Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Koploper Re-Match gaat door tot de laatste kunstgrasvezel

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 7 mei 2021
195 sec


In Nederland zijn de voorbereidingen voor de bouw van de kunstgrasrecyclingfaciliteit van Re-Match in volle gang. Re-Match, Europees koploper in groene en schone recycling van kunstgras, bouwt in 2021 een state of the art fabriek. Een hightech faciliteit die ervoor zorgt dat versleten kunstgras een hoogwaardig nieuw leven krijgt.

Foto: Marcel Steinbach
Foto: Marcel Steinbach

Afval - niemands verantwoordelijkheid

De missie van Re-Match zag het levenslicht toen één van de oprichters, Dennis Andersen, zag dat niemand zich verantwoordelijk voelde voor wat er met versleten kunstgrasvelden gebeurt. Opgeslagen bergen kunstgras werden gestort of verbrand, met ernstige milieuverontreiniging tot gevolg. De Re-Match-technologie werd de oplossing voor dit probleem. In de Deense stad Herning werd in 2016 de eerste hightech fabriek operationeel.


Cleantechbedrijf met maatschappelijke missie

De oorsprong van Re-Match ligt niet in de afvalverwerking, maar in de cleantech. Deze schone en groene technologie wordt door Re-Match ingezet voor een maatschappelijke missie. Zo moet de jaarlijkse wereldwijde afvalstroom van kunstgras terug naar nul. De recyclede grondstoffen, van zand tot kunstgrasvezel, moeten van een dermate hoogwaardige kwaliteit zijn, dat ze kunnen worden hergebruikt voor de productie en de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden. Ze moeten nieuwe grondstoffen, het virgin materiaal, vervangen en dan is de cirkel rond. Ook de wijze waarop dat gebeurt, moet kloppen. De bedrijfsvoering is erop gericht om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.


Wereldwijde oplossing

Re-Match is inmiddels actief in Scandinavië, de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Het wereldwijd duurzaam aanpakken van kunstgrasafvalstromen vereist een lokale recyclingfaciliteit. Daarom zal Re-Match investeren in 23 nieuwe fabrieken in Europa en Noord-Amerika, om te beginnen in Nederland. Deze fabriek zal worden gevolgd door fabrieken in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten.


EU Green Deal

Re-Match wil recyclingprocessen blijven verfijnen. De laatste stap naar hoogwaardige circulariteit is het benutten van de recyclede kunstgrasvezel voor nieuw kunstgras. Dit betekent veel voor de waardeketen van gerecycled kunstgras. Daarom heeft Re-Match als koploper in 2020 van de Europese Green Deal een subsidie van 2,5 miljoen euro ontvangen voor het revolutionaire yarns-to-yarns-programma. Op laboratoriumschaal kunnen inmiddels nieuwe vezels uit oude kunstgrasvezels worden gemaakt.


Nederland: meeste kunstgras ter wereld

Nederland heeft wereldwijd de meeste vierkante meters kunstgrasveld per inwoner. Elk jaar zijn ruim 200 velden aan vervanging toe. Er was in Nederland geen circulaire oplossing voor de versleten velden. Ondanks de belofte dat de velden gerecycled zouden worden, belandden ze in de praktijk massaal op afvalbergen, omdat niemand er iets mee kon.


Verschillende verwerkingsmethoden

Inmiddels zijn er in Nederland aanbieders die traditionele verwerkingsmethoden gebruiken. De meest gebruikte methode is het uitkloppen van zand en infill uit de matten. Deze worden gewassen en van elkaar gescheiden met water. Hierbij ontstaat een afvalproduct: slibwaste. De kunstgrasvezels en de backing gaan door een shredder en de snippers doorlopen vervolgens een agglomeratieproces.


Het proces van Re-Match verschilt 100 procent van de in Nederland gebruikte methoden. Nadat het materiaal is geanalyseerd, wordt het optimaal geshredderd en zonder toevoeging van water en chemicaliën gescheiden. Hierdoor kan Re-Match 97 procent zuivere, droge back-end producten met een specifieke zeefcurve leveren. In het proces ontstaat geen additioneel afval.

Re-Match richt zich op upcycling. Daarmee wordt ingezet op het toevoegen van waarde binnen de eigen keten. Re-Match gaat door tot de laatste vezel. De cirkel is pas rond zodra gerecyclede kunstgrasvezels en backing het gebruik van virgin materialen voor nieuwe kunstgrasvelden overbodig maken.

Van A tot Z het verschil

Re-Match vindt het belangrijk dat over alle interne en externe processen is nagedacht - van het voorkomen dat microplastics in het milieu vrijkomen tot het maken van traceerbare eindproducten.


Verbeteren van externe processen

Re-Match heeft de bewuste keuze gemaakt om het versleten kunstgras op het veld in te pakken in gerecycled plastic (sleeves). Dit voorkomt dat microplastics en infill in de omgeving terechtkomen. Het gerecyclede plastic van de sleeves wordt gelijktijdig met het kunstgras vermalen en komt terug in de polyolefinenstroom. Met betrekking tot het transport van het kunstgras naar de nieuwe faciliteit in Nederland wordt ingezet op een zo laag mogelijke CO2-footprint. Dankzij de inzet van Euro 6-steentrailers wordt het aantal transportbewegingen van veld naar fabriek beperkt.


Lage footprint, schone techniek

Ook door de centrale ligging van de Nederlandse fabriek zal de CO2-footprint voor het transport van het kunstgras laag zijn. Bovendien heeft de fabriek geen stikstofuitstoot en draait de techniek volledig op 100 procent groene energie.


Zuiverst in zijn soort

Re-Match heeft de lat hoog gelegd als het gaat om het terugwinnen van zuivere grondstoffen: zand, rubber infill, kunstgrasvezel en backing. Hoe zuiverder het materiaal na recycling, des te hoogwaardiger het hergebruik. Hierin gaat het Re-Match-proces verder dan wat in de markt de standaard is. Niet drie, maar vier componenten worden gescheiden, dus ook de kunstgrasvezel en de backing. De gerecyclede materialen zijn dermate zuiver dat ze gelijkwaardig zijn aan virgin materialen.


Verificatie

Re-Match heeft een Environmental Technical Verification (ETV), een verificatie op Europees niveau die door derden is uitgevoerd om vast te stellen dat het Re-Match-proces (ISO 14043- en 9001-getoetst) voldoet aan de beschreven innovatieve milieutechnologieën.


Traceerbaar en transparant proces

Het volledige proces van Re-Match is transparant. Ieder veld krijgt een uniek batchnummer, dat te volgen is tijdens het proces. Iedere batch wordt afzonderlijk gerecycled. Daarbij is het uitgangspunt het resultaat van de analyses die vooraf worden gedaan. Re-Match kan iedere opdrachtgever informeren over de status van het veld en de producten die hieruit voortgekomen zijn.


Re-Match Nederland

De Re-Match-fabriek in Nederland wordt de schoonste in zijn soort, met 0 procent stikstofuitstoot en geen additioneel afval uit het proces. Hier kunnen zo'n 200 kunstgrasvelden per jaar worden gerecycled. Het proces zal nog geavanceerder zijn dan het bestaande proces in Denemarken. Ook worden voorbereidingen getroffen voor certificering. Het ontzorgen van opdrachtgevers staat voor het Nederlandse team centraal. Versleten kunstgrasvelden en de velden die in Nederland in depot liggen, zullen worden gerecycled in de nieuwe Nederlandse fabriek.


Re-Match Nederlandwww.re-match.dk/nlcontact Eric McGuire, sales manager via emg@re-match.eu of Miranda van de Camp, sales binnendienst via mvc@re-match.euEricssonstraat 2, 5121 ML RijenT. +31 6 40567690

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Gerrit de Koe
Monday 10 May 2021
Ga met mij de uitdaging aan en overtuig mij dat op moleculaire niveau de "versleten vezels", gedeeltelijk gedeformeerd door UV en levensduur (ketens zijn gebroken) weer 100% bijv. C6 - C8 polymeren kunnen opleveren..... en ik ben overtuigd!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER