruikt om sportvelden in goede conditie te houden. 'Wij verkopen het ook al in Nederland, maar het vergt wel een andere mindset. Er is al eens een voetballer geweest die niet op zo'n veld wilde voetballen, omdat er volgens hem onkruid in het gras zat. Ik verwacht wel dat wij met dit product grote stappen gaan zetten, om sportvelden ook in de toekomst groen te houden.'

Met ProNitro gecoat zaad
Met ProNitro gecoat zaad

Efficiënt gebruik van water en meststoffen

De hydroactieve watermanagementtechnologie in ProNitro maakt optimaal gebruik van het vocht rondom het kiemende zaadje. De spanning van het wateroppervlak wordt verbroken en de verdeling van het vocht is efficiënter en gelijkmatiger. Tijdens de vestigingsfase verbruikt een kiemplantje met ProNitro tot 15 procent minder water, stelt DLF.
Als leverancier van stikstof is ProNitro volgens DLF vier keer zo effectief als een normale stikstofgift. Dit komt doordat de stikstof direct op het zaad is aangebracht en daardoor alleen het zaadje en kiemplantje voedt. De gerichte toepassing van ProNitro zorgt ervoor dat de uitspoeling van stikstof vermindert met 50 procent, aldus de fabrikant.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Demodag in Klarenbeek met RM21 robot
woensdag 18 december 2024
t/m woensdag 18 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER