Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Antea Sport tilt zandveld naar volgende level

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dirk-Jan Dalhuisen, donderdag 20 februari 2020
124 sec


'Wat een lekker veld, zeg! Ik dacht even dat het een semiwaterveld zou zijn.' Zichtbaar blij bejubelt Erik Vogel, bestuurslid hockeyzaken bij de Alkmaarsche Mixed Hockey Club, het gloednieuwe zandveld op 'zijn' AMHC. Afgelopen jaar werd het opgewaardeerde zandveld door Antea Sport aangelegd. Erik, zelf al ruim dertig jaar lid van AMHC, is niet de enige die enthousiast is over het innovatieve hockeyveld. Bij de Noord-Hollandse hockeyclub wekt het nieuwe zandveld, afkomstig van Edel Grass, veel geestdrift op.


Zandveld voor de toekomst

Het plan om het zandveld op te waarderen, ontstond na negatieve geluiden over de speelsnelheid op traditionele zandvelden. Gosewin Bos, directeur van Antea Sport, licht toe: 'Het gebruikelijke zandveld bestaat al ruim drie decennia in ongewijzigde vorm. Wat snelheid betreft legt zo'n zandveld het af tegen een waterveld. Ook het opspringende zand wekt bij veel hockeyers ergernis. Op een waterveld speelt dat probleem niet, maar prijstechnisch kan niet iedere hockeyclub zich zo'n veld permitteren. Dat bracht ons op het idee om het traditionele zandveld te upgraden tot een zandveld voor de toekomst.' De plannen voor het moderne zandveld werden concreet na een brainstorm met hockeybond KNHB. Een verschil met traditionele zandvelden is bijvoorbeeld dat de opgewaardeerde variant een fris, groen oppervlak heeft. Dat heeft het veld te danken aan de grotere diepte waarop het zand tussen het kunstgras verdwijnt. Dit resulteert niet alleen in minder opspringend zand, maar draagt ook bij aan een veel hogere speelsnelheid. En vooral die speelsnelheid zorgt voor lovende geluiden over het nieuwe hockeyveld. 'Speelplezier staat voor de KNHB altijd voorop; daarom staan we vierkant achter deze ontwikkeling van het traditionele zandveld', aldus Chantal Mies van de landelijke hockeybond.


'Dankzij de fijne speeleigenschappen is het snelle zandveld voor veel hockeyclubs een interessant alternatief'

Alternatief voor semiwaterveld

Dankzij de fijne speeleigenschappen is het snelle zandveld voor veel hockeyclubs een interessant alternatief voor een semiwaterveld. Het zandveld is niet alleen prijstechnisch in het voordeel ten opzichte van een semiwaterveld, maar heeft ook geen beregening nodig. En het is juist die beregening die bij semiwatervelden nog weleens zorgt voor onderhoudsperikelen, zoals algvorming. Voor hockeyclubs die hun zandveld willen vervangen, kan de snelle variant daarom een uitstekend alternatief zijn. De eerste reacties op het nieuwe zandveld zijn enthousiast. Bij AMHC zijn de ervaringen unaniem positief, niet alleen vanwege de veel hogere speelsnelheid, maar ook omdat het snelle zandveld niet eerst hoeft te worden ingelopen. Al vanaf de aanleg van het nieuwe hockeyveld is het niveau van de speelsnelheid veel hoger dan bij een traditioneel zandveld. 'Onze hockeyers spelen er met bijzonder veel plezier op', zo vat Erik Vogel de ervaringen kort en bondig samen. Ook hockeybond KNHB ziet een zonnige toekomst voor het snelle hockeyveld weggelegd. 'Het nieuwe zandveld voegt zó veel toe als het gaat om speelplezier en uitstraling, terwijl de meerprijs nauwelijks hoger is dan de kosten voor een traditioneel zandveld', legt Chantal Mies uit. Ze verwacht dan ook dat het snelle zandveld bij veel hockeyclubs op een enthousiast onthaal mag rekenen.


Vanaf de aanleg van het nieuwe hockeyveld is het niveau van de speelsnelheid veel hoger dan bij een traditioneel zandveld

Ruimschoots binnen budget

Ook Hans Hesselink van Alkmaar Sport NV, namens de gemeente Alkmaar betrokken bij de pilot, is lovend over het snelle hockeyveld. 'Bij de realisatie van het nieuwe zandveld is de gemeente ruimschoots binnen het beschikbare budget gebleven, terwijl het snelle zandveld een enorme vooruitgang is qua speelsnelheid. Het onderhoud vraagt af en toe iets meer aandacht. Op sommige plekken, bijvoorbeeld bij de strafcorner, waar veel wordt getraind, moet soms net een beetje meer zand worden bijgestrooid. Maar als dat kleine beetje extra onderhoud zó veel meer speelplezier oplevert, is het dat meer dan waard.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marcel Bouwmeester
Thursday 20 February 2020
Er staat in de tekst: nauwelijks duurder. Wat is nauwelijks vraag ik mij dan af. Ook al had er gestaan nauwelijks goedkoper dan had ik deze vraag ook gesteld. Verder is de afschrijving ook 100 % vergelijkbaar..
Gosewin Bos
Wednesday 26 February 2020
Goede vraag! Dit veld is ongeveer € 0,90/m2 duurder als een standaard zandveld.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER