Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bink: 'Sportvelden kunnen letterlijk hun steentje bijdragen aan schonere lucht'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, dinsdag 8 september 2020
156 sec


LMB Sports brengt CO2-bindende fundering voor kunstgrasconstructies op de markt

LMB Sports, leverancier van mineralen voor sportvelden, komt met een nieuwe bouwstof voor sportveldconstructies: Olivijn Eco Sportmix. Het mineraal olivijn bindt CO2. Kiwa ISA Sport heeft de sportmix getest en vrijgegeven voor een pilot in een kunstgras voetbalconstructie. Arthur Bink, eigenaar van LMB Sports, verwacht dat er snel pilots voor korfbal, hockey en eventueel tennis volgen.


LMB Sports kwam op de markt met als duidelijke doelstelling om vernieuwend te zijn. Het bedrijf onderzoekt bij voorkeur welke stoffen nog niet worden gebruikt in de sportveldensector, maar wel bruikbaar en concurrerend zijn met bestaande stoffen.
Recycle Sport Top (RST) is een van deze oplossingen die LMB Sports sinds vijf jaar verkoopt aan de hele markt. Deze mix voor sportveldfundatie bestaat uit menggranulaten en mineralen, zoals natuursteen en zand. Het staat bekend om zijn stabiele, vlakke eigenschappen met verschillende smaken voor de hardheid. Er bestaan drie varianten: RST Plus, RST Eco en RST Future, waarvan RST Future de hoogste stabiliteit bevat. Met RST Plus en Eco kan men kunstgras voetbalvelden bouwen, met het hardere RST Future ook kunstgras hockeyvelden, tennisbanen en korfbalvelden. Door het gebruik van primaire, maar vooral secundaire grondstoffen en circulaire bouw (hergebruik van infill-zand), zette het bedrijf al in op duurzaamheid.


Doorsnede van een veld met Olivijn Eco Sportmix
Doorsnede van een veld met Olivijn Eco Sportmix

Olivijn Eco Sportmix

Nu gaat LMB Sports een stap verder qua toepassing op het gebied van duurzaamheid: het bedrijf voegt het grijsgroengekleurde mineraal olivijn toe aan een mix voor sportveldfundering. Olivijn is een van de meest voorkomende mineralen op aarde en komt voor in gebergten over de hele wereld.
De wonderlijke eigenschap van olivijn is dat het CO2 uit de lucht bindt. Bink: 'Bij gemeenten is het beperken van CO2-uitstoot een groot thema. Sportvelden kunnen hun steentje bijdragen aan duurzaamheid, niet alleen op het gebied van waterretentie, maar ook op het gebied van CO2-reductie. Wij hebben een aantal proeven gedaan met olivijn. Het heeft als eigenschap dat het CO2 bindt, maar het nadeel is dat het op een gegeven moment gaat verweren en afbreken. Dat is natuurlijk een funeste eigenschap voor een constructie onder een kunstgrasveld. Dit moet stabiel blijven onder alle omstandigheden. Daarom hebben we een ideale mengverhouding gezocht en gevonden met zand, menggranulaat en vulkanisch gesteente waarmee de stabiliteit gewaarborgd is.'


CO2-binding

Hoeveel CO2 de olivijn in Olivijn Eco Sportmix daadwerkelijk bindt, zal de pilot moeten uitwijzen. 'We gaan ervan uit dat het olivijn in het veld minimaal gedurende vijf jaar lang CO2 zal binden,' aldus Bink. 'We weten uit onderzoeken dat olivijn CO2 optimaal bindt naarmate het meer vermalen is en in een fijne fractie is verspreid. Wat we ook zeker weten, is dat ongeacht hoe dit mineraal verwerkt is, 1 kg olivijn 1 kg CO2 bindt. Wij verwerken het in een fractie van 0-16 mm. Het aandeel olivijn in de Olivijn Eco Sportmix zal liggen tussen de 20 en 40 procent. Het is een vertrekpunt. We zullen in de pilot daadwerkelijk gaan ervaren hoe deze fundatie presteert en hoeveel en gedurende hoeveel jaar het veld met olivijn daadwerkelijk CO2 opruimt. LMB Sports zal in samenwerking met CSC Sport de CO2-waarde monitoren.'


Arthur Bink
Arthur Bink

Labtest

Bink: 'Zoals de laboratoriumanalyses uitwijzen, zal Olivijn Eco Sportmix waarschijnlijk ook voor korfbal en hockey in aanmerking komen.' Naast indringingswaarde zijn ook vorstgevoeligheid, waterdoorlatendheid, wateropname en stabiliteit gemeten. De indringingswaarde wordt gemeten door een kogel in het materiaal te laten vallen. De diepte van de deuk bepaalt de indringingswaarde. 'Deze moet voor voetbal gelijk of minder zijn dan 12 mm. Voor korfbal, hockey en tennis geldt een indringingswaarde van gelijk aan of minder dan 7 mm. Dat gaat Olivijn Eco Sportmix halen. Maar we houden een slag om de arm. Eerst moet de pilot plaatsvinden en het bewijs leveren,' aldus Bink.


Exclusiviteit

Waar RST concurrerend is ten opzichte van lava, zit Olivijn Eco Sportmix op of iets boven het prijsniveau van lava. Bink: 'Dat komt door de toegevoegde waarde van olivijn. Maar wie een exclusieve eigenschap als CO2-binding nastreeft, investeert daar graag in.' Voor Olivijn Eco Sportmix heeft het met CSC Sport een afspraak gemaakt: zij zijn de enige partij die ermee zullen bouwen. Over de aanleg vertelt Bink: 'Door de mix van olivijn met de andere mineralen betreft het aanbrengen dezelfde bewerking als bij de aanleg van andere sporttechnische lagen: het moet vochtig aangebracht worden en daarna worden afgekilverd.' CSC Sport gaat de pilot verzorgen die bij de eerstvolgende gelegenheid zal worden gebouwd.
CSC Sport laat weten verheugd te zijn dat het wederom een eco-product aan haar assortiment kan toevoegen en vertelt dat het al jarenlang duurzaam bouwt door onder andere CO2-reducerend materieel in te zetten, vervoersafstanden op projecten tot een minimum te beperken en duurzaam (geproduceerde) producten in het kunstgrassysteem in te zetten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER