Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een jasje voor de grasmat

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 10 maart 2020
162 sec


Green hack: een klimaatdoek op het veld

Op elk voetbalveld dat wij bezoeken, zien we wel kleine innovaties waar andere fieldmanagers iets van kunnen leren. Simpele, praktische oplossingen die met een flinke dosis boerenverstand en huisvlijt zijn gefabriceerd. Dit jaar beginnen we daarom met de rubriek Green hacks, waarin we deze ideëen verzamelen. Jan Jong (Jong Gras) bijt het spits af: zijn green hack is een klimaatdoek voor natuurgrasvelden.

Foto van het klimaatdoek op het veld van Almere City
Foto van het klimaatdoek op het veld van Almere City

Fieldmanagers hoeven niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Veel innovaties uit de golfsector en de land- en tuinbouw zijn namelijk onderling uitwisselbaar en ook toepasbaar op sportvelden. Er is een hele serie producten die ook op gras goed werken. Het klimaatdoek is hier een voorbeeld van. Jan Jong, als zelfstandige werkzaam bij zijn bedrijf Jong Gras, gebruikt dit doek al geruime tijd bij de voetbalvelden die hij in onderhoud heeft. En dat zijn niet de minste: de stadionvelden van Almere City en FC Dordrecht (in opdracht van CSC), beide eerstedivisieclubs. Het idee van het klimaatdoek is simpel: je legt een doek over het voetbalveld om de grasmat te beschermen tegen vorst. Daarnaast stimuleert zo'n doek het kiemen van graszaad bij lage temperaturen en heeft het als doel om gras sneller te laten kiemen bij nieuwe inzaai.

Het doek houdt de warmte extra goed vast

Dag en nacht toepasbaar

Het doek dat Jan Jong gebruikt, komt van Howitec en is een combinatie van doorlatend plastic en garen. Het plastic laat licht door, terwijl de garens zorgen voor de stevigheid van het doek. In het doek zitten gaten, zodat regen er gewoon doorheen valt. Het doek is met U-vormige haken te bevestigen in het veld, zodat het niet wegwaait. Door de gaten in het doek is het makkelijk te bevestigen.



Jan Jong legt de werking van het systeem uit: 'Dit doek is geschikt om te gebruiken als de bodemtemperatuur laag is, dus vooral in het najaar. Als de buitentemperatuur lager is dan de bodemtemperatuur en de zon schijnt, houdt dit doek de extra warmte goed vast. Bij -1 of -2 graden Celsius werkt zo'n doek perfect om de grasmat te beschermen. Het liefst gebruik ik het bij droog weer. Rond kerst en oud en nieuw heb ik het bijvoorbeeld wel een week lang dag en nacht op het veld laten liggen bij Almere City.' Jong heeft zelf een groot doek van 100 bij 16 meter, dat hij in de lengte van het veld volledig kan uitrollen, en een kleinere variant voor de 16-meter.

Ook ander materiaal geschikt

Jong gebruikt dus een speciaal doek dat je, inclusief materiaal, voor 450 euro kunt kopen. Het materiaal is stevig genoeg om er een aantal jaar mee vooruit te kunnen. Is dit voor amateurs of gemeenten ook een optie? Jong: 'Dat zal afhangen van het budget dat je hebt en hoe hoog je de lat legt. Voor mij heeft dit doek absoluut meerwaarde. Veel teams in de Keuken Kampioen Divisie moeten maximaal presteren met een minimaal budget; dan kan zo'n doek zeker helpen. Je kunt het ook van ander materiaal maken; dan is het misschien goedkoper en kan ook een amateurclub het proberen. Ik heb zelf eerder ook ander materiaal als doek gebruikt. Het gaat er vooral om dat je je er goed bij voelt en er vertrouwen in hebt.' Met wat creativiteit kan iedere fieldmanager dus zo'n doek maken. Handig als clubs een natuurgrashoofdveld hebben liggen met kwetsbare doelgebieden.



Jongs idee is niet uniek; het krijgt op verschillende plaatsen al navolging. Bij de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist wordt bijvoorbeeld een soortgelijk doek gebruikt voor de vijfmetergebieden, en zo zijn er wel meer locaties. Jong: 'Het is goed om te zien dat het concept links en rechts al wat aansluiting heeft. De resultaten ervan zijn prima. Zeker als je het doek in combinatie met groeilampen of veldverwarming kunt gebruiken; dan is het effect nog groter.'

Aftrap

Met zijn green hack is Jan Jong degene die onze rubriek aftrapt. Jong heeft de nodige ervaring in veldonderhoud, vooral op het niveau van betaald voetbal, en heeft in die tijd veel kennis opgedaan. 'Ik heb bijvoorbeeld eens een week stage gelopen bij de fieldmanagers van Arsenal. Je ziet dan veel kleine dingen waarvan je denkt: daar kan ik thuis ook iets mee.' Jong hoopt dat andere fieldmanagers zijn voorbeeld volgen en ook bereid zijn om kennis te delen. 'Ik vind het mooi om zo'n idee te delen. Hopelijk heeft iemand er iets aan en zijn meer mensen bereid om wat bij te dragen. Ik zeg altijd: er zijn geen geheimen, alleen dingen die je nog niet weet. Deel je geen informatie met elkaar, dan is dat een gemiste kans.'


Deel je ideëen

Heb je net als Jan Jong ook een green hack voor sportvelden die je wilt delen met andere fieldmanagers? Laat het ons weten! Stuur een e-mail met je idee naar nino@nwst.nl en wellicht komt jouw idee de volgende keer aan bod in deze rubriek.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024
Derde Green Gala op woensdag 20 november
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 20 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER