Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Circulaire grondstofwinning vereist een nieuwe kijk op zaken

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 17 november 2021
183 sec


Eric McGuire is als regional sales manager bij Re-Match verantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische markt. Hij zet zich in voor het realiseren van de missie van Re-Match om kunstgras volledig circulair te maken. Daarom neemt hij gemeenten, sportverenigingen, adviesbureaus en producenten mee in de kunst van de duurzame kunstgrasrecycling. Want de manier waarop je end-of-life kunstgrasvelden recyclet, is allesbepalend voor de duurzaamheid, kwaliteit en inzetbaarheid van de herwonnen, circulaire grondstoffen. En daar is nog een wereld te winnen.


Het motto van Re-Match is Re-Think. Re-Cycle. Re-Match. Waarover moet worden nagedacht? Re-Think is nodig op weg naar Nederland circulair in 2050. Het gaat om het bewustzijn van het grotere plaatje. Je kunt naar een end-of-life kunstgrasveld kijken als iets waar je vanaf moet. Wij benaderen het anders. Een end-of-life kunstgrasveld bestaat uit waardevolle grondstoffen. Die moet je zo zuiver mogelijk zien terug te winnen, met zo min mogelijk waardeverlies. Verder moet dat natuurlijk zo schoon en energiezuinig mogelijk gebeuren.

Het storten van versleten kunstgrasvelden mag gelukkig niet meer. Ook het exporteren wordt lastiger als het aan de EU ligt. Toch belandt een kunstgrasveld nog relatief vaak in een verbrandingsoven. Dat geeft een uitstoot van 389 ton CO2. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 115 auto's. Toch is het minstens zo schadelijk om het probleem uit te stellen vanwege laagwaardige recycling. Het is daarom van belang om alle componenten van het veld te scheiden in zuivere grondstoffen, ook de verschillende polymeren.

Kunstgrasvezels
Pas als je die zuivere grondstoffen kunt hergebruiken voor een gelijkwaardig doel bereik je circulariteit. Dat vraagt om een ander verwerkingsproces dan tot nu toe gangbaar was. Het vraagt om een geavanceerder scheidingsproces. Een groeiend aantal gemeenten beseft dat het met ons proces mogelijk wordt om de cirkel binnen de gemeente te sluiten met de eigen kunstgrasvelden. Daarmee verandert de kijk op het recyclingproces. Er gaat in de nabije toekomst een verschuiving plaatsvinden naar circulaire grondstofwinning. De focus komt minder te liggen op de vraag hoe je van het afval afkomt.

'Waardevolle grondstoffen die je moet behouden: als je zo naar een end-of-life kunstgrasveld kijkt, kies je automatisch voor een geavanceerde recyclingmethode'

Hoe kijken jullie naar het proces van kunstgrasveld tot grondstof?

Niet alleen de recycling moet hoogwaardig zijn, het hele proces moet van A tot Z kloppen. We doen alles met een goede reden. We hebben oog voor duurzaamheid, kwaliteit en transparantie, want die zaken zijn relevant voor een opdrachtgever. Denk aan het sleeven - inpakken - van kunstgrasrollen bij verwijdering of het maken van een veldoverzicht, omdat we exact weten welke stoffen er uit een kunstgrasveld komen. Een ander voorbeeld is het vooraf analyseren van het veld om tot een zo efficiënt mogelijk recyclingproces te komen. Of het apart, per batch, recyclen van velden en het zeven en drogen van het materiaal. We hebben daarom Stof tot nadenken bedacht: een aantal prikkelende vragen waarmee we laten zien welke gedachte er achter al deze handelingen zit. We staan 10 november a.s. op de Nationale Sportvakbeurs in Gorinchem. Iedereen is welkom om onze stand (nr. 130) te bezoeken. We vertellen opdrachtgevers daar graag meer.


De dienstverlening is ook onderdeel van het proces. Onze opdrachtgevers krijgen advies op maat. Hun veld is uniek, dus onze aanpak ook. Mijn collega Miranda van de Camp en ik zijn samen het eerste aanspreekpunt voor onze klanten. Wij ondersteunen hen bij de vraag hoe zij hun velden het beste kunnen laten renoveren. Tegelijkertijd kijken we hoe we de hoogste kwaliteit secundaire grondstoffen kunnen realiseren. De kwaliteit van de herwonnen grondstoffen bepaalt vervolgens welke nieuwe producten ervan gemaakt kunnen worden. Miranda en ik staan onze opdrachtgevers in alle fasen bij.

Eric McGuire

Wat bedoelen jullie met Re-Match?

Een mooi voorbeeld van hoe circulaire grondstoffen hun weg terug weten te vinden in nieuwe producten is het kunstgrasveld van voetbalclub MVV Maastricht. Re-Match mocht het veld recyclen. Het infill-zand bleef in Denemarken, waar het een tweede leven heeft gekregen. Het rubber en de kunststofvezels kwamen terug naar Nederland. Innovatieve bedrijven, zoals CEYES en Greenmatter, hebben van het oude kunstgras circulaire producten gemaakt. Van het rubber zijn bijvoorbeeld panelen voor groene daken gemaakt. Van de kunststofvezels zijn kantplanken en zijpanelen vervaardigd die infill op de voetbalvelden houden.


Re-Match bouwt een nieuwe recyclingfabriek voor kunstgras in Tiel. Wat betekent dit voor gemeenten en sportverenigingen?

Zodra we operationeel zijn is er echt iets te kiezen. We bouwen een state of the art recyclingfabriek. We leveren daarmee straks de zuiverste circulaire grondstoffen in de markt. Deze kunnen hun weg terugvinden naar gemeenten. De fabriek wordt de schoonste en meest geavanceerde in zijn soort. Zodra we operationeel zijn, daalt de CO2-voetafdruk van het transport enorm. Dit zal onze MKI sterk verbeteren. Wat opdrachtgevers ook meewegen is dat onze fabriek geen stikstof uitstoot en dat er geen afvalslib uit het proces komt. We kunnen gemeenten die circulair inkopen van dichtbij helpen om de cirkel met hun eigen kunstgras te sluiten.


We zijn blij met de komst van de fabriek in Nederland. We zullen alle stakeholders na opening uitnodigen om ons proces met eigen ogen te aanschouwen. Daar kunnen zij het gescheiden materiaal van dichtbij op kwaliteit en zuiverheid beoordelen. Tot die tijd kunnen geïnteresseerden de vorderingen van onze bouw volgen via onze website: www.re-match.com/nl.

Wilt u meer weten over de geavanceerde recyclingmethode van Re-Match?

Re-Match Nederland B.V.
Ericssonstraat 2 · 5121 ML Rijen
Eric McGuire - regional sales manager M. +32 491200023 · E. emg@re-match.com
Miranda van de Camp - inside sales support M. +31 64056769 · E. mvc@re-match.com
www.re-match.com/nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER