Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

ECHA wil plastic infill op kunstgrasvelden verbieden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 17 juni 2020
40 sec


Het risicobeoordelingscomité van ECHA, RAC, wil plastic infill op kunstgrasvelden verbieden. Dat maakt het agentschap bekend in een persbericht.


Het comité stelt voor om plastic infill (TPE, EPDM, rubbergranulaat) op kunstgrasvelden volledig te verbieden na een overgangsperiode van zes jaar. Volgens RAC is de informatie over de effectiviteit van beheermaatregelen - zoals kantplanken en looproosters - incompleet. Een volledig verbod zou volgens het comité op de lange termijn ook effectiever zijn dan de beheermaatregelen.

Beheermaatregelen goedkoper, verbod effectiever

Het advies van het RAC betekent nog niet dat er definitief een verbod komt. Ook SEAC, het Comité sociaaleconomische analyse binnen ECHA, buigt zich over de kwestie. Maar afgaand op het persbericht, lijkt SEAC dezelfde koers als RAC te varen. Volgens SEAC zijn de beheermaatregelen om infillmateriaal op kunstgrasvelden te houden weliswaar goedkoper dan een volledig verbod op infill, maar is een verbod effectiever op de lange termijn. 'Op basis van de beschikbare informatie, prefereert de commissie niet de ene optie boven de andere.'


Volgende stappen

Eind 2020 moeten de definitieve adviezen van RAC en SEAC gereed zijn. Die rapporten gaan vervolgens naar de Europese Commissie, waarna de EU-lidstaten uiteindelijk beslissen over de in te voeren beperkingen op gebied van microplastics.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Wim Glaap
Wednesday 17 June 2020
Worden EPDM en TPE wel verboden. Zie de definitie uit het bouwstoffenbesluit:

Er zijn verschillende typen rubbergranulaat, die gebruikt worden als instrooirubber op kunstgrasvelden, zoals rubbergranulaat van personen- en bedrijfsautobanden (SBR-rubber), rubbergranulaat op basis van thermoplastisch-elastomeren (TPE) en rubbergranulaat op basis van elastomeren (EPDM).
Rubbergranulaat op basis van TPE en EPDM dat speciaal gemaakt is voor deze toepassing, voldoet in de meeste gevallen aan de definitie van een steenachtige bouwstof en valt daarom onder de werking van het Besluit bodemkwaliteit.

Dit is dus geen plastic infill maar een steenachtige bouwstoffen. We wachten af?
Redactie Fieldmanager
Thursday 18 June 2020
Interessant punt Wim. We hebben bij het schrijven van dit artikel onder andere gebruikgemaakt van het European Rubber Journal als bron. Zij hebben contact gehad met ECHA en schrijven:

"In a statement to ERJ, the chemicals agency confirmed that the granular infill materials from end-of-life tires (ELT) or other synthetic elastomers used in artificial turf are classified as intentionally-added microplastics."

"The ban, she added, would require sports clubs and local communities to replenish existing pitches with other infill material such as cork, sand or biodegradable infill material."

Op basis daarvan zouden TPE en EPDM dus ook verboden worden.
Gerrit de Koe
Friday 19 June 2020
Natuurlijk een kleine ramp voor de meeste (kleinere) gemeenten en/of sportclubs.
De goede SBR / TPE / EPDM producten geven natuurlijk een onovertroffen en bewezen sporttechnische eigenschappen aan onze kunstgrasvelden.
Nee lekker nu alles inzetten op Non-infill of bio producten of kurk?? Veel te vroeg. En waarom?
Beetje hypocriet misschien van de ECHA. Makkelijk scoren terwijl het Nederlandse geluid volgens mij toch wel echt goed afgegeven is.
Nu het kind met het badwater weggooien? Een nieuwe weg inslaan terwijl kosten-baten, milieueffecten/circulaire gedachte (van bijv bioproducten) en kurk? toch wel gemakkelijk overheen gestapt gaat worden. Ik zou adviseren "die oude schoenen toch nog niet weg te gooien".
Stefan Diderich - ESTC
Wednesday 24 June 2020
ESTC heeft bij ECHA aangekaart dat het zeer goed mogelijk is om de infill in sportvelden in het veld te houden en milieuvervuiling te voorkomen. Deze maatregelen zijn relatief zeer eenvoudig, zoals onder andere kantplanken, uitloopmatten en het reinigen van onderhoudsmachines. ESTC heeft een richtlijn opgesteld waarin deze maatregelen zijn uiteengezet. Deze maatregelen zijn nu ook opgenomen in een nieuwe Europese standaard, die deze week is goedgekeurd. Naleving van deze maatregelen betekent voldoen aan de zorgplicht en zorg voor een beter milieu.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024
Derde Green Gala op woensdag 20 november
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 20 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER