Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bewustwording creëren voor circulaire en preventieve maatregelen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 24 september 2020
122 sec


Op dit moment zijn er in Nederland al een kleine 3.000 kunstgrasvelden. Fieldmanagers kiezen steeds vaker voor gerecyclede materialen om een bijdrage te leveren aan het reduceren van de afvalberg. Hierdoor neemt het aanbod aan circulaire oplossingen steeds meer toe. De overheid stimuleert deze ontwikkeling met tal van economische maatregelen, want het grondstoffenbeleid in Nederland moet in 2030 voor 50 procent en in 2050 zelfs 100 procent circulair zijn.


W&H Sports merkt dat er bij kunstgrasvelden een stijgende vraag is naar circulaire oplossingen. De laatste jaren werden tonnen kunstgrasvelden als afval aangeboden en die afvalberg dreigde alleen maar groter te worden als daar geen oplossingen voor kwamen. W&H Sports heeft nu het initiatief GreenMatter gelanceerd, bedoeld om opdrachtgevers nog meer bewust te maken van hun circulaire sportomgeving en van het afvalprobleem bij de vervanging van een kunstgrasveld. W&H Sports doet dat door alle stakeholders te laten nadenken over hun footprint en de mogelijkheden van een circulaire sportomgeving. Dit begint vaak al bij de voorbereiding; daar liggen de kansen om circulaire producten voor te schrijven en je af te vragen hoe je het 'afval' op een verantwoorde wijze terug wilt laten komen op je sportpark.

Infographic

Voordat we 100 procent circulair zijn, dienen er de nodige stappen gezet te worden. Het begint allemaal bij bewustwording. Verandering start bij de opdrachtgevers. Om hen daarin inzicht te geven én om hen te informeren, heeft GreenMatter een infographic ontwikkeld. Hierin is op een overzichtelijke manier te zien hoe iedere versleten kunstgrasvezel op circulaire wijze op of rond het sportpark teruggebracht kan worden.


Circulaire oplossingen

Door de stijgende vraag naar gerecyclede en circulaire producten met een lange technische levensduur verandert kunstgrasafval in grondstof. GreenMatter levert onder andere picknicktafels, parkbanken, teamtafels, bloembakken en walbeschoeiing van gerecycled kunstgras. De producten zijn aan het einde van hun levensduur 100 procent recyclebaar. Onlangs heeft GreenMatter een pilotproject uitgevoerd op sportpark Middenmeer, waar het nieuwe GreenMatter-product walbeschoeiing van gerecycled kunstgras is aangebracht. Het zorgvuldig samengestelde leveringsprogramma biedt voldoende mogelijkheden om iedere kilogram kunstgrasvezels in gerecyclede vorm terug te laten komen op of rond de sportaccommodatie.


Preventieve maatregelen infill/microplastics

Naast het verkleinen van de kunstgrasafvalberg moeten veldeigenaren maatregelen nemen ter invulling van het zorgplichtdocument milieu kunstgrasvelden. Het Openbaar Ministerie houdt nauwlettend in de gaten of beheerders de maatregelen treffen die redelijkerwijs kunnen worden getroffen om verontreiniging te voorkomen en de gevolgen van eventuele verontreiniging te beperken. GreenMatter biedt opdrachtgevers aan invulling te geven aan preventieve maatregelen met circulaire producten, waaronder kantopsluiting van 20 cm hoog, kantopsluiting van 15 cm hoog en borstelmatten.


Met GreenMatter is het dus mogelijk om invulling te geven aan preventieve maatregelen en tegelijk de kunstgrasafvalberg te verkleinen. Een win-winsituatie.

GreenMatter is een joint venture tussen Lankhorst Engineered Products en W&H Sports. Met deze joint venture spelen zij in op de stijgende vraag naar gerecyclede producten en worden de kennis, kunde en investeringen in vernieuwing gebundeld. Door deze samenwerking zijn er nu meer mogelijkheden om op te schalen en om zich, naast circulaire oplossingen voor de sport, nu ook te gaan richten op gerecyclede kunstgrasproducten voor buiten de sport. Deze producten zijn vervaardigd uit gerecyclede kunstgrasvezels en uv-resistent uitgevoerd. De verwachte levensduur is minimaal 50 jaar en na het einde van de levensduur kunnen de producten volledig worden gerecycled. Ze hebben een REACH-verklaring en een grondstoffenverklaring. Daarnaast is er een ZZS-onderzoek uitgevoerd ('ZZS' staat voor 'zeer zorgwekkende stoffen'), om te garanderen dat de GreenMatter-producten veilig zijn voor mens en natuur. Door de unieke productie- en zuiveringsmethode kan dit resultaat worden gegarandeerd voor alle producten. Om nog meer zekerheid te bieden, voldoet de productie van GreenMatter-producten aan de eisen van het ISO 9001-kwaliteitscertificaat, het ISO 14001-milieucertificaat en het ISO45001-veiligheidscertificaat.

www.greenmatter.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER