Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Het risico dat ik nam, bleek een goede zet: de deur naar bvo's ging open'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, woensdag 20 juli 2022
174 sec


Ondernemer met lef denkt na over de toekomst

Mölder Sportveldberegening in Heteren bestaat 25 jaar. In die tijd heeft het bedrijf naam gemaakt en beregeningsinstallaties aangelegd bij onder meer 28 van de 38 betaaldvoetbalclubs. Dit vakblad bezoekt directeur eigenaar Maarten Mölder. Hij vertelt over 25 jaar ondernemerschap, maar werpt ook een blik op de toekomst, en is een overname op termijn denkbaar.


Na zijn algemeen technische en commerciële opleiding aan de IVA in Driebergen werkte Mölder drie jaar in de buitendienst bij een groothandel als verkoper van kunststof leidingsystemen.
Beregeningsinstallaties waren daar een onderdeel van. Maar Mölder wilde liever voor zichzelf aan de slag. Als 25-jarige legde hij in zijn vrije tijd af en toe beregeningsinstallaties aan bij particulieren. 'Ik had er eigenlijk helemaal geen kaas van gegeten', vertelt Mölder. 'Maar ik had me wel goed laten informeren en ben gewoon maar begonnen. Dat kon toen, omdat ik alleen woonde en verder weinig kosten had.' Een jaar later, in 1997, kon de 26-jarige ondernemer ervan leven en schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel.


Mölder bij de aanvang van zijn bedrijf, op 26-jarige leeftijd

Andere wereld

Andere wereld Na twee jaar beregeningsinstallaties in particuliere tuinen te hebben aangelegd, schakelde hij volledig over op de markt voor sportveldberegening. 'Ik vond het enorm leuk dat ik in de sportveldenwereld te maken had met professionele partijen, zoals aannemers, sportclubs en gemeenten - compleet anders dan de particuliere markt', vertelt Mölder. 'Bovendien houd ik van sport en van de sportwereld.' Mölder Sportveldberegening B.V. werkt landelijk en af en toe in het buitenland. Klanten zijn aannemers, sportverenigingen en gemeenten.


Wagenpark van Mölder Sportveldberegening
Nederland telt 38 betaaldvoetbalstadions. Bij 28 daarvan heeft Mölder Sportveldberegening B.V. de beregening aangelegd. Van enkele daarvan staat het logo op de achterkant van de bussen en bedrijfswagens van het bedrijf. De focus ligt op sportveldberegening, en tot de mogelijkheden behoren ook speciale projecten o.a. stofbestrijding, paardenbakken, natuurparken etc.

Innovatieve geest

Mölder Sportveldberegening B.V. was sinds de oprichting in 1997 actief op natuurgrasvelden.Totdat in 2003 het allereerste kunstgrasstadionveld werd aangelegd bij Heracles Almelo. Het bedrijf was toentertijd veelvuldig werkzaam voor Arcadis, dat toen nog actief was op het gebied van sportvelden. 'Kunstgrasvoetbalvelden mogen geen sproeiers in het veld hebben. Daar moet, net als bij hockey-velden, vanaf de buitenkant van het veld naar binnen toe beregend worden. Er waren toen nog geen standaardsproeiers die zo'n reikwijdte haalden. Ik heb toen een oplossing bedacht op basis van die grote beregeningskanonnen uit de landbouw. Ik monteerde die verreikende sproeiers in een bak, met een deksel die automatisch opent en sluit.' Hiervan plaatste Mölder Sportveldberegening B.V. een aantal aan de buitenkant van een veld; de eerste werkende beregeningsinstallatie op een kunstgrasstadionveld was geboren.


Mölder: 'Ik bedacht een oplossing voor de beregening van het eerste kunstgrasstadionveld, op basis van die grote beregeningskanonnen uit de landbouw.'
Het lokte verschillende nieuwsgierig geworden medewerkers uit het betaald voetbal naar Almelo, vooral toen kunstgras bij betaald voetbal in opkomst was. Al vrij snel legde Mölder ook sportveld-beregening aan op het kunstgrasveld van De Toekomst bij AFC Ajax. Het bedrijf maakte naam in de wereld van het betaald voetbal als dé beregeningsspecialist. Mölder kijkt op die tijd terug met een glimlach: 'Bij Heracles Almelo moest ik er geld op toeleggen. Ik deed het puur als reclame, om beregening voor kunstgrasvelden aan ons portfolio te kunnen toevoegen. Maar het pakte goed uit voor ons; het balletje ging rollen. Via de stadions kwam ons bedrijf terecht op trainingscomplexen en bij overige sportclubs in Nederland.'

Hele jaar door werk

Met zijn zes monteurs heeft Mölder Sportveldberegening B.V. het het hele jaar druk. Mölder vertelt over de werkzaamheden: 'In januari en februari zijn er geen projecten. Dan doen we hier in onze werkplaats in Heteren alvast al het assemblagewerk voor het projectseizoen; we bouwen pompinstallaties op en monteren allerlei onderdelen aan elkaar. Met deze goede voorbereiding en een strakke planning behalen we winst.' Na carnaval, vanaf maart, worden de beregeningsinstallaties van hockeyvelden opgestart, omdat de hockeycompetitie dan weer begint. 'En in april starten we de beregeningsinstallaties van natuurgrasvelden op en beginnen ook de aanlegprojecten. In mei en juni leggen we vooral beregeningsinstallaties aan op natuurgrasvelden. In juli en augustus gaat het vooral om aanleg, renovatie en vervanging van beregeningsinstallaties op hockeyvelden. In september moeten alle projecten klaar zijn, want dan beginnen de voetbal- en hockeycompetities weer. In september en oktober is er nog uitloop van aanlegprojecten en zijn er aanpassingswerkzaamheden.' Mölder besluit: 'In oktober maken we alle beregeningsinstallaties winterklaar. Als eerste zijn de natuurgrasvelden aan de beurt; eind november en begin december volgen de hockeyvelden. Dat duurt tot kerst.'


De blik is steevast gericht op het weerbericht

Weerbericht

Beregeningsinstallaties op hockeyvelden worden relatief laat winterklaar gemaakt. Dat brengt spanning met zich mee, net als de vroege opstart van de installaties, eind februari of begin maart, omdat in beide periodes de vorst kan invallen. Dat kan schade aan de leidingen veroorzaken.


Mölder herinnert zich zo'n stressjaar. In 2018 zette op 4 maart de dooi in; daarna werden de beregeningsinstallaties van alle hockeyvelden opgestart. Maar voor 17 maart werd er weer vorst voorspeld; alle installaties moesten opnieuw winterklaar gemaakt worden. Mölder: 'Dat ging gelukkig goed, want in die maand maart volgden maar liefst nóg acht vorstdagen.' Ook in de zomer is de blik strak gericht op het weerbericht. De zomers zijn droger en warmer dan vroeger; er moet meer worden beregend in deze periodes. Dan is het essentieel dat beregeningsinstallaties zo weinig mogelijk met storingen te kampen hebben.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Maurice
Tuesday 2 August 2022
Hoi Maarten s
Gefeliciteerd super prestatie
En een mooi. Verhaal
Goede ondernemers geest
Grt Maurice

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER