Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Goede samenwerking zorgt voor een betere grasmat'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hans Vervaart, Advanta, vrijdag 25 september 2020
132 sec


Op één van de warmste dagen van augustus staan we op het hoofdveld van FC Lisse met een groep mensen die zeer betrokken is bij het wel en wee van het gras op de velden. Ook in vakantietijd gaat het monitoren van de velden gewoon door. Hoek, Advanta en het groenteam van FC Lisse in gesprek over de meerwaarde van gras, snel schakelen bij sportveldonderhoud en het realiseren van een betere grasmat.

Van links naar rechts: Hans Vervaart (grasspecialist Advanta), Arnoud Kool (manager facilitaire zaken FC Lisse), Gerrit Meiland (beheerder grasvelden en groen FC Lisse), Izaäk de Kooker (groenadviseur/consul KNVB), Fred Hoek (projectleider sport en recreatie bij Hoek) en Cees Verburg (coördinator groenteam FC Lisse).
Van links naar rechts: Hans Vervaart (grasspecialist Advanta), Arnoud Kool (manager facilitaire zaken FC Lisse), Gerrit Meiland (beheerder grasvelden en groen FC Lisse), Izaäk de Kooker (groenadviseur/consul KNVB), Fred Hoek (projectleider sport en recreatie bij Hoek) en Cees Verburg (coördinator groenteam FC Lisse).

FC Lisse kiest voor kwaliteitsverbetering

Trots vertelt Gerrit Meiland, beheerder bij FC Lisse, dat de club in de derde divisie speelt in het amateurvoetbal. Daar hoort ook sportveldonderhoud op hoog niveau bij. De gemeente Lisse besloot begin 2020 dat de verenigingen zelf verantwoordelijk zijn voor de velden, zowel financieel als voor het onderhoud. Er volgde een aanbestedingsprocedure, waarbij Hoek als beste uit de bus kwam. De nieuwe situatie, waarbij Hoek verantwoordelijk is voor het onderhoud van het hoofdveld, zorgt voor korte communicatielijnen en is ook financieel aantrekkelijk voor de gemeente. 'Je hebt partijen nodig die verstand hebben van gras en die weten hoe de natuur werkt. De kracht van de huidige combinatie is dat zowel het groenteam van de vereniging als een groep mensen bij Hoek er nauw bij betrokken is. Als ze iets signaleren op het veld, kun je snel schakelen en samen tot de beste oplossing komen', zegt Cees Verburg. Meiland vult aan: 'De maaier is hier twee à drie keer per week, dus hij ziet snel hoe het gras erbij staat.' Door het nieuwe protocol dat is opgesteld door het groenteam van FC Lisse, is voor alle betrokkenen duidelijk wat hun rol is en waar de prioriteiten liggen. En daar profiteren alle partijen van.' 'Samen toewerken naar een betere grasmat, dat is iets waaraan je moet bouwen. Je moet kijken hoe je dat met elkaar kunt realiseren', zegt Verburg.


Het hoofdveld van FC Lisse is dit jaar voor het eerst doorgezaaid met DDS, omdat het groot onderhoud eerder in het jaar is uitgevoerd. Dit was een uitgelezen kans om meer veldbeemd in het veld te krijgen.

Veldbeemd is de toekomst voor sportgrasvelden

Hoek is een familiebedrijf, opgericht in 1943. 'Het begon allemaal met het onderhouden van tuinen. Later groeide het bedrijf in het openbaar groen, met het onderhouden van wegbermen voor Rijkswaterstaat, en nu hebben we ook 80 à 85 sportvelden in onderhoud', vertelt Fred Hoek. 'De uitdaging voor de komende jaren is het verbeteren van de bodem, zodat het gras gezond blijft. Zo ontstaat een goed wortelstelsel en een dichtere grasmat en blijven onkruiden en andere problemen uit de mat. Dat is ook de reden dat we een aantal jaar geleden een Vredo DDS-doorzaaimachine hebben aangeschaft. Ik kies daarmee bewust voor meer veldbeemd in de grasmat, vanwege de ondergrondse uitlopers, hoge betredingstolerantie en droogtetolerantie.' Deze visie deelt Hoek met Advanta. Beide partijen hebben al jarenlang een exclusief samenwerkingsverband. Hans Vervaart vult aan: 'De komende jaren wordt de rol van gras steeds belangrijker. Denk aan waterberging, het tegengaan van hitte-eilanden, CO2 en duurzaamheid. Ook de beleving op het sportveld is een belangrijk punt; mensen willen gras ruiken als ze op het veld staan. En dan ben ik terug bij veldbeemd, want met de steeds drogere zomers is deze grassoort de toekomst voor sportgrasvelden.'


Fred Hoek is in zijn rol als projectleider sport en recreatie bij Hoek verantwoordelijk voor het hoofdveld van FC Lisse. De afgelopen vier jaar had hij alle bijvelden al onder zijn beheer. Dit jaar waren de omstandigheden anders dan anders en dat zie je terug in de aanpak van het hoofdveld. 'Vanwege de uitbraak van COVID-19 is het groot onderhoud naar voren geschoven. Dat gaf ons de kans om de DDS-doorzaaimachine met de mengsels Victoria en Hattrick in te zetten. Ik ben erg tevreden over hoe het veld er nu uitziet, maar er is meer tijd nodig om tot echte kwaliteitsverbetering te komen. Maatwerk is voor ons belangrijk; daar stemmen we het grasmengsel op af. Als betrokken partner kunnen we het onderhoud snel aanpassen als dat nodig is. Alle machines hebben we zelf staan. Ik zeg altijd dat onderhoud niet heel ingewikkeld is; je moet gewoon doen wat nodig is wanneer het nodig is.'

Fred Hoek (links) en Hans Vervaart inspecteren het wortelstelsel van het gras op het hoofdveld van FC Lisse.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER