Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voetbalvelden na de winter

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans Vervaart, donderdag 25 februari 2021
119 sec


Na een lange periode van wat het best te omschrijven is als een natte kwakkelwinter werd het de tweede week van februari ineens echt koud, met matige tot strenge vorst, vooral 's nachts. En sneeuw, variërend van enkele centimeters tot wel meer dan 30 centimeter in de oostelijke provincies. De harde noordoosten- tot oostenwind zorgde niet alleen voor nog lagere gevoelstemperaturen, maar ook voor sneeuwduinen. Half februari was dat alweer voorbij en zette de dooi in.


Voetbalvelden na de sneeuw

Menig voetbalveld zal door de vorst en de laag sneeuw op het gras schade hebben opgelopen. Mogelijk ook door het ontstaan van sneeuwschimmel. Sneeuwschimmel, ook wel winterfusarium genoemd, is een parasitaire schimmel die kan leiden tot het afsterven van de grasmat. Het kan ontstaan door een combinatie van een relatief hoge bodemtemperatuur en slechte beluchting door een afdekkende sneeuwlaag. Om de (gevolgen van) sneeuwschimmel te bestrijden, is het zaak te beluchten en, wanneer de bodemtemperatuur het toelaat, door te zaaien met een graszaadmengsel met de geschikte samenstelling.


Op het moment van schrijven zijn de vooruitzichten voor de temperaturen in de tweede helft van februari totaal anders. Er komen beduidend hogere temperaturen aan en we kunnen ruim dubbele cijfers noteren. Hoe maart en de maanden erna eruit gaan zien, is echter nog koffiedik kijken.

Herstel van natuurgrasvelden

Voor een snel herstel van de grasmaat is het mengsel RECOVER 4 TETRA van Advanta dé oplossing. Het mengsel bestaat volledig uit Engels raaigras, waarvan de helft diploïd en de helft tetraploïd. En juist dit tetraploïde Engels raaigras kent een krachtige kieming en vestiging bij lagere bodemtemperaturen (zelfs als de T-som nog niet bereikt is). Daarnaast is het ook toleranter voor droogte en zout. Zaaien met dit mengsel zorgt voor een supersnel resultaat en dus een gesloten mat. Je neemt daarmee een voorschot op het reguliere en groot onderhoud. Gebruik wel voldoende zaaizaad, zo'n 180 tot 255 kg per veld.


Invloed van de coronamaatregelen

Omdat de competitie stilligt en er geen trainingen en wedstrijden plaatsvinden, liggen de velden er ogenschijnlijk goed bij. Zelfs de doelgebieden zijn groen. Maar schijn kan bedriegen. Door het uitblijven van betreding hebben sommige ongewenste kruiden en ondiep wortelende grassen kans gezien zich in de grasmat te vestigen. Straatgras is één van die ondiep wortelende grassen.



Omdat er niet gespeeld wordt op de velden, kan straatgras zich vestigen in de mat (links); mogelijke schade door vorst en sneeuw is het ontstaan van sneeuwschimmel.

Mogelijk is er hier en daar ook bespaard op het onderhoud of op een deel van de zomer- of najaarsbemesting, waardoor de velden toch met een achterstand de winter zijn ingegaan. Dat heeft als gevolg dat ze nu ook minder goed de winter uit komen.


Blijf investeren in onderhoud

Nu de temperaturen weer gaan stijgen, maar de velden nog steeds weinig of niet worden bespeeld, kunnen ze pollerig worden. Wees echter terughoudend met rollen, aangezien dit verdichting met zich meebrengt. Het is zaak om - als de omstandigheden het toelaten - toch te blijven investeren in het reguliere onderhoud, zoals wiedeggen, verticuteren en beluchten, en vervolgens ook weer te maaien en waar nodig te vegen.


Tussentijds doorzaaien

Het kan nodig zijn om tussentijds door te zaaien als de grasmat te open is. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van schade door emelten, engerlingen of vogelvraat. Doorzaaien verhoogt het aandeel gewenste grassoorten in de mat, waardoor zogenoemde pioniersplanten een veel kleinere kans hebben zich te vestigen. Op deze manier kan de periode tot aan het groot onderhoud effectief overbrugd worden. De velden worden in goede conditie gehouden, zodat ze goed bespeelbaar zijn wanneer het straks allemaal weer mag en kan.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER