Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

VOSCA Gezonder Gras Concept: het praktische antwoord op de Green Deal Sportvelden

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 20 april 2020
282 sec


Terug naar de basis: de bodem in balans

Met het aflopen van de Green Deal Sportvelden en Green Deal Recreatie in 2020 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden 2020. Dit heeft uiteraard gevolgen voor jou als fieldmanager, greenkeeper of beheerder van (sport-)terreinen. Concreet betekent dat dat de bestaande afspraken zijn uitgebreid of aangescherpt. Nieuw daarbij is dat er alleen gewasbeschermingsmiddelen mogen worden toegepast in uitzonderingssituaties (artikel 8.2) als voldaan is aan de voorwaarden van IPM. Helaas is dat IPM-protocol momenteel nog niet ontwikkeld.


Vos Capelle levert gewasbeschermingsmiddelen voor sportvelden en golfbanen, maar heeft zich daarnaast altijd gefocust op plant- en bodemgezondheid, vaak ondersteund door kennis uit de land- en tuinbouw. We moeten terug naar de basis: de bodem in balans!

De gezonde groei van gras is afhankelijk van vijf parameters: water, lucht, licht, temperatuur en voeding. Omdat we op sportvelden en golfbanen doorgaans invloed hebben op twee van deze parameters: water en voeding, is het belangrijk om hier extra aandacht aan te schenken. Het is essentieel om de grasplant jaarrond te voorzien van voldoende, maar vooral de juiste voeding. Daarnaast is de vochthuishouding in de bodem erg belangrijk. Een goede en gezonde bodem zorgt voor gezonde groei van gras en voorkomt stress. Hierdoor kunnen vervelende ziekten en plagen worden voorkomen.

De gezonde groei van gras is afhankelijk van vijf parameters

Om jouw jaarplan te vereenvoudigen en jou praktische handvatten te geven, heeft Vos Capelle het VOSCA Gezonder Gras Concept (GGC) ontwikkeld. Dit concept is gebaseerd op vier pijlers:
1. Gebruik de juiste grassoort en het juiste grasras
2. Stimuleer groei
3. Verminder stress
4. Bescherm de grasplant


1. Gebruik de juiste grassoort en het juiste grasras

Kies voor de juiste grassoorten op de juiste plaats, enerzijds passend bij jouw wens of gebruiksdoel, anderzijds passend bij de bodem.
Maak op sportvelden gebruik van de verschillende typen grassoorten die te verkrijgen zijn. Nu je tijd hebt voor het groot onderhoud, is de snelheid van een tetraploïde graszaad helemaal niet nodig. Een mengsel met RPR of meer veldbeemd kiemt een paar dagen later, maar is veel sterker. Je legt nu immers de basis voor de rest van het seizoen.


Op schrale toplagen groeien roodzwenken beter; struisgrassen gedijen beter bij een pH vanaf 5,5. Maak daar als greenkeeper gebruik van. Het is gebleken dat roodzwenkgras prima tegen droogte kan, maar niet tegen hitte. Daar is hardzwenkgras weer beter tegen bestand. Verrassend was dat RPR-planten op fairways het langst in leven bleven bij droogte en hitte.

Overweeg om gebruik te maken van de innovaties van de graszadensector, zoals uitlopervormend Engels raaigras (RPR), graszaadcoatings op basis van zeewieren of wetting agents (Yellow Jacket Water Manager). Een stabiele, volle grasmat belemmert immers de groei van onkruiden.

2. Stimuleer groei

Een goede groei begint bij de basis: zorg voor een gezonde bodem. Groei is in principe puur een toename van droge stof. Een grasplant heeft 450 liter water (!) nodig om 1 kg droge stof te maken en is dus erg inefficiënt. Voor de opname van voeding is het van belang dat de pH rond 4,5-5,5 ligt en de C/N-verhouding ongeveer 12 bedraagt. Bij een waarde boven de 30 vindt buffering van stikstof uit de bodem plaats, omdat het bodemleven zelf geen koolstof (C) meer kan afbreken. Kijk daarnaast ook naar (de verdeling van) het klei-humuscomplex. De laatste jaren zien we dat er flinke tekorten zijn aan calcium, vaak gepaard met een flinke overmaat aan magnesium. Dat zorgt voor structuurbederf: de toplaag slaat dicht, wordt vet, zacht en instabiel. Calcium zorgt voor voldoende ruimte tussen de kleiplaatjes (lutumdeeltjes) en verbetert hierdoor ook de vochthuishouding. Daarnaast is een correcte verdeling van kationen de basis van een goede mineralenbalans. Calcium corrigeren kan worden gedaan met het snelwerkende calciumsulfaat VerdeCal-G van Aqua-Aid. De basis van groei is fotosynthese: de productie van droge stof en energie in de vorm van suikers. Hiervoor zijn stikstof, magnesium en ijzer nodig.


Zorg dus in eerste instantie dat de bodemkwaliteit in orde is en maak op basis van een recente bodemanalyse een bemestingsprogramma op maat, uiteraard afgestemd op de behoefte van de plant, maar ook op eventuele overschotten of tekorten in de bodem.

Enkele interessante weetjes:
• Voeding wordt eerst gebruikt voor het onderhoud van onder andere wortels en bladgroen, daarna pas voor groei.
• Ademhaling maakt energie vrij uit aangemaakte suikers, dus kost suikers (hiervoor is fosfaat nodig).
• 80-90% van het opgenomen water verdampt via de huidmondjes (afkoeling); slechts 10-20% wordt ingebouwd.
• Bij (hitte)stress sluiten de huidmondjes; er is dan dus geen opname van CO2, waardoor de plant niet afkoelt.
• De grasplant groeit bij een buitentemperatuur tot 28 °C; daarna eet de plant suikers op. Bij hogere temperaturen gaat de ademhaling sneller.
• Verdamping is overdag de motor achter de waterlogistiek; 's nachts is dat worteldruk. Bladbemesting heeft dus alleen zin als de wortels niet actief zijn.
• Bij lage temperaturen is het bodemleven nog niet actief, dus heeft voeding met organische stikstof geen zin. Beter is dan nitraat of, in mindere mate, ammonium.
• Let bij ijzervoeding op de vorm van het ijzer: ijzer(II)sulfaat remt onder andere schimmels; ijzerchelaat wordt als voeding opgenomen.


3. Verminder stress

De meeste stresssituaties in gras doen zich voor bij te hoge of te lage temperaturen én bij een afwijkende vochthuishouding (te droog of te nat). Uiteraard staan deze twee min of meer met elkaar in verbinding. Een plant die gezond is, groeit het beste in een toplaag die 'op veldcapaciteit' is (pF 2,0). Afsterving van de grasplant vindt plaats vanaf het zogenaamde 'verwelkingspunt' (pF 4,2): een te droge toplaag, of bij een te natte toplaag (pF kleiner dan 2,0, de zuurstof wordt verdreven). Zorg dat de pF van de toplaag altijd tussen 2,0 en 4,2 ligt. Iedere zandsamenstelling heeft een eigen pF-curve, maar we kunnen wel een vuistregel maken voor het omrekenen naar vochtpercentage. De ideale vochtigheidsgraad van een toplaag ligt op ongeveer 18-23%. Op golfgreens kan dat lager zijn, afhankelijk van het grasbestand en de opbouw.
Bij droogte kan met de juiste surfactants (bijvoorbeeld OARS HS of Aquifer) vocht in de toplaag worden verdeeld en vastgehouden; bij een te natte toplaag kan het water met de juiste producten (onder andere OARS PS of Aqua Aid Waterpenetrant) worden afgevoerd. Bij aanleg of renovatie kan men ook zeolieten inwerken, zoals Olmix Stor-it.
Speciaal voor sportvelden, maar ook voor tees en fairways, heeft Vos Capelle sinds vorig jaar een nieuwe meststof in het VOSCA-assortiment: VOSCA Humiterra Speciaal. Deze organische meststof bevat een langwerkende 3D wetting agent (Aqua-Aid PBS150). Bij toevoeging van een wetting agent lossen de korrels na het strooien sneller op. In één werkgang worden de organische bemesting en wetting agent aangebracht die zorgen voor buffering van water tijdens droge perioden. Daarnaast wordt de verdeling van water in de toplaag verbeterd. Grasplanten hebben minder stress en onkruiden krijgen dus minder kans.


De meeste stresssituaties in gras doen zich voor bij te hoge of te lage temperaturen

4. Bescherm de grasplant

Naast het voorkomen van een (te) late stikstofgift is het raadzaam om te zorgen voor voldoende kali als het najaar en de winter in aantocht zijn. Let daarbij goed op de kalibron én de werkingsduur van de meststof: is de kali opgebouwd uit kalinitraat of -sulfaat? Is de meststof wel chloorarm?
Zoals eerder genoemd is het ook in de zomer belangrijk om grasplanten te beschermen tegen stress. Zorg ervoor dat dollarspot geen kans krijgt op golfgreens en let op zomerfusarium op sportvelden.
Naast het wegnemen of voorkomen van de oorzaken van stress, is het belangrijk om de plant te helpen perioden van stress goed en gezond door te komen. Langdurig onderzoek door Headland Amenity op STRI en in laboratoria heeft aangetoond dat meer dan 80 procent van de problemen met schimmels in het najaar kan worden voorkomen. De grasplant dient dan wel beschermd te worden met de juiste plantversterkers. Drie van onze belangrijke leveranciers hebben hier een eigen visie op. Headland focust vooral op zeewier in combinatie met harpinen en salicylzuur; harpinen zijn eiwitten die het afweersysteem van de grasplant 'aanzetten'. Olmix heeft een productenpakket in de Melgreen-lijn met zeewier in combinatie met mangaan, silicium en koper. ICL heeft met de Vitalnova-range een breed pakket aan producten op basis van zeewier, suikers, aminozuren en plantgroeistimulerende rhizobacteriën.


Samenvattend: een gezonde groei van jouw gras is de sleutel tot succes. Dat begint bij een gezonde, technisch goede toplaag. Met de juiste voeding en het juiste vochtgehalte kun je een grasplant prima laten groeien en zorgen voor een goed herstellend vermogen. Kies wel voor de juiste grassoorten. En als laatste factor, maar zeker niet onbelangrijk, is er jouw passie voor gras! Gezonde grasplanten zijn weerbaar en worden niet ziek.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER