Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van Seumeren begint aan volgende Mammoet-klus

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 20 april 2020
98 sec


Nieuw bedrijf Draintalent wil met Nederlands irrigatiesysteem de wereld veroveren

Een van de opzienbarende nieuwtjes van de afgelopen Vakbeurs Sportaccommodaties was de oprichting van een nieuw bedrijf: Draintalent, een joint venture van Altop van Chiel Berndsen en Grasmeesters van Arno Harmsen, met als opvallende aandeelhouder Frans van Seumeren. Van Seumeren maakte op de beurs een paar minuten tijd voor Fieldmanager.

Frans van Seumeren
Frans van Seumeren

Van Seumeren is momenteel het vaakst in het nieuws als eigenaar van FC Utrecht, maar echt naam heeft hij gemaakt met het kranen-, sleep- en pompenbedrijf Mammoet. Onder zijn leiding werd de Russische atoomonderzeeër Koersk uit de Oostzee getakeld. Naast hijsen en bergen houdt deze wereldspeler zich ook bezig met pompen, en dat laatste is meteen de link met Draintalent. Het unieke van Draintalent is de toepassing van een bijzondere en hoogtechnologische pomp.

Draintalent is een vinding van Sam Speijers. Speijers omschrijft zichzelf als een uitvinder met een commerciële knobbel. Eerdere uitvindingen betroffen altijd concepten of producten waarbij pomptechniek een dominante rol speelt. Een groot deel van zijn carrière werkte hij samen met bederijf als het toonaanevende Amerikaanse pompenbederijf Gorman Rupp Inc. In samenwerking met Van Seumeren en Jos Scholman BV was Speijers ook de geesteljjke vader van een systeem waarmee je met een mobiele installatie zowel schoon water als rioolwater kunt verpompen. Die kennis van pompen is ook voor Draintalent essentieel. In essentie wordt het hart van een Draintalent-installatie gevormd door een pomp die water in of uit een stelsel van drainagebuizen pompt. Tegelijkertijd wordt dan zuurstof mee getransporteerd en/of meststoffen. Voor mij als technobeet lijkt dat niet erg complex, maar volgens Speijers is het veel moeilijker dan het lijkt. Een pomp die zowel lucht als water moet pompen, is extreem complex. Lucht en water moeten namelijk gescheiden worden; anders zal de pomp al na korte tijd de geest geven. En de essentie van een Draintalent-installatie is dat deze 24/7 en 365 dagen per jaar fout- en feilloos en daarnaast ook nog volautomatisch moet kunnen draaien.

Techniek

Frans van Seumeren heeft waarschijnlijk veel meer verstand van de techniek achter de Draintalent dan uw redacteur. Hij neemt deel in het Draintalent-programma met maar één reden, namelijk het geloof dat deze vinding de wereld kan veroveren en dat er dus geld mee te verdienen is.


Van Seumeren: 'Sammie (Van Seumeren noemt uitvinder Sam Speijers consequent Sammie, red.) was al een paar keer bij mij geweest. Ik ken Sammie al veel langer en weet dat hij ten eerste bovengemiddeld intelligent is en daarnaast ook een soort kunstenaar. Uiteindelijk heb ik besloten om in dit project te stappen, samen met mijn compagnon Frans Snijders, die ook medeaandeelhouder is geworden. Ik denk dat dit een geweldig product is. Dat is ook de reden dat wij in Utrecht de Draintalent op een trainingscomplex hebben geïnstalleerd en zo mogelijk ook op het hoofveld gaan toepassen. Waar we nu concreet mee bezig zijn, is iemand zoeken met commercieel talent die het bedrijf Draintalent kan gaan leiden en het product commercieel verder kan brengen.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Aad van Wijk
Thursday 23 April 2020
Enkele gedachten bij Draintalent
Draintalent is in Fieldmanager al meerdere malen beschreven. Daarbij ligt het accent op de pompunit. Effecten op de waterhuishouding van de bodem en achtergronden daarvan worden niet besproken of in beeld gebracht. Op zoek naar de bodemfysische en hydrologische onderbouwing van het systeem komen er wat vragen of opmerkingen naar boven. Zoals hoe ziet bijvoorbeeld tijdens irrigatie de vochtverdeling eruit tussen twee op 0,25 m diepte en 1,40 m afstand liggende drainslangen? Is het aannemelijk te veronderstellen dat er een uniforme vochtverdeling in de wortelzone ontstaat? Rond de drainslang zal de grond vochtiger zijn dan op 0.70 m afstand midden tussen twee drainslangen. Wat is de responstijd van het irrigatiesysteem: hoe lang duurt het alvorens water zich van de drainslang over 0.7 meter horizontaal heeft verplaatst tegen stromingsweerstanden in die bestaan uit capillaire bindingskrachten en zwaartekracht? Welk deel van het irrigatiewater zakt uit o.i.v. de zwaartekracht naar bodemlagen beneden 0,25 m-mv? Een flink deel.

Drainage met draintalent
Om het functioneren van draintalent te onderzoeken lopen enkele pilots op bestaande grassportvelden. Om het zuivere effect van de drainagefunctie van draintalent vast te stellen zal het al aanwezige drainagesysteem, dat meestal op 0,60-0,70 m-mv ligt, buiten werking gesteld of afgestopt moeten worden. De drainageslangen liggen bij draintalent op 0,25 m-mv. Dat is heel ondiep voor een drainage. Bij een goed grassportveld zal de grond op die diepte altijd onverzadigd zijn. In onverzadigde grond infiltreert regenwater o.i.v de zwaartekracht verticaal omlaag grotendeels voorbij aan de drainslangen. Dat regenwater vult het grondwater aan, dat daardoor bij veel regen omhoog komt en pas rond 25 cm-mv door draintalent (gedeeltelijk?) wordt opgezogen. Er ontstaat zo bij regenrijk weer een natte wortelzone. Vergeleken met een normale drainagebuis is de omtrek van de drainslang klein. Dit geeft bij stroming van water naar zo’n slang sterk convergerende stroomlijnen, waardoor intredeweerstand van het water in de slang hoog is. Een aandachtspunt: hoe vergaat het de bodemstructuur direct rond de drainageslang? Door het afwisselend naar binnen zuigen en naar buiten persen van water kunnen fijne bodemdelen rond de slang in beweging komen en een verdichte laag rond de slang vormen.

Om meer zicht op deze vragen en aspecten te krijgen hoop ik dat op de pilots regelmatige monitoring van vochtverdeling in de bodem en grondwaterstand plaats vindt.

Aad van Wijk

23-04-2020
sam speijers
Tuesday 28 April 2020
Resultaten van de draintalent zijn mede afhankelijk van de bodemstructuur.
De pilots hebben aangetoond dat bemesting, beluchting , bevochtiging en ontwatering goed geautomatiseerd kunnen worden volbracht door de Draintalent.
Continuïteit heeft in hoge mate onze aandacht waarbij procestijden door de Draintalent worden gemeten om verandering van de bodemstructuur te herkennen en daarop te acteren.
De monitoring van de bodem wordt het hele seizoen gelogd door de Grasmeesters en ook zij zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van de Draintalent!

Sam Speijers
Altop

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER