Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Wie technische problemen tegenkomt op sportvelden, kan bij ons terecht'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, donderdag 4 maart 2021
264 sec


Solidafix verzorgt maatwerk op en rond kunstgrasvelden

Solidafix is bij gemeenten en clubs met kunstgras al langer bekend als leverancier van klemsystemen voor kunstgrasvelden. Maar het bedrijf maakt veel meer producten. Sinds vorig jaar is Solidafix ook producent van kantplanken en heeft het een stalen en aluminium variant in de verkoop.

Paul van Hoek en Ebert van Wanrooij met de aluminium kantplank van Solidafix
Paul van Hoek en Ebert van Wanrooij met de aluminium kantplank van Solidafix

De naam Van Wanrooij Onderhouds- en Servicedienst zal de meesten in de sportsector niet veel zeggen, maar deze onderneming uit Vinkel heeft wel bekendheid met zijn merk Solidafix. Jaren geleden kwam het bedrijf via aannemers op sportvelden in aanraking met de sportsector. Van Wanrooij ontwikkelde Solidafix: een systeem om kunstgrasmatten door middel van een klem te fixeren zodat ze niet verschuiven. In het verleden liep de verkoop van dit product onder meer via W&H Sports, maar tegenwoordig doet Solidafix zelf de verkoop. Aannemers weten Solidafix altijd wel te vinden als ze een oplossing op maat nodig hebben.

Vakmanschap

Op het Vinkelse bedrijf werken vier man fulltime. Eigenaar en oprichter Ebert van Wanrooij is in 1994 voor zichzelf begonnen. Hij wordt onder andere ondersteund door zijn neef Paul van Hoek, die al sinds zijn dertiende helpt in de werkplaats en tegenwoordig fulltime in dienst is. Solidafix is een bedrijf van de oude stempel. Met onder andere zelf ontwikkelde machines wordt hier alles op maat gemaakt. Paul van Hoek vertelt: 'Bij al onze producten proberen we de productie zoveel mogelijk in eigen huis te doen. Op die manier kunnen we kwaliteit garanderen en zijn we ook veel flexibeler als er een keer ergens iets opgelost moet worden.'


Alle producten worden met eigen machines op maat gemaakt.

Klemsysteem voor kunstgras

Het klemsysteem van Solidafix, beschikbaar in twee varianten, is een voorbeeld van een product dat gemaakt wordt in de werkplaats in Vinkel. Bij het traditionele klemsysteem, gemaakt van aluminium, wordt de kunstgrasmat gefixeerd met een nylon touw. De kunstgrasmat wordt dubbel ingeklemd met een nylon touw, waardoor het veld als het ware opgespannen wordt door het klemprofiel. Vroeger gebeurde het inbrengen van het touw nog met een kruiwagen. Het bedrijf heeft nu zelf een machine ontwikkeld, laat Ebert van Wanrooij in een video zien, waarmee het inklemmen van zo'n kunstgrasmat een stuk efficiënter verloopt. Het klemsysteem past op ieder type fundering. De mat ligt als het ware dubbel gevouwen en kan bij onderhouds- of renovatiewerkzaamheden eenvoudig worden losgehaald.



Een nieuwe ontwikkeling van Solidafix is een klemsysteem waarbij de mat wordt ingeklemd met een strip van gerecycled kunstgras in plaats van een nylon touw. Waar er bij het nylon touw een dubbele inklemming wordt toegepast, is er bij de nieuwe methode slechts een enkele inklemming nodig dankzij de breedte van de strip. Hierdoor is de strip van gerecycled kunstgras geschikt voor zowel infill- als non-infill-kunstgrasvelden. Een mooie bijkomstigheid is dat het systeem gerecycled kunstgras bevat: oud kunstgras wordt zo ingezet bij de installatie van een nieuw veld.

De klemsystemen, links met gerecycled kunstgras en rechts met touw

Nieuwe markt

Toen aannemers uit de sportsector met de vraag kwamen of Solidafix ook iets zou kunnen betekenen bij de ontwikkeling van kantplanken om aan de zorgplicht te voldoen, hoefde Van Wanrooij daar dan ook niet lang over na te denken. Als ergens vraag naar is, maakt het bedrijf dat gewoon. Van Wanrooij: 'Zij vroegen ons om eens naar de kantplank te kijken. Veel van de eerste systemen op voetbalvelden zijn een-op-een van hockeyvelden overgenomen, terwijl de functie van de kantplank daar heel anders is. Daarom hebben wij zelf een kantplank ontwikkeld.' Solidafix ontwikkelde een verzinkte plaat met aan de onderkant een rubber strip om infill tegen te houden. Volgens Van Wanrooij is er bewust voor gekozen om de strip aan de onderkant te monteren en niet aan de voorkant. 'Met een strip aan de voorkant kan er alsnog rommel van buiten onderdoor schuiven. Bij ons systeem blijft materiaal dat binnen het veld hoort erbinnen en dat buiten het veld hoort erbuiten.'


De stalen kantplank van Solidafix, met aan de onderkant de rubberstrip. De planken worden ook gekoppeld met rubber.

Ongeloof

Solidafix heeft de stalen kantplank in 2020 op zo'n vijftien velden kunnen installeren. Van Wanrooij durft dat best een succes te noemen. Het hadden meer velden kunnen zijn, maar dat hangt volledig af van de vraag in de markt. En daar heeft hij zo zijn vraagtekens bij. 'In bestekken wordt meestal gekozen tussen kantplanken van gerecycled kunstgras en van aluminium. Met een stalen systeem kom je daar bijna niet tussen. Neem het bestek voor de kantplanken in Amersfoort en Haarlem. Daarin stond exact beschreven dat er een plank van aluminium moest komen, met rubber strip. Ik vind dat ongelofelijk, want je sluit partijen als ons er direct mee uit. En bij een volgend bestek zou dat precies zo gaan. Daarom zijn wij ook een aluminium plank gaan maken.' Van Hoek voegt daaraan toe: 'Zo werken wij met al onze producten: op maat. Is een product er nog niet? Dan maken wij het gewoon zelf.'


'In bestekken wordt meestal gekozen voor kantplanken van gerecycled kunstgras of van aluminium'

Van Wanrooij nam de beschrijving van het bestek als basis voor een eigen kantplank. Hij legt uit: 'Dit zijn systemen waar de markt om vraagt, dus zijn wij aan de hand van de beschrijving in het bestek gaan kijken hoe we zelf zo'n plank konden ontwikkelen. We hebben de kracht van onze eigen stalen kantplank genomen en vandaaruit een aluminium variant gemaakt, met hetzelfde rubber eronder.' Wie de stalen en aluminium kantplanken naast elkaar ziet, constateert direct dat de stalen variant ook een andere vorm heeft dan de aluminium plank. Volgens Paul van Hoek heeft dit te maken met de eigenschappen van aluminium. 'De vorm moesten we wel aanpassen, want aluminium is niet sterk genoeg in de oude vorm. We hebben er een proef mee gedaan op een kunstgrasveld en toen proefondervindelijk kunnen vaststellen dat de aluminium versie als gezette plaat niet sterk genoeg was als kantplank.' De aluminium kantplank is daarom vervaardigd als extrusieprofiel.

De aluminium kantplank is recht en past in reclameborden.

Eerste leveringen

Solidafix maakt de aluminium planken met een hoogte van 8 of 20 cm. Staal is met alle hoogtes te maken. Van Wanrooij: 'Onze stalen plank wordt thermisch verzinkt. Alle bevestigingsmiddelen zijn thermisch verzinkt of van rvs, afhankelijk van de toepassing. Het aluminium profiel wordt geëxtrudeerd; behalve het extrusieprofiel maken we alles zelf.' Ook het aluminium systeem heeft dezelfde rubberstrip aan de onderkant en kan gemonteerd worden op hekwerk of geïnstalleerd worden op reclameborden. Bij de plaatselijke voetbalvereniging in Vinkel, EVVC, heeft Solidafix rond een kunstgrasveld een aantal proefopstellingen gerealiseerd. De eerste velden van 2021 worden binnenkort geplaatst. In Strijen wordt een veld met de aluminium kantplank uitgerust door CSC, in Gilze en Rijen staan er drie velden op de planning door Antea.


De kantplanken zijn op hekwerk aan te sluiten. Bij het bladblazen verdwijnt er geen blad onder het rubber door.

Bellen van Groningen tot Maastricht

Voor verdere acquisitie maakt Van Wanrooij momenteel zelf tijd vrij. 'Ik bel zoveel mogelijk met gemeenten om onze producten onder de aandacht te brengen. Beurzen gaan nu natuurlijk niet door, anders had ik daar zeker gestaan. Het contact is nu vooral telefonisch. Van Groningen tot Maastricht bel ik ze allemaal op, en dan hoor je vaak dat het goed is dat je belt omdat ze toch wel met de zorgplicht bezig zijn.' Solidafix hoopt in 2021 meer bekendheid voor zijn producten te genereren; het bedrijf kan vakwerk leveren en dat moeten meer mensen weten. Van Hoek: 'Wij kunnen problemen oplossen in de breedste zin van het woord. Moet er een scorebord vermaakt worden? Wij lossen het op, zodat ze daarna verder kunnen. Frezen of lassen: het maakt ons niet uit, we kunnen het allemaal.' Van Wanrooij: 'Solidafix heeft de oplossing op maat. Wie technische problemen tegenkomt in de sportsector, kan altijd bij ons terecht.'


Met koppelstuk is het doel eenvoudig op te tillen.

Maatwerk

Een mooi voorbeeld van een stukje maatwerk zien we bij EVVC in Vinkel. Solidafix heeft hier een aantal proefopstellingen met kantplanken staan, maar mocht ook de nodige aanpassingen verrichten aan enkele nieuw geleverde doelen. Aan het doel zijn door de leverancier wielen geplaatst. Deze wielen zitten echter te ver van de grond en te ver uit de kant, waardoor de doelen nog steeds lastig te verplaatsen zijn. Solidafix heeft een koppelstuk op het doel gemaakt, waarmee het met een simpele handeling op zijn wielen wordt gezet. Hierdoor is het doel eenvoudig te transporteren.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER