Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

ESTC roept clubs en gemeenten op: neem maatregelen op kunstgras

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 30 oktober 2020
75 sec


Met het oog op de zorgplicht roept de Europese branchevereniging voor de kunstgrasindustrie (ESTC) clubs en gemeenten op om in maatregelen te investeren, zodat ze hun investering in derde generatie kunstgras kunnen maximaliseren. Stefan Diderich, director general bij ESTC, deed deze oproep tijdens een webinar van de BSNC.

Stefan Diderich (ESTC)
Stefan Diderich (ESTC)

'Bescherming van het milieu is een taak voor iedereen. In Nederland is dat vastgelegd in de zorgplicht. De opties die de Europese Commissie momenteel bekijkt om milieuvervuiling door microplastics terug te dringen zijn een verbod op de verkoop van polymerische infill vanaf, waarschijnlijk, 2028, of de verplichting om derde generatie kunstgrasvelden te voorzien van maatregelen die ervoor zorgen dat het infill binnen het veld blijft', verwijst hij naar de nog lopende trajecten bij ECHA.

'Gras niet overal een optie'

ESTC heeft een duidelijke voorkeur voor de laatste optie: maatregelen nemen op kunstgrasvelden. Diderich: 'De maatschappij kan niet zonder kunstgras. De wens om te sporten en de noodzaak voor veilige sportvelden van hoge kwaliteit die veelvuldig gebruikt kunnen worden, is zo hoog dat gras lang niet overal een optie is. Eén kunstgrasveld biedt evenveel sportplezier als vier grasvelden. Vanwege de druk op gemeenten om meer woningen te realiseren, hebben deze niet de ruimte om zich alleen op gras te oriënteren.'


Onderzoek naar effectiviteit maatregelen

Op verzoek van de Europese Commissie heeft de ESTC onderzocht hoe effectief maatregelen kunnen zijn bij het tegenhouden van de verspreiding van infill. 'Onderzoekers van TNO en het Zweedse Ecoloop hebben geconcludeerd dat de verspreiding van infill kan worden teruggebracht tot 2 mg/m2 per jaar wanneer velden zijn voorzien van specifieke maatregelen. Dat is een derde van de 7 mg/m2 per jaar die de Europese autoriteiten eventueel bereid zijn te accepteren zolang een kunstgrasveld is voorzien van specifieke maatregelen. Het gaat daarbij om combinaties van kantplanken, uitloopmatten of, bijvoorbeeld, drainagesystemen. Dankzij die oplossingen zouden clubs en gemeenten gewoon van hun investering kunnen blijven profiteren en wordt het milieu ontzien. Op het moment dat het veld aan vervanging toe is, kan er dan alsnog gekozen worden voor een veld dat voldoet aan de, op dat moment, heersende mening.'


ESTC heeft een overzicht gemaakt van de verschillende maatregelen die clubs en gemeenten kunnen nemen: het document is te raadplegen via deze link.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Henk Slootweg
Friday 30 October 2020
Als je nu geen verstand hebt van natuurgras en niet weet hoe amateurvoetbal in Nederland werkt moet je zeker niet van die domme dingen verkondigen als 1 kunstgrasveld vervangt 4 natuurgras velden! Als dit werkelijkheid zou zijn is elke voetbalvereniging doordeweeks aan het spelen terwijl sport bedoeld is als ontspanning in het weekend! Dat we een probleem met zulke denkbeelden ontwikkelen is wel duidelijk! Ga toch eens omdenken met ze allen, er zijn zoveel meer mogelijkheden met natuurgras wat geen grondstoffen meer kost dan een plastic veld.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER