Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Complimenten voor de zelfrijdende klepelmaaier Roberine F5

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, woensdag 20 mei 2020
93 sec


Onlangs schafte groenvoorziener Engelen Groen Uden twee Roberine F5-maaiers aan. 'Een sterke machine met veel capaciteit', vertelt Stephen Marcusse.


Het was de eerste keer dat de groenvoorziener met Roberine- en John Deere-dealer Staadegaard in zee ging. 'Zo'n klepelmaaier leek me een goed idee, vertelt Marcusse van Engelen Groen. Eerder probeerde Engelen dergelijke maaiers al, maar die waren niet vijfdelig en daarmee wat te smal. De vijfdelige Roberine F5 is dat zeker niet.

Marcusse is tevreden met de machines. 'Het is een krachtig apparaat met veel capaciteit. Daarbij geeft hij een heel mooi maaibeeld.' Een minpuntje vinden ze bij Engelen Groen de draaicirkel c.q. wendbaarheid van de F5. Met een cirkelmaaier, zo stelt Marcusse, zijn de 'moeilijke plekken' toch wat eenvoudiger te bereiken.

Stephan Marcusse Engelen Groen
Stephan Marcusse Engelen Groen

Zelfrijdende klepelmaaier

Roberine kwam in 2017 voor het eerste met een zelfrijdende klepelmaaier, nadat voor hem Ransomes en Toro al een dergelijke machine op de markt hadden gebracht. Er was van meet af aan veel interesse in dit nieuwe concept machines, maar de kinderziektes waren ook talrijk. Een klepelmaaier is toch een andere kopje thee dan een cirkel- of kooimaaier. Het belangrijkste probleem bij veel eerdere zelfrijders was een gebrek aan capaciteit.

Het grote voordeel van deze F5-machine is het maaibeeld. Waar een kooimaaier snel plukken gras op de mat achterlaat als het gras te hoog of te nat is en een cirkelmaaier het gras ook niet altijd optimaal verdeelt, verdeelt een klepelmaaier het gras perfect over het gemaaide deel. Maar dit vergt natuurlijk wel de nodige power.


Het grote voordeel van deze F5-machine is het maaibeeld

‘In de wereld van de professionele, zelfrijdende maaimachines, voor openbaar groen en sportvelden, beschikken de bekendste merken nu, als antwoord op de vraag uit de markt, bijna allemaal over zelfrijdende klepelmaaiers’, vertelt Henk Jansen van Staadegaard. Roberine is echter de enige die speciaal voor dit doel een machine heeft ontwikkeld. Dat is dan ook heel duidelijk merkbaar.’

Jansen vervolgt: ‘Dat uit zich onder andere in het aangepaste hydraulische systeem. Er wordt o.a. gewerkt met plunjermotoren in plaats van tandwielmotoren waardoor veel grotere vermogens en hogere toerengetallen kunnen worden overgebracht. Mede daaraan dankt de Roberine F5 zijn bijzonder mooie maaibeeld.’


Slijpen

Een andere positieve gebruiker van de machine is Eddie van der Stappen van de Bossche Weener XL. Van der Stappen is ronduit positief over zijn Roberine F5 en wil met de lezers van dit blad zelfs een tip delen om de klepels scherp te houden. Een maaibeeld staat of valt ook hier met scherpe klepels en het is veel werk om alle klepels van het ronsel af te halen en deze dan te slijpen. Daarom klemt Van der Stappen de klepel met een tang vast en slijpt de klepel met een lamellenschijf. Een fluitje van een cent, aldus Van der Stappen.


Eddie van der Stappen van Weener XL
Eddie van der Stappen van Weener XL
Met de griptang slijpen van de klepels van Roberine F5 zelfrijdende klepelmaaier. Klik om te vergroten.
Met de griptang slijpen van de klepels van Roberine F5 zelfrijdende klepelmaaier. Klik om te vergroten.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER