Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Optimaal grasbestand? Kies voor vroeg doorzaaien

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, Advanta, donderdag 15 april 2021
82 sec


Vrijdagmorgen 19 maart - het is koud buiten, maar de zon schijnt. Onder een stralend blauwe lucht worden vandaag de eerste sportvelden in Deventer doorgezaaid. De bodemtemperatuur is op peil en het is belangrijk om de velden op tijd gesloten te krijgen, zodat straatgras en andere onkruiden geen kans krijgen om zich te vestigen.


Competitie niet hervat

Ook dit jaar wordt de competitie niet hervat. Naast wat trainingen en onderlinge wedstrijden op clubniveau was er het afgelopen jaar weinig betreding op de velden. Om een optimaal grasbestand te houden, is het van belang om nu herstelwerkzaamheden uit te voeren. Zo creëer je een gesloten mat, waarin straatgras en andere ongewenste grassen en onkruiden geen kans krijgen, en neem je een voorsprong op het groot onderhoud later in het seizoen.


Job Steunenberg bekijkt het wortelpakket van de grasmat

Waarom nu doorzaaien?

Doorzaaien is niet alleen belangrijk om ongewenste componenten uit de grasmat te houden, maar heeft meer voordelen. Zo voeg je bij doorzaaien nieuwe genetica toe aan de grasmat met de nieuwste rassen uit de Grasgids. Daarmee geef je een upgrade aan het grassenbestand.


Om de slagingskans van doorzaaien te vergroten, werkt Advanta al jaren met de groeistimulator Advance. Deze coating bestaat uit biostimulatoren, enzymen en hormonen. De combinatie hiervan heeft een osmotische werking, waardoor vocht wordt aangetrokken en het graszaad beter en sneller tot kieming komt.

Optimale omstandigheden creëren

Als het om doorzaaien gaat, ligt de nadruk vaak op het zaaien zelf. Maar minstens zo belangrijk is de arbeid die je verricht vóór het zaaien. Maak het veld goed schoon door te wiedeggen; je krijgt dan een schone toplaag die vrij is van vilt en organisch materiaal. Een beluchtingsronde zorgt voor een goede waterafvoer en optimale luchthuishouding in de bodem.



Links: het Recover 4 TETRA-graszaad wordt in de Vredo-zaaimachine gestort. Rechts: de velden worden doorgezaaid.

Goed zaaibed, goed resultaat

Als de toplaag goed is voorbereid en het juiste zaaizaad is gekozen, is het tijd om door te zaaien. In dit geval wordt doorgezaaid met een Vredo-machine. Deze legt het graszaad netjes beschermd in de bodem weg, zodat optimale omstandigheden voor kieming en groei ontstaan.


Goede eigenschappen tetra's

Vroeg in het voorjaar is de temperatuur vaak nog wat laag; tetraploïde Engels raaigras kiemt eerder en groeit makkelijker als het nog wat kouder is. Tetraploïde gras is extra weerbaar en daarom minder gevoelig voor droogte, kou en ziektes. Daarom kiest ook het Groenbedrijf in de gemeente Deventer voor doorzaaien met Recover 4 TETRA, een mengsel dat voor 50 procent bestaat uit tetraploïde Engels raaigras.


Wim Brouwer van Roelofs uit Lemelerveld vol trots naast zijn machine.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER