Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Draintalent: primeur voor nieuw hoofdveld Sparta

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 11 augustus 2022
89 sec


Het hoofdveldveld van Sparta is het eerste stadionveld ter wereld waar een Draintalent is gebouwd. Dit systeem levert niet alleen een flinke besparing op het watergebruik voor beregening van het nieuwe veld, maar kan bij stortbuien ook het overtollige water snel afvoeren.


Het systeem kan volautomatisch de ondergrondse water- en luchthuishouding reguleren met digitale precisie. 'Voor een nog effectievere werking is het beter om het zelf ook in de gaten te houden. In het begin is het altijd even zoeken naar de juiste instellingen, maar uiteindelijk is het systeem makkelijk te bedienen', zegt Dave Muis, salesmanager Benelux van Draintalent.
Het systeem meet onder andere de temperatuur van de bodem en omgeving, de hoeveelheid neerslag, de luchtvochtigheid en het bodemvochtpercentage. Na flinke regenval onttrekt het water aan het profiel en in droge periodes kan er met dit systeem van onderaf geïnfiltreerd worden. Hierdoor wordt een hogere gebruiksintensiteit mogelijk, wordt de graskwaliteit verhoogd, het risico op afgelasten verminderd en behoort verdroging tot het verleden.


Urban Waterbuffer

Bewust omgaan met water past in de visie van Sparta. In 2018 is er al een Urban Waterbuffer gerealiseerd naast het stadion. Hemelwater dat valt op het dak van het stadion en op het verharde oppervlak daaromheen, wordt opgevangen in een buffer onder het naast het stadion gelegen Johan Cruyffcourt. Het hemelwater wordt middels een natuurlijk zuiveringssysteem gezuiverd en vervolgens opgeslagen in de zoetwaterbel in de bodem. Nu is ook het Draintalent-systeem hierop aangesloten en zal het water dat op het voetbalveld valt ook in het circulaire watersysteem belanden.


Naast infiltreren kan het systeem ook water versneld afvoeren

Het opgeslagen water wordt, als dat nodig is, met het nieuwe Draintalent-systeem geïnfiltreerd in het veld. Deze manier van infiltreren kan wel zestig procent water besparen ten opzichte van de traditionele manier van beregenen. Naast infiltreren kan het systeem ook water versneld afvoeren. Na een hoosbui is het veld weer snel bespeelbaar, doordat het systeem actief water uit het veld haalt. Het systeem werkt continu en biedt daardoor enorme voordelen voor de kwaliteit van het gras. Muis: 'Het water dat gebruikt werd om het kunstgras te beregenen, werd voorheen niet opgevangen en als vuil water via de oude drainage afgevoerd. Nu kunnen we het met het Draintalent-systeem de goede kant op sturen, naar de zuivering in dit volledig circulaire systeem.'

Zeer positief

Sparta heeft al ervaring met Draintalent op het trainingscomplex Nieuw Terbregge. Daar is het systeem in 2020 geïnstalleerd. De ervaringen op het complex van zowel spelers als technische staf zijn zeer positief. Dat is een van de redenen om het systeem nu ook in het stadion aan te brengen. Muis: 'Dit is onze eerste opdracht in een stadion; die moet goed slagen.'


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER