Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Oplossing recyclingdossier lijkt eindelijk nabij

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 9 juli 2020
279 sec


GBN: 'Paar weken vertraging door corona, maar binnenkort vol in productie'

Recycling staat al jarenlang op de maatschappelijke agenda, maar door het ontbreken van een duidelijk gevoel van urgentie bij opdrachtgevers en aannemers in de sport bleef het aanvankelijk bij goede bedoelingen en beleidsstukken die in de onderste bureaula verdwenen. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Hoofdredacteur Hein van Iersel gaat op bezoek bij een aantal hoofdrolspelers in dit dossier: William van Diemen en Stefan Hofman van Greenmatter, Stefaan Florquin van Re-Match, Eric van Roekel van GBN en Harry Gubbels van Gubbels Infra en Milieu.

De 'straat 'van GBN waar uitgeklopt afval wordt verwerkt tot agglomeraat
De 'straat 'van GBN waar uitgeklopt afval wordt verwerkt tot agglomeraat

Het sportwereldje is een typisch ons-kent-ons wereldje. Het bovenstaande lijstje is daar niet geheel toevallig een uitzondering op. Met uitzondering van William van Diemen van Greenmatter/ W&H Sports bestaat het lijstje stuk voor stuk uit onbekende grootheden in de sportpolder. Voor de verandering is het klaarblijkelijk nodig dat er nieuwe partijen in het spel mee gaan doen. Greenmatter is een joint venture tussen Lankhorst en W&H sports en beschrijft haar missie als volgt: Greenmatter biedt veldeigenaren circulaire oplossingen voor hun oude kunstgrasvelden door middel van een pakket van producten gemaakt van gerecycled kunstgras. of zoals dat in keurige Engelse terminologie heet: End of Life kunstgras. Dat kunnen allerlei producten zijn, maar in het algemeen zijn dit producten die Lankhorst al eerder produceerde uit normaal kunststof recyclingmateriaal. Hofman en Van Diemen lijken haarfijn te beseffen dat een belangrijk deel van hun marketing power ligt in het verhaal rondom hun producten. Een aardig voorbeeld is een primeur die beide heren mij voorschotelen. Een soort corona-vlonder die de gemeente Rotterdam de plaatselijke horeca aanbiedt om hun terrassen op een makkelijke manier te vergroten. Natuurlijk kan zoiets ook met een gewoon gerecyclede terrasplank gebouwd worden, maar als zo'n vlonder gemaakt wordt van voormalige Rotterdamse kunstgrasvelden heb je een aantrekkelijker verhaal naar de burger. Een veel bekender product van Greenmatter zijn de kantplanken van gerecycled kunstgras. Vooral het afgelopen jaar zijn die massaal toegepast op de Nederlandse velden. Beheerders zijn bang geworden door een rechterlijke uitspraak in Enschede en willen graag iets doen om infill op hun velden te houden. In 2019 werd Sportaal, het sportbedrijf van de gemeente Enschede, veroordeeld omdat het niet genoeg gedaan had om verspreiding van infill tegen te gaan. Recent werd daarnaast bekend dat actiegroep Kom Van dat Gras af handhavingsverzoeken heeft gestuurd naar gemeentes om de verspreiding van infill te stoppen. Al dit soort zaken zorgt dat er bij fieldmanagers een grote bereidheid ontstaat om iets met recycling te doen en dit ook zichtbaar te maken naar de burger.

Stefan Hofman benadrukt in dit verband ook het maatschappelijke belang van bedrijven zoals Greenmatter. Recycling is leuk in zijn visie, maar als een recyclingbedrijf een afgeschreven kunstgrasmat in drie hoopjes afval scheidt is het naar de mening van Hofman nog steeds afval. Pas als voor dat afval een nieuwe bestemming wordt gevonden is de materiaalcirkel in zijn visie rond. Greenmatter ziet deze materialen niet als afval, maar als grondstof voor circulaire producten.

'Pas als voor dat afval een nieuwe bestemming wordt gevonden, is de materiaalcirkel rond'

Vertraging door corona

Eric van Roekel is het volledig eens met bovenstaande opmerking van Hofman, in de fabriek van GBN AGR worden circulaire grondstoffen geproduceerd en zodra deze weer worden toegepast is de cirkel rond. Van Roekel leidt mij rond over het spiksplinternieuwe terrein van GBN AGR. Dit bedrijf heeft op een terrein van 30.000 vierkante meter in het zogenaamde circulaire cluster in het Amsterdamse westelijk havengebied een complete installatie ingericht om kunstgrasvelden te verwerken. Op dit moment heeft Van Roekel daar circa 1,5 miljoen vierkante meter kunstgras opgeslagen. Grofweg de jaarproductie van alle complete Nederlandse kunstgrasverleggers.


De oorspronkelijk planning die Van Roekel in persberichten uit 2019 heeft gecommuniceerd is dat dit terrein in de lente van 2020 vol in productie zou zijn. Dat is niet helemaal gelukt en Van Roekel houdt het op een paar weken vertraging, waarbij corona de grootste boosdoener is. Van Roekel: 'Er zijn wat machines die nog na geleverd moeten worden, hiervoor worden nu tijdelijke machines ingezet. Na een periode van proefdraaien zijn we zijn nu in productie en de eerste circulaire grondstoffen vinden hun weg naar een nieuwe besteming.

Een deel van het proces voert GBN uit in samenwerking met Zandwijk RTS uit Herwijnen. Dit betreft de reinigingsstap waarbij het zand en infill word gescheiden en gewassen. Door deze stap worden ook de verontreinigingen zoals onder andere zink uit het zand verwijderd waardoor het zand weer onder sportvelden toegepast kan worden.

Andere bewerkingen die GBN in het westelijk havengebied met het kunstgras uithaalt, zijn het uitkloppen, shredderen en zeven van de mat en het verwerken tot zogenaamd agglomeraat. Dit agglomeraat is dan weer de grondstof voor tal van nieuwe producten waar bedrijven als Lankhorst en Duvano mee kunnen werken.
Nu de installatie in Amsterdam draait betekent overigens niet dat de ontwikkelingen bij GBN AGR zullen stoppen. Van Roekel: 'Wij zijn bezig met proeven om de kunstgrasvelden nog verder te scheiden. Als we dat in het recyclingproces kunnen integreren kunnen we de oud kunstgrasmat in meer fracties uit elkaar halen en kunnen we dus de circulaire grondstoffen hoogwaardiger toepassen en meer opbrengsten krijgen voor de verschillende materialen.'


Complex vergunningstraject

Hert eerste bedrijf dat serieus werk heeft gemaakt van recycling van kunstgras is zonder twijfel het Deense bedrijf Re-Match. Re-Match kondigde vorig jaar aan dat het serieuze plannen heeft om een serie nieuwe verwerkingsbedrijven te bouwen te beginnen in Nederland. Die ambitie wordt echter geblokkeerd door een complex vergunningentraject, dat weer getriggerd werd door zaken als PAS, PFAS en later nog corona. Ceo Stefaan Florquin erkent dat deze achtereenvolgende crisissen de nodige staken in zijn wiel hebben gestoken. 'Als we uitgaan van het ergste scenario hoop en verwacht ik dat we in het eerste kwartaal van 2021 kunnen starten met de bouw van een nieuwe fabriek in Nederland. In de tussentijd is slaat Re-Match oude matten tijdelijk op. Nieuw is daarbij de methode dat iedere opgerolde mat apart verpakt wordt in een plastic sleeve die aan beide zijden is dichtgemaakt. Volgens Stefaan Florquin is het grote voordeel hiervan dat de iedere mat honderd procent traceerbaar is en dat er geen materiaal in het milieu terecht komt tijdens transport. . Ondanks dat het vergunningentraject Re-Match behoorlijk tegenzit is het bedrijf wel volop aan het innemen. Grootste deel van deze matten wordt dus tijdelijk opgeslagen, maar een gedeelte wordt naar Denemarken vervoerd om daar te worden verwerkt. Een voorbeeld daarvan is de mat van Ado Den Haag die recent werd ingenomen via AH Vrij. Behalve dat het Re-Match in Nederland wat tegenzit op gebied van vergunningen claimt het bedrijf dat het verder is in het verwerken van de matten als de concurrentie. Waar andere verwerkers hun matten tot een relatief laagwaardig agglomeraat te verwerken zou Re-Match in staat de matten veel nauwkeurig te scheiden en daarmee meer waarde kan toevoegen.


Eric van Roekel
Eric van Roekel
Gubbels Infra en Milieu wil doorgaan met het verwerken van kunstgras, ook als de kunstgrasberg in Dongen is geslonken.

Nieuwe partijen

GBN is niet het enige bedrijf dat en of life kunstgras verwerkt in Nederland. In mei werd bekend dat Topgrass en Gubbels Infra en Milieu de opdracht hebben gekregen voor het opruimen en recyclen van de kunstgrasberg en gebouwen van Tuff in Dongen. In een interview met vakblad Stad + Groen meldt DGA Harry Gubbels van het gelijknamige bedrijf dat ze door willen gaan met de recycling van kunstgras. Ook nadat de Dongense kunstgrasberg is verwerkt. Gubbels doet dit niet alleen. Harry Gubbels: 'Er zijn in Nederland enkele gespecialiseerde bedrijven die in staat zijn de infill te reinigen. Onder andere uit Zandwijk RTS uit Herwijnen en Kurstjens uit Hedel hebben deze installaties. GBN werkt met Zandwijk-RTS en wij met Kurstjens. Beide bedrijven hebben mobiele grondreinigingsinstallaties.' Beide bedrijven werken aldus Gubbels met hetzelfde natte reinigings procedé. Dat betekent dat infill met behulp van water zodanig gereinigd wordt dat er schoon zand en schoon rubber overblijft. Een alternatief is zogenaamde droge reiniging. Dan wordt dezelfde infill door middel van droog zeven gescheiden in zand en rubber(of andere toeslagstoffen) . Volgens Gubbels kun je met dit procedé het infill prima scheiden in zand en bijvoorbeeld SBR rubber, maar een eventuele zinkverontreiniging wordt hiermee niet uit het zand gehaald.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER