Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zwarte Piet

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 14 juli 2020
65 sec


Net op Radio 1 een hele discussie beluisterd over gewasbescherming. Een van de deskundigen gebruikte het voor mij nieuwe woord 'paradigmashift' of 'paradigmaverschuiving'. De beste omschrijving is misschien: een aardverschuiving in het denken. Concreet ging het over gewasbescherming; de geïnterviewde was van mening dat we op het punt staan van een totale aardverschuiving in het denken over gewasbescherming. In korte tijd zou de mening van de goegemeente over gewasbescherming radicaal veranderen en zou biologische landbouw geen geitenwollenhobby meer zijn, maar mainstream. Zulke aardverschuivingen vinden nu meer plaats. Als minister-president Rutte publiekelijk zegt dat hij anders is gaan denken over Zwarte Piet, dan is er sprake van een paradigmashift.


In korte tijd zou de mening van de goegemeente over gewasbescherming radicaal veranderen en zou biologische landbouw geen geitenwollenhobby meer zijn, maar mainstream

Ook onze manier van denken over recycling heeft een aardverschuiving doorgemaakt. Inmiddels vinden we het normaal dat bij de aanleg van een kunstgrasveld serieus wordt nagedacht over de verwerking van oude matten, en daarna over de productie van nieuwe producten uit de gerecycleerde materialen. Dat is pure winst. Nog maar twee of drie jaar geleden vond de complete sector het heel normaal dat er matten illegaal werden gedumpt.

Nog maar twee of drie jaar geleden vond de complete sector het heel normaal dat er matten illegaal werden gedumpt

Is alles nu dan perfect? Nee, natuurlijk niet. Die spiksplinternieuwe markt moet zich nog settelen en de verschillende partijen zijn druk bezig om hun plekje in de zon te vinden en te zorgen dat de concurrentie zoveel mogelijk schaduw meepakt. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Dat hoort gewoon bij het ontstaan van een nieuwe markt. Voor ons als vakpers is dat weleens ingewikkeld, omdat in dat proces de tegenstander soms zwart wordt gemaakt terwijl het handiger zou zijn om van de eigen kracht uit te gaan. Uiteindelijk is het goede nieuws dat het glas echt halfvol is en dat we als industrie stappen hebben gezet om dit vervelende recyclingdossier te sluiten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ewoud van de Wetering
Tuesday 14 July 2020
Nog zo'n verschuiving: Tot op heden vinden veel partijen het heel normaal om met chemische middelen, enzymreinigers en biociden, kunstgrasvelden schoon te maken. Terwijl deze middelen allemaal via de drainage in het bodem- en oppervlaktewater terecht komen. Dat mag nergens maar in de sportsector gebeurt het nog steeds.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER