Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Praktijkonderzoek Wetting Agents 2020

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 4 februari 2021
114 sec


'Hoe goed functioneert OARS HS in de praktijk ten opzichte van andere wetting agents?'

Vos Capelle had als doel om inzicht te krijgen in de kwaliteit van in Nederland verkrijgbare wetting agents qua werkingsduur, effectiviteit maar zeker ook uniformiteit. 'Vaak zie je aan het gras niet echt een verschil, maar is dat ondergronds in de toplaag wel degelijk meetbaar', aldus het bedrijf.


Samen met Aqua Aid werd ook vooral een antwoord op de vraag gezocht: 'Hoe goed functioneert OARS HS in de praktijk ten opzichte van andere wetting agents?' Daartoe hebben zij afgelopen jaar een vergelijkend productonderzoek gedaan.

Golfbaan
Het onderzoek vond plaats op Golfpark De Haenen in Teteringen op de par-3 baan. Hier werd een praktijkproef opgezet om het functioneren van verschillende surfactants te onderzoeken. De in Nederland meest gebruikte wetting agents zijn in deze proefopzet meegenomen. Gedurende het gehele groeiseizoen is van alle producten de effectiviteit, werkingsduur en uniformiteit onderzocht en vergeleken.


De producten zijn exact volgens het advies van het etiket toegepast, zowel in liters per ha als interval. Zie onderstaand schema voor een overzicht van alle producten uit deze praktijkproef.

Proefopzet

Indeling: per product 3 plots van 9 m²
Toepassing: dosering volgens etiket
Watervolume: 500 liter water per ha
Inregenen: 3 mm na toepassing
Metingen: iedere 2 weken, 2 metingen per plot
Vochtmeter: Fieldscout TDR350 GPS met 7,5 cm meetpennen
Meetwaarde: VWC%, mode 'standard'


Duidelijk zichtbaar: verschil in gemiddelde vochtbalans tussen de verschillende producten. Daarnaast is er bij diverse producten een enorm verschil in de standaarddeviatie van de metingen (verschil in hoogste en laagste meting).

Conclusies

Volgens de bedrijven zijn de conclusies duidelijk. 'De 3D molecuulketens van de Aqua-Aid OARS HS tonen in deze test hun kwaliteiten. Door een betere waterverdeling in de toplaag, meer actieve moleculen per cm² en een zuivere formulering zonder alcohol of monomeren is OARS de meest effectieve en uniforme wetting agent uit deze test', aldus Vos Capelle.


- Hogere bodemvochtbalans met wetting agents. Alle wetting agents zorgen voor een significant hogere bodemvochtbalans ten opzichte van de onbehandelde controleplots.
- OARS HS scoort beste op gemiddeld VWC%. Over de gehele testperiode scoort OARS HS gemiddeld het hoogste in de gemeten vochtpercentages. Daarnaast blijven de gemeten vochtpercentages gedurende de hele periode stabiel zonder pieken. Bij onder andere Aqua Premium en Revolution stijgen de vochtpercentages aanzienlijk na iedere toepassing.
- OARS HS is erg uniform in VWC%. De spreiding in meetwaarden (hoogste en laagste meting binnen de plots) is bij OARS HS kleiner dan 1%. Dat wil zeggen dat bij een gemeten vochtpercentage van 23% de laagste waarde 22% is en de hoogste 24%. Het bodemvochtpercentage is dus over de gehele testperiode stabiel en wijzigt niet bij een toepassing, na een regenbui of droogteperiode. Stress in de grasplant wordt hierdoor tot een minimum beperkt.
- Langere werking van OARS HS. Aangetoond is dat de werkingsduur van OARS HS minimaal 6 weken is, de werkingsduur van alle andere producten is maximaal 4 weken. OARS HS haalt deze duurwerking zelfs bij een dosering van 13 liter per ha (laagste dosering van alle producten). In totaal zijn dus slechts 4 toepassingen noodzakelijk, tegenover 6 bij de andere producten. Een besparing in liters product én arbeidskosten.
- OARS HS werkt prima in lagere dosering. 4 toepassingen van 13 liter is totaal slechts 52 liter product. Bij 6 toepassingen van Aquapremium kom je uit op 75 liter en bij 6 toepassingen Revolution kom je op 114 liter product per ha.
- Bij nauwkeurig vochtgedrag kan watergebruik met 35% omlaag. Eerdere studies (uitgevoegd door Penn State University) naar de werking van OARS HS, lieten al zien dat nauwkeurig en uniform vochtgedrag kan leiden tot een verlaging van watergebruik tot wel 35%. Dit praktijkonderzoek bevestigt deze bevinding.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER