Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gosewin Bos (Antea Sport) : 'Nu zorgen dat we allemaal aan het werk blijven.'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 23 maart 2020
114 sec


Hoewel er terechte zorgen bestaan over de impact van corona, is het volgens Gosewin Bos, directeur Sport bij Antea Groep Nederland, ook belangrijk dat we zoveel mogelijk projecten in de lucht houden. Nu, maar misschien nog wel meer op de middellange termijn. 'We zitten nu in een ongewisse periode en weten totaal niet wat er gaat gebeuren, maar er komt een moment dat dit weer achter de rug is. Daar moeten we nu al over nadenken.



Gosewin Bos: 'Ik sprak vanmorgen een opdrachtgever en die dacht dat alle sportaccommodaties gesloten waren. Ja, dat klopt, maar niet voor onderhoudswerkzaamheden of renovaties. Net zo goed als je deze periode kunt gebruiken om groot onderhoud van natuurgras naar voren te halen, kun je dat ook doen bij kunstgrasvelden. Voor gegunde werken zal dat allemaal niet moeilijk zijn. Wij zijn druk aan met werk met onze eigen orderportefeuille. Maar ik denk dat we nu moeten doorpakken om te voorkomen dat de economische schade straks nog groter wordt.'
Veiligheid hoeft daarbij volgens directeur Bos niet in het geding te komen. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid en respecteren de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen van het RIVM. Onze personeelsleden blijven op de voorgeschreven afstand van elkaar en zorgen voor voldoende hygiëne. Daar zit het probleem niet. Natuurlijk weet ik niet in hoeverre de maatregelen strenger worden en of er bijvoorbeeld een totale lockdown komt, maar zolang dat niet het geval is, hebben we met zijn allen de plicht om zoveel mogelijk aan het werk te blijven en de economische schade minimaal te houden. Rutte heeft in zijn speech voor de landelijke tv gezegd dat een totale lockdown niet nodig zou zijn. Daar gaan we dan ook maar van uit. Als zo'n lockdown er alsnog zou komen, vallen alle werken natuurlijk stil. Dan is het over en uit.'


Als zo'n lockdown er alsnog zou komen, vallen alle werken natuurlijk stil. Dan is het over en uit.

Doorpakken

De oproep van directeur Bos betreft dan ook niet zozeer de wens dat bestaande en gegunde werken juist nu versneld doorgang moeten vinden - dat gaat met de nodige horten en stoten redelijk goed -, maar het gevaar dat er straks een gat valt. Bos: 'Ik hoor nu al dat aanbestedingen vertraging oplopen. Voor dat soort zaken moeten we nu waken. Ik denk ook dat we misschien anders moet gaan aanbesteden. Dat zie ik bevestigd in een interview in het FD met de directeur van kartelwaakhond ACM, Martijn Snoep. Hij zegt: "Dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om bijzondere oplossingen." Ik zou willen pleiten voor vereenvoudigde aanbestedingen. We moeten nu creatief zijn en geen kostbare tijd verliezen. Bijvoorbeeld door in bouwteam aan te besteden. Iedereen is daarbij gebaat: Ook een adviseur kan in zo'n proces zijn adviezen blijven, alleen dan net even anders. Het gevaar is dat er anders bedrijven failliet gaan en dat is ook niet goed voor de onderlinge concurrentie.'


Het gevaar is dat er anders bedrijven failliet gaan en dat is ook niet goed voor de onderlinge concurrentie.

Bos vervolgt: 'Als we dit niet doen, zie ik ook een ander probleem opkomen. Stel dat half mei alles weer een beetje normaal is; dan schreeuwt iedereen moord en brand dat projecten niet uit de startblokken komen en wordt er voor je het weet met boetes gestrooid. Ik hoop oprecht dat iedereen beseft dat we dit samen moeten oplossen en dat zo'n situatie onacceptabel is.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marjo Hoek
Tuesday 24 March 2020
Mee eens, Gosewin, er ligt een schone taak aan de opdrachtgeverskant! Daar kan het verschil gemaakt worden nu in 2020. Die bewustwording is er :-)

Vereenvoudigd aanbesteden?! Dat wordt lastig binnen de regels die helaas niet zomaar ter zijde gaan. Maar ik neem aan dat je doelt op een ander projectproces met name qua ontwerp en voorbereiding. Daar is, met wat creativiteit, inderdaad een hoop te winnen. Dat ben ik met je eens. Het vraagt vanaf de opdrachtgeverszijde om een tikkie lef en veerkracht, dat is even schakelen echter levert ook een hoop positiviteit op. En hoe fijn is dat in deze tijden?!

Het begint, en dat is helaas de laatste jaren een beetje naar de achtergrond geraakt (door het formele aanbesteden), met vertrouwen in elkaars kunnen (opdrachtgever & opdrachtnemer), elkaar aanvullen. Als we van daaruit samen werken (samen de tango dansen met passie èn zonder op elkaars tenen te staan) komt het helemaal goed in 2020! Let’s go fot it! Let’s dance!
Peter Verhoeven
Wednesday 25 March 2020
Stil vallen wordt voorkomen door onderstaande in acht te nemen. Maar ook buiten werktijd moeten mensen bewust omgaan met deze maatregelen.

Veiligheid hoeft daarbij volgens directeur Bos niet in het geding te komen. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid en respecteren de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen van het RIVM. Onze personeelsleden blijven op de voorgeschreven afstand van elkaar en zorgen voor voldoende hygiëne.

De branche in Nederland heeft de beste reputatie in het realiseren van sportaccommodaties,
Juist in deze verwarrende tijd is er noodzaak voor een gezamenlijk bedienen van de opdrachtgevers.

Let een beetje op elkaar…

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER