Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tweede ECHA-comité pleit voor verbod op synthetische infill

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 16 december 2020
91 sec


Nadat eerder het risicobeoordelingscomité (RAC) van ECHA zich uitsprak tegen synthetische infill op kunstgrasvelden, doet het sociaaleconomisch comité (SEAC) dit nu ook. Dat maakt ECHA bekend in een persbericht.

Onder synthetische infill vallen rubbergranulaat, TPE en EPDM.
Onder synthetische infill vallen rubbergranulaat, TPE en EPDM.

SEAC schaart zich achter RAC, dat zijn opinie in juni al vaststelde. Beide commissies concluderen dat een EU-brede beperking onder de Reach-wetgeving de meest geschikte methode is om de milieurisico's van microplastics aan te pakken. SEAC heeft daarbij ook de verwachte voordelen en kosten voor de samenleving opgenomen in zijn voorstel.

Besluitvorming

ECHA-directeur Bjorn Hansen licht toe: 'We moeten ons milieu beschermen tegen vervuiling door microplastics. Dit beperkingsvoorstel is het meest uitgebreide in zijn soort ter wereld. We hebben nu onze wetenschappelijke en technische beoordeling afgerond en onze aanbevelingen gedaan om de risico's het beste aan te pakken. Dit zal bijdragen aan de besluitvorming binnen de Europese Commissie en de doelstellingen van de EU-strategie voor plastics.'


Overgangsperiode

In het voorstel wordt beoogd om producten van de Europese markt te weren die opzettelijk toegevoegde microplastics bevatten als deze bij gebruik in het milieu vrijkomen. Hiertoe behoort ook synthetische infill (rubbergranulaat, TPE, EPDM) op kunstgrasvelden. Aan de beleidsmakers werden verschillende opties aanbevolen om het vrijkomen van infill-materiaal van kunstgrasvelden te voorkomen, waaronder met een verbod op het vermarkten van infill na een overgangsperiode van zes jaar (2028). Het advies van SEAC zal begin 2021 beschikbaar zijn op de website van ECHA.


Miljarden aan kosten

Mocht de algehele beperking er komen, dan zou volgens ECHA voorkomen worden dat gedurende twintig jaar 500.000 ton microplastics in het milieu terechtkomen. Over dezelfde periode worden de totale kosten van de beperking voor de Europese samenleving geschat op 10,8 of 19,1 miljard euro, afhankelijk van de manier waarop milieurisico's van het korrelvormige infillmateriaal (voornamelijk van versnipperde autobanden) worden aangepakt. Die kosten bestaan uit de noodzaak om mengsels te herformuleren, microplastics te vervangen door alternatieve materialen en de noodzaak voor autoriteiten om de beperking door te zetten.


Volgende stappen

ECHA stuurt nu de adviezen van beide comités en zijn beperkingsvoorstel naar de Europese Commissie, die hier verder over beslist. De EU-lidstaten in de Reach-commissie zullen hier, onder auspiciën van de Raad en het Europees Parlement, over stemmen.

Tekst loopt door onder de foto.


Stefan Diderich

Reactie ESTC

In een persbericht heeft ESTC-directeur Stefan Diderich gereageerd op de bekendmakingen van ECHA. ESTC schrijft blij te zijn dat het nu aan de lidstaten is om te beslissen of er een verkoopverbod komt of dat er risicobeheersmaatregelen (volgens de zorgplicht) moeten komen. Vooruitkijkend erkent Diderich dat ESTC zal moeten blijven samenwerken met alle relevante instanties. Enerzijds om te proberen ervoor te zorgen dat zij erkennen dat kunstgrasvelden uitstekende voordelen bieden voor alle spelers. Anderzijds om ervoor te zorgen dat de kunstgrasindustrie verantwoordelijk en proactief handelt en maatregelen neemt om het milieu te helpen beschermen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER