Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Verduurzaming is maatwerk'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 19 oktober 2021
61 sec


Sportverenigingen kunnen besparen op energierekening

Door allerlei oorzaken schieten de prijzen voor gas en stroom omhoog. Ook sportverenigingen zullen dit in hun portemonnee gaan voelen en daarom is nu het juiste moment om te verduurzamen, zodat fors bespaard kan worden op de energiekosten. Tennisverenigingen kunnen hierbij ondersteuning krijgen van Sportstroom, partner van de KNLTB.

Door ledverlichting aan te brengen kunnen tennisclubs al snel besparen op de energierekening.
Door ledverlichting aan te brengen kunnen tennisclubs al snel besparen op de energierekening.

De gas- en stroomprijzen zijn de afgelopen maanden fors toegenomen en in lange tijd niet zo hoog geweest. Ook is het einde van deze prijsstijging is nog niet in zicht. Verduurzaming van de accommodatie kan de energierekening daarom flink verlagen en investeringen hierin worden nu sneller terugverdiend door de hoge energieprijzen.

De gemiddelde energierekening van een tennisclub is al snel 10.000 euro op jaarbasis, vertelt Robert den Ouden, bestuurder bij Sportstroom. 'Bij verduurzaming is de doelstelling minimaal veertig procent op de stroomkosten en tien procent op het gas te besparen.'

Ledverlichting

De grootste stroomvreter bij tennisverenigingen is de baanverlichting. Het loont dan ook om deze te vervangen voor ledverlichting. Daarnaast zijn het goed instellen van technische installaties en het aanbrengen van bewegingsmelders voorbeelden om op relatief eenvoudige wijze de kosten te drukken. Voor de langere termijn is het zaak om eerst een goede analyse van het energieverbruik te maken, de financiering van verduurzamen in beeld te brengen en te onderzoeken welke subsidies beschikbaar zijn. De zogenoemde BOSA-subsidie is inmiddels erg bekend bij sportclubs. Zij ontvangen hiermee dertig procent subsidie over investeringen in duurzaamheid. Aanvragen kunnen clubs zelf indienen of gemakshalve door Sportstroom laten doen.


Al honderden clubs hebben hiervoor bij Sportstroom aangeklopt. Den Ouden: 'En iedereen wordt geholpen met maatwerk. Dat is het belangrijkste advies: verduurzaming is maatwerk omdat elke accommodatie anders is!'.

Sportstroom is tevens in het kader van de routekaart 'Verduurzaming sportverenigingen' een van de uitvoerende partners van NOC*NSF en in die hoedanigheid betrokken bij de gratis verduurzamingstrajecten die de sportkoepel beschikbaar stelt.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER