Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sportveldbeheer laat zich niet van de wijs brengen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, vrijdag 18 maart 2022
99 sec


Het afgelopen jaar bracht beperkingen met zich mee door de Covidmaatregelen; daarom is er beperkt sportveldonderhoud uitgevoerd. Ook was 2021 een nat jaar, en daarmee wat weersomstandigheden betreft anders dan de voorgaande jaren. Welke gevolgen heeft dit voor de grasmat en wat is het advies van de grasdeskundigen voor het seizoen 2022?


Optimaal grasbestand

In het seizoen 2021 was op veel sportvelden minder aandacht voor onderhoud, aangezien de competitie was stopgezet. Dit leidde tot grasmatten die er wel groen uitzien, maar een grasbestand dat in veel gevallen niet optimaal is. Het monitoren van de grasmat blijft belangrijk; zo weet je wanneer je moet ingrijpen door middel van doorzaaien, zodat de juiste grassoorten zich vestigen in de mat. En laat je niet van de wijs brengen door één nat jaar: vroeg in het voorjaar doorzaaien is nog steeds een goede methode om het grasbestand optimaal te houden.


Vroeg doorzaaien

Het vroege doorzaaien begon in 2018. Het was toen al redelijk vroeg droog en al in maart/april was er een redelijke temperatuur. Tetraploïde Engels raaigras kiemt en ontwikkelt zich snel, ook bij koudere omstandigheden. Bovendien zijn tetra's vroeg in het jaar minder gevoelig voor stress. Door de evenwichtige samenstelling van 50 procent tetraploïde Engels raaigras en 50 procent diploïde Engels raaigras én de 100-procentsbehandeling met een kiemverbeteraar, is Recover 4 TETRA het graszaadmengsel om te gebruiken bij vroege doorzaai op sportvelden.


Het is geen goed idee om de zaken op hun beloop te laten en maar te kijken waar we uitkomen met het groot onderhoud. De tendens die is ingezet in de droge jaren, is gespreid zaaien in de loop van het seizoen, om de moeilijke periode in de zomer te ontwijken en het onderhoud te spreiden. De voordelen van vroeg doorzaaien zijn veel groter dan van wachten tot het voetbalseizoen is afgelopen en iedereen tegelijk groot onderhoud wil plegen.

Als je positieve ervaringen hebt met vroeg doorzaaien, ga daar dan mee door. Laat je niet van de wijs brengen door het weer. Zelfs een weekje vorst (of nachtvorst) wil niet zoveel zeggen. Investeren in maart of april is oogsten in mei.

Onderhoud velden

In februari zien we veel ongelijkheid en pollerigheid in de velden. Op veel plaatsen is er duidelijk behoorlijk wat wormenactiviteit. Maart is de maand om de velden weer in goede conditie te krijgen. Ga dan met de Amazone over het veld heen en maai en verticuteer met opvang. Daarna kan meteen worden doorgezaaid. Dan is het veld weer gelijk, de polletjes zijn weg en je legt de basis voor een goed grasbestand, dit voetbalseizoen.


In februari zien we ongelijkheid op sportvelden. Op veel plekken is behoorlijk wat wormenactiviteit. Maart is de maand om deze ongelijkheid recht te trekken door middel van doorzaaien.

Opname Grasgids

In de Grasgids 2022 is voor het eerst een overzicht van de beste tetraploïde Engels-raaigrassen opgenomen. De Grasgids is een overzicht van het allerbeste wat Nederlandse veredelaars op grasgebied aanbieden. Omdat tetraploïde grassen andere kenmerken hebben dan de traditionele diploïde rassen, worden ze in een aparte tabel getoond. Recover 4 TETRA, hét mengsel voor vroeg doorzaaien uit het kwaliteitsaanbod van Advanta, is nu dus officieel een Grasgids-mengsel.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER