Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Samen voor ons eige'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 26 februari 2021
73 sec


Samen voor ons eige, zongen Koot en Bie ergens ver in de vorige eeuw. Alweer zo lang geleden dat ik niet eens meer weet of het in de jaren zeventig, tachtig of negentig was. Dit beeld komt het laatste jaar vaak bij mij naar boven als ik kijk hoe de sector met de belangrijkste uitdagingen van het komende decennium omgaat.


Wat betreft microplastics zijn dat de ontwikkelingen rondom non-fill en natuurlijk recycling. Samenwerken is geen vies woord. Zelfs niet als het hogere doel van dat samenwerken de eigen portemonnee of de eigen marktpositie is. Hé: zo zit ons economisch systeem nu eenmaal in elkaar. We praten allemaal over duurzaam en circulair, maar willen er wel dit jaar en niet volgend jaar geld mee verdienen. Wat er nu misgaat bij de ontwikkelingen in de kunstgrasindustrie, is dat er nog exclusief in het eigen straatje wordt gedacht. En we zijn als een dief zo bang om samen te werken. Ophouden met die poeperigheid en gewoon samen aan de slag. Door zo angstig op het eigen ontwikkelingseiland te blijven zitten, zul je nooit van elkaar leren. Als we bijvoorbeeld eens naar non-fill kijken, zal niemand betwisten dat dit op zijn minst een deel van de toekomst is.

Ophouden met die poeperigheid en gewoon samen aan de slag

Tegelijkertijd zijn we er nog lang niet. Ik hoor nog steeds van pilots die voor veel geld worden aangelegd waar de spelers niet op willen voetballen. Dat resulteert in de verspilling van veel maatschappelijk kapitaal en veel frustratie bij beheerders. Beheerders en de industrie zijn tot elkaar veroordeeld. Daar is niet mis mee. Ook dat is deel van ons systeem, maar de checks and balances die hier in een gezonde marktsituatie bij horen, zijn op dit moment slecht verdeeld. Opdrachtgevers lijken niet in staat om een fatsoenlijke vuist te maken. Als daar toch een armoedige poging toe wordt gedaan, wordt de boodschapper wat lacherig weggezet. Opdrachtgevers zouden zich veel meer moeten richten op het regisseren van de markt en afdwingen dat marktpartijen samenwerken. Zelfs als dat voor hun eige is.

Opdrachtgevers zouden zich meer moeten richten op het regisseren van de markt en afdwingen dat marktpartijen samenwerken. Zelfs als dat voor hun eige is

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
theo Ceelen
Friday 26 February 2021
Altijd makkelijk om de branche zo weg te zetten. Zonder dat je iets concreets zegt. Kom eens met constructieve suggesties

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER