Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Het is altijd zoeken naar de juiste dosering'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 2 september 2022
238 sec


Bufferend vermogen zeoliet belangrijk voor bodem in tijden van droogte

Met de toenemende periodes van extreme droogte wordt aandacht voor de bodem alleen maar belangrijker, bijvoorbeeld om sportvelden in goede conditie te houden. 'De basis is en blijft de bodem en die moeten wij beschermen', zegt Geert Bakker, territory manager voor Noord-Europa en de Verenigde Arabische Emiraten bij de Olmix Group.

Geert Bakker
Geert Bakker

Bij zijn bedrijf wordt al langer gedacht vanuit de bodem als het gaat om productontwikkeling. 'Mijn voorgangers hadden een vooruitziende blik', zegt hij. Een goed voorbeeld hiervan is het product Stor-it, een minerale bodemverbeteraar in korrelvorm. Dit zogenoemde zeoliet is een natuurlijk mineraal dat gewonnen wordt in Turkije en al jaren tot het assortiment van de Olmix Group behoort. Bakker: 'Het product heeft in het verleden al een goede reputatie opgebouwd. Ik zie nu dat de belangstelling enorm toeneemt. Ook mijn collega's in Frankrijk merken dit.'
Die toenemende belangstelling beperkt zich niet langer tot toepassingen op sportvelden en golfbanen; ook vanuit bouwprojecten neemt de vraag toe. 'In dit laatste geval gaat het natuurlijk veelal om aangereden grond. Hoe maak je daar een mooie tuin op? Stor-it kan in dit opzicht met zijn bufferend vermogen uitkomst bieden. Het watertekort is nu al een groot probleem dat alleen maar groter wordt, dus zul je iets met de bodem moeten doen. Stor-it komt dan goed van pas', stelt de salesmanager.


Inwendige kanaaltjes

De belangrijkste eigenschap van zeoliet is namelijk dat de korrel zich voor de helft kan vullen met vocht via de aanwezige poriën en inwendige kanaaltjes. Daarbij verandert hij niet van vorm dankzij zijn hardheid. Bij toepassing in de bodem zorgt Stor-it ervoor dat de luchtcirculatie in de bodem toeneemt, waardoor een betere drainage ontstaat. Ook houdt de korrel vocht en voedingsstoffen vast. Juist dit bufferend vermogen is een uitkomst bij de steeds toenemende droogte.


'Je ziet het resultaat pas later. In de bodem is gewoon meer tijd nodig'

Wie Stor-it toepast, zal niet direct resultaat zien. Wat er in de bodem gebeurt, is namelijk niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de toepassing van mest, waardoor een plant sneller en beter groeit. Bakker: 'Je ziet het resultaat pas later. In de bodem is gewoon meer tijd nodig. Het voordeel van Stor-it is ook dat het langdurig werkt. In tegenstelling tot andere zeolieten behoudt het zijn vorm en wordt het niet papperig. Onlangs bleek dit ook weer bij een proef in Dubai.'

Voetbalvelden

Het product wordt veel toegepast op Nederlandse voetbalvelden, zoals bij Willem II, PEC Zwolle, ADO Den Haag en AZ Alkmaar. Ook groundsmanager Martin Brummel, werkzaam op Sportcomplex De Toekomst bij Ajax, ziet de toegevoegde waarde van zeoliet om vocht en voedingsstoffen vast te houden.


Martin Brummel
Martin Brummel
In een vorig decennium was hij als baanmanager al betrokken bij proeven met Stor-it op enkele greens van Golfclub Zwolle. 'Wij merkten toen dat Stor-it vocht kon vasthouden; ook werd de green iets groener. Een en ander werd destijds gemonitord door Melspring, maar de resultaten waren niet significant.' Toen de velden op De Toekomst vanaf 2016 gefaseerd werden omgebouwd naar hybridevelden, oriënteerde het Amsterdamse grasteam zich onder andere in Engeland en Spanje. Brummel: 'Daar wordt namelijk ook zeoliet door de toplaag gemengd.'

Topdrainsleuven

Na de inventarisatie van de uitkomsten van de bodemanalyse werd er door de leverancier en aannemer een plan van aanpak uitgewerkt. Op De Toekomst zijn zogenoemde topdrainsleuven gemaakt, die worden gevuld met zand vermengd met Stor-it. Daarnaast is door de bovenste centimeters van de toplaag ook nog zand met zeoliet doorgemengd. In totaal zijn zes velden op deze manier behandeld. Slechts op één veld (een omgebouwd kunstgrasveld) is de hele toplaag bij de opbouw van het veld opnieuw samengesteld conform de hybride GrassMaster-specificaties. De Stor-it-zeoliet is daaraan toegevoegd en erdoor gemengd. Op dit veld zijn dus geen topdrainsleuven gegraven.


'In de winter trekken ze het veld prima droog, maar in de zomer komen we af en toe wat bufferend vermogen tekort'

Brummel vertelt dat de topdrainsleuven een prima resultaat geven in de winter, maar dat bij extreme droogte in de zomer de toegepaste verhouding misschien wat te laag is. 'De klimaatextremen nemen toe; bij langere periodes van droogte is het lastig om de sleuven goed in het gras te krijgen en houden. Bij het beregenen moet je eigenlijk sturen op een acceptabel vochtpercentage in de sleuven, maar dan krijgen de gebieden tussen de sleuven te veel water en kan uitspoeling het gevolg zijn. In de winter trekken ze het totale veld prima droog, maar in de zomer komen we af en toe wat bufferend vermogen tekort. Door de aanwezigheid van hybride GrassMaster-vezels zijn we ook redelijk beperkt als het gaat om het tussentijds toevoegen van zeolietachtig materiaal in de bodem of sleuven. In drogere periodes worden de velden met wetting agents behandeld.'

Johan Aalderink
Johan Aalderink
Johan Aalderink, werkzaam als adviseur bij Vos Capelle, is enthousiast over Stor-it. Vos Capelle is distributeur van Olmix en het product is dus exclusief via dit bedrijf verkrijgbaar. Ook veel bvo's behoren tot de klantenkring. Het product is op de Nederlandse voetbalvelden dan ook in menige toplaag te vinden. 'Dit zeoliet is goed in het bufferen van voeding en vocht. Volgens de KNVB-eisen moet een voetbalveld stabiel genoeg zijn om op te kunnen spelen. Dit betekent dat het niet te droog, maar ook niet te nat mag zijn. Daarom is de toplaag vaak zanderig, waardoor voeding en vocht minder makkelijk worden vastgehouden. Stor-it lost dit probleem op.'

Homogeen mengsel

Het is het effectiefst om Stor-it bij de aanleg door de toplaag te mengen, waardoor een homogeen mengsel ontstaat. Achteraf toevoegen kan ook. 'Maar dan is er niet meer zo'n homogene menging', weet Aalderink. Het is ook belangrijk om per locatie een advies op maat te geven, want er is geen blauwdruk voor de toepassing van Stor-it. Elk veld heeft een ander behandeling nodig. 'Het is altijd zoeken naar de juiste dosering. Hiervoor doen wij altijd een toplaaganalyse, zodat we de bufferende waarde kennen, de zogenoemde pF-waarde. Op basis hiervan bepaal je het advies.' Hij beveelt gebruikers wel aan om het product in de toplaag na vijf jaar aan te vullen om de werking te blijven garanderen.


'Uiteindelijk spelen de fieldmanagers een sleutelrol'

Vos Capelle kan nog zulke mooie adviezen en producten leveren, uiteindelijk spelen de fieldmanagers altijd een sleutelrol. Aalderink: 'Op tijd water geven in de juiste hoeveelheid blijft natuurlijk belangrijk voor het gewenste resultaat.' Monitoren is volgens hem dan ook een must. Dat kan middels een bodemvochtmeter, zoals een Fieldscout TDR 150 of TDR350, of zelfs met draadloze Spiio bodemvochtsensoren.

Fieldmanagers die vooroplopen, zijn al jaren op de hoogte van de eigenschappen van Stor-it. De steeds vaker optredende extreme weersomstandigheden en langere droogteperiodes zullen er volgens Aalderink mede voor zorgen dat de belangstelling voor Stor-it verder zal toenemen, ook bij de groep fieldmanagers die het nog niet kennen.

Werking Stor-it

De microporiën van de Stor-it-korrel zuigen vocht weg uit de omgeving en slaan het op om het later weer te kunnen gebruiken. Stor-it maakt passieve luchtporiën in de bodem weer open en creëert actief een luchtstroming in de bodem. Hierdoor kan overtollig bodemvocht afvloeien. Stor-it verhoogt de CEC in de bodem, de buffercapaciteit voor voedingsstoffen wordt vergroot en er is minder uitspoeling. Zo ontstaat er een oersterk, vormvast en poreus raamwerk in de grond, aldus de leverancier.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER