Guy Oldenkotte,
woensdag 11 november 2020 |
|
| 310 sec |
Gravelspecialist Iwan de Boer richt zich op de toekomst
Ooit moest voormalig logistiek medewerker Iwan de Boer vervoersstromen in goede banen leiden. De wens om meer met zijn handen te doen, deed hem besluiten zijn focus naar tennisbanen te verleggen. Nu doet hij het onderhoud van gravelbanen bij meerdere tennisverenigingen en geeft hij ook workshops aan collega's bij andere verenigingen.
|
Gravel als ondergrond voor tennis begint langzaamaan weer wat terrein te winnen. Waar verenigingen in het verleden een renovatie vaak aangrepen om over te stappen op een baansoort die minder bewerkelijk zou zijn, lijkt dat automatisme nu af te nemen. Elders in deze editie kunt u lezen hoe ORS ZUIT NL in Etten-Leur gravel zelfs letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau heeft getild. Subsidies van de overheid en een duidelijk KNLTB-beleid beginnen dus hun vruchten af te werpen. En waar de bond jarenlang te kampen had met een terugloop in het ledenaantal, lijkt het erop dat COVID-19 mensen stimuleert om weer te gaan tennissen. Hoe ga je straks de populariteit en het onderhoud in goede banen leiden? Iwan de Boer is daar inmiddels op voorbereid. Met als slogan 'Jouw baan is mijn baan' is hij tegenwoordig dagelijks met gravel in de weer op de complexen van ULTV Rhijnauwen, Tennispark Buitenveldert, LTC Festina, HTV Assumburg en het Nationaal Tenniscentrum in Amstelveen. Gevraagd naar het geheim van zijn succes, is het antwoord: 'Je moet out of the box denken.' Dat logistieke zit er dus nog altijd een beetje in. Voor de rest is het echter tennis wat de klok slaat. 'Elke gravelbaan is uniek en elke situatie is anders. Als je de kwaliteit omhoog wilt brengen, moet je frisse ideeën hebben. Je moet de achtergrond van zaken kennen en weten hoe alles in elkaar steekt als je ergens verbetering in wilt aanbrengen. Wat je moet voorkomen, is dat je routinematig gaat werken.' Bepalend voor De Boer zijn de ligging van de baan, de gekozen ondergrond, de aanwezigheid van vegetatie of bebouwing in de directe omgeving, de frequentie van het gebruik, de reden van het gebruik (wedstrijd en/of trainingen) en het niveau waarop wordt gespeeld. 'Door kritisch en sceptisch te blijven, kun je veel bereiken.' Verenigingen moeten daarom niet vreemd opkijken als ze hem tijdens hoosbuien alsnog in de buurt van zijn banen vinden. 'Ik wil bijvoorbeeld weten hoe de hoogteligging is en in welke richting tegels van de looppaden of terrassen aflopen. Die zaken kunnen bepalend zijn voor het vermogen van een tennisbaan om neerslag te verwerken.'
| In deze tijd van het jaar is het lastig om de banen bladvrij te houden. |
|
|
Overal meegekeken
De overstap van de logistiek naar het vak van groundsman is een opmerkelijke, maar tennis is De Boer niet vreemd. 'Ik tenniste zelf al en heb ook een cursus gedaan om scheidsrechter en lijnrechter te worden. Heel leuk, maar uiteindelijk niet iets waar je een boterham mee kunt verdienen.' Omdat hij aangaf dat hij meer met zijn handen wilde werken, gaf een jobcoach het advies om zich op het groundsmanschap te oriënteren. 'Via de KNLTB mocht ik bij een vereniging stage lopen; de reacties op mijn werk waren positief.' Dat moedigde hem aan om zich verder in het vak te verdiepen. Door het volgen van trainingen en cursussen over het dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud maakte hij zich het vak eigen. 'Daarnaast heb ik, vooral in het begin, veel tijd en energie geïnvesteerd door op zo veel mogelijk plekken mee te kijken.' Inmiddels heeft De Boer zijn eigen weg gevonden, zo stelt hij. 'Voor het onderhoud van gravelbanen maak ik gebruik van de Losserse methode, maar afhankelijk van de lokale situatie en mijn visie voor de betreffende baan, wil ik daar nog weleens wat van afwijken.'
Al luisterend valt op dat hij opvallend veel praat over het waterbeheer. 'Clubs overwegen steeds vaker om een hogere afwatering te nemen, door meer strengen en drains te plaatsen of te investeren in banen onder afschot. Maar dan moet je in droge periodes wel meer vocht op de banen brengen en proberen vast te houden.' Dat managen kan lastig worden, nu de voorspellingen zijn dat Nederland vaker hevige regenbuien krijgt die vervolgens afgewisseld worden met langdurige periodes van droogte. 'Het spel met het weer wordt steeds belangrijker. Als je weet dat er een megabui aan komt, is het belangrijk dat je al gaat nadenken over wat dat gaat doen met je baan. Het wordt steeds belangrijker om putten na te kijken en ervoor te zorgen dat ze schoon zijn. Standaard om de vijf jaar laten doorspoelen is niet meer genoeg, want de invloed van de zonnige en de schaduwkanten van de banen verschilt steeds vaker. Vandaar dat ik adviseer: use your common sense.' Ironisch genoeg wordt het advies uitgesproken op een tennispark dat op de restanten van de Hollandse Waterlinie uitkijkt.
Van de banken tot de dug-outs: met uitzondering van de banen ademt het complex van ULTV Rhijnauwen één en al nostalgie uit.
Hoge bomen vangen veel wind
We spreken De Boer op het complex van ULTV Rhijnauwen bij Bunnik. De vereniging ligt op landgoed Rhijnauwen, een prachtige omgeving, waar de bomen nu langzaamaan hun herfstkleuren beginnen aan te nemen. 'Absoluut schitterend', zo beaamt De Boer. 'Maar tegelijkertijd problematisch voor dit tenniscomplex. Het is haast ondoenlijk om de banen nu nog bladvrij te houden', zegt hij, terwijl hij opnieuw de banen bekijkt. Die waren bladvrij toen het interview begon. Een uurtje later lijkt het erop dat hij opnieuw kan beginnen. 'Binnenkort komt daar het ruimen van de eikels bij die elders op het park vanuit de bomen op de baan vallen.' ULTV Rhijnauwen is een vereniging met zo'n 1.100 leden en heeft negen gravelbanen ter beschikking. Bijna dagelijks is er een groundsman op het complex te vinden. De Boer neemt één dag per week voor zijn rekening. Nu de winter zich aandient, bereidt hij het complex voor op de komende periode. 'Drie van de banen gaan we binnenkort al sluiten voor de winterstop. Die liggen in de schaduw van de bomen, waardoor ze te vochtig worden in deze tijd van het jaar. De overige zes banen hopen we open te kunnen houden tot minimaal eind november, of langer als het weer dat toelaat.'
De tennisvereniging is zo'n 80 jaar oud en ademt nog altijd een nostalgische sfeer. Van het paviljoen tot de dug-outs en de banken langs de banen: je zou je zomaar kunnen denken dat je in de jaren 60 of 70 verkeert. 'De uitstraling, de faciliteiten en de baansoort zijn ontzettend belangrijk voor een vereniging. Het gaat om het totaalbeeld dat iemand van een vereniging heeft. Daarom is het zo belangrijk om goede kennis in huis te hebben. Dat bepaalt of mensen wel of niet lid willen worden van een vereniging.' Een ander belangrijk aspect van zijn taak is goed met alle betrokkenen communiceren. 'Je hebt een goede communicatiecirkel nodig met zowel het bestuur als met de leden. En voor deze vereniging geldt dat we die ook met het management van het landgoed moeten hebben.' Door de hoge bomen rondom het park is geen dag hetzelfde. 'Op verschillende plekken hangen de takken van de bomen over de baan heen. Door de druppels die daar bij regen vanaf vallen, moeten we de banen continu bewerken. Het onderhoud van de bomen is echter een taak van het landgoed, vandaar dat we regelmatig met hen communiceren. Die communicatie verloopt altijd goed.' Hoe belangrijk communiceren is, lijkt De Boer wel te beseffen. Met de slogan 'Jouw baan is mijn baan' valt er weinig op zijn ambities af te dingen.
| Het landgoed Rhijnauwen is verantwoordelijk voor de hoge bomen die rondom het park staan. |
|
|
Naar volle tevredenheid
Sinds dit jaar onderhoudt De Boer ook de gravelbanen van ULTV Rhijnauwen. 'Het is voor het eerst dat we externe krachten met een professionele achtergrond op zzp-basis hebben ingehuurd om de banen te onderhouden. Voorheen werd dat gedaan door medewerkers in een vast dienstverband, die ook nauw betrokken waren bij de vereniging, maar de gewenste professionaliteit en alles wat daarbij hoort misten. De keuze om het onderhoud te professionaliseren, zien we terug in de kwaliteit van de banen', stelt Marc van Lieshout, die in het stichtingsbestuur van de vereniging het parkbeheer voor zijn rekening neemt. Behalve op de positieve reacties van de spelers leunt ULTV Rhijnauwen ook op de expertise van Kennis van Sport. Dit adviesbureau kijkt over de schouders van het bestuur mee. 'De bestuursleden zijn allemaal vrijwilligers, die niet altijd de expertise hebben. Kennis van Sport begeleidt ons bij het realiseren van onze kortetermijnambities, bij de planning van operationele zaken en bij het voorbereiden van een grootschalige baanrenovatie in de nabije toekomst.' Inmiddels is duidelijk dat ULTV Rhijnauwen ook volgend jaar met Iwan de Boer verder wil. 'We zijn tevreden over het resultaat en de zorgvuldige en professionele wijze waarop hij communiceert. Dat past goed bij onze wens om verder te professionaliseren.' Nu tijdens de algemene ledenvergadering besloten is om ernaar te streven dat er straks bij ULTV Rhijnauwen het jaar rond kan worden getennist, ligt de lat voor De Boer dus ook weer een stukje hoger.
|
De Losserse methode
De Losserse methode is tegenwoordig de standaard bij het beheren van gravelbanen. De methode is ontwikkeld door de vrijwilligers van de Losserse Tennisclub. In een periode van drie à vier droge dagen schaven en eggen zij de banen meerdere malen af en bij. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een aantal werktuigen die achter een tractor kunnen worden gehangen, waardoor het zware voorjaarsonderhoud aanzienlijk vergemakkelijkt wordt. Vuil en versleten gravel wordt afgevoerd en zo'n 2.500 kg nieuw gravel wordt toegevoegd.
|
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
|
|
|
Gerard Karelse GPTennis eindhoven
Thursday 12 November 2020 |
|
Prima stuk weer wat van je geleerd thx |
|
|
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|