Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Draintalent onder de loep

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 24 februari 2020
191 sec


De (on)mogelijkheden van Altops infiltratiesysteem

Met een levering aan FC Utrecht en interesse uit binnen- en buitenland kun je gerust stellen dat er veel belangstelling is voor Draintalent. Deze ontwikkeling van Altop maakt het mogelijk om natuurgrasvelden automatisch te draineren en beregenen. Een pilot met dit systeem in Gelderland verloopt tot nu toe succesvol. Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van Draintalent? Aan de hand van tien vragen geven we daar antwoord op.


Wat is Draintalent en wat doet het?

Draintalent is een pompsysteem om de bodemconditie op peil te houden en te verbeteren. Dit is mogelijk in een gesloten circulair systeem en een open systeem met een directe verbinding naar de ondergrond. De Draintalent voegt water toe of onttrekt water aan de bodem en houdt daarmee de vochthuishouding in de bodem dicht bij de wenswaarde. De maximale waterzijdige capaciteit van de Draintalent is 200 m3/h. Daarnaast kan de Draintalent tot 70.000 l/h aan zuurstof meegeven in het drainsysteem. Daarmee wordt de bodem van onder belucht, vanuit de drainage.


Hoeveel sportvelden kunnen er worden aangesloten op één Draintalent?

Waterzijdig kan de grootste Draintalent drie tot vier sportvelden aan, de kleine kan een tot twee velden aan. Daarbij moet wel eerst een inventarisatie worden gemaakt van de afstand tussen de velden. De afstand tussen de aan te sturen velden is gebonden aan een maximum. Bij meerdere velden worden de responstijden bij het onttrekken van water altijd vermenigvuldigd met het aantal velden. Alleen bij het geven van water kunnen de responstijden gelijk blijven.


Is beregening niet meer nodig als de Draintalent is geïnstalleerd?

Als de Draintalent over voldoende wateraanvoer kan beschikken, zorgt deze zelfs na groot onderhoud voor ruim voldoende vocht in de bodem. Het grootste voordeel is dat de Draintalent de beregening 24/7 automatisch regelt. Zo kan de Draintalent water geven terwijl er een competitie gespeeld wordt of er evenementen plaatsvinden, en zorgen voor een hoge mate van continuïteit. Beregening is dan dus niet meer nodig.


Wordt er bijgehouden wat het systeem uitvoert?

Het systeem beschikt over een logboek: je kunt zien hoeveel uur de pomp heeft aangestaan en hoeveel water er is gegeven of afgezogen. Ook zijn de data uit het weerstation inzichtelijk beschikbaar. Wat de gebruiker verder nog wil zien en instellen, kan in de software worden aangepast.


Hoe hoog is het waterverbruik?

Puur theoretisch is het waterverbruik de verdamping van het gewas op de kale bodem. Het grondwater of oppervlaktewater wordt omhooggehaald en wat niet door het gewas wordt gebruikt, zakt weer langzaam terug naar de ondergrond. Daarbij komt het water niet op het maaiveld terecht, waardoor de verdamping beperkt blijft. Bij maximale capaciteit en maximaal drogend weer kan in 24 uur circa 12 m3 per uur worden aangevoerd via de drainage. In de praktijk is dit zelden noodzakelijk en geef je hooguit zes tot tien uur per dag water.


Hoeveel water geeft de Draintalent maximaal, bijvoorbeeld op een zonnige dag bij 30 graden?

De Draintalent heeft een maximale capaciteit van 50.000 liter water geven per uur. Op een zonnige dag in juli bij 30 graden en een beetje wind heeft een grasbodem een enorme verdampingswaarde. Op proefvelden is aangetoond dat er in dit geval 250.000 liter water nodig is per 24 uur. Aangezien de Draintalent dit 24/7 verzorgt, heeft de bodem een buffer die ruim voldoende is om de dag door te komen.


Wat is de afstand tussen de drains en waar zijn de drains van gemaakt?

Bij de meest voorkomende velden bedraagt de afstand tussen de drains 140 cm. Dit is gebaseerd op de pilot in Beek, waarbij verschillende drainafstanden zijn getest. Er is nog geen model voor de verschillende grondsoorten. In de praktijk ligt het M50-cijfer van de meeste velden tussen de 180 en 220 mu met een leempercentage onder de 10 procent. Indien het percentage leem aanzienlijk hoger ligt, zal ervoor gekozen moeten worden om de toplaag te verbeteren of meer buizen in te trekken om voldoende water te kunnen onttrekken. Vóór aanvang van een project wordt er een onderzoek gedaan van de bestaande bodem, waarbij tal van parameters in kaart worden gebracht. De drainage die we toepassen, is voor 100 procent gemaakt van hergebruikte producten. De omhulling wordt gemaakt van een restproduct uit de tapijtindustrie en de buis van 100 procent gerecycled PE-materiaal.


Het pilot-veld kon op veel interesse rekenen.
Het pilot-veld kon op veel interesse rekenen.

Gaan de drains op termijn niet dichtzitten? En hoe werkt het systeem met ijzerhoudend beregeningswater?

Het systeem is zelfreinigend doordat het proces twee kanten op werkt. Als er over een lange periode water wordt onttrokken, zal het systeem om de dag de drains spoelen met 'schoon' water. Als het grondwater en het beregeningswater zichtbaar vrij zijn van ijzer, kan het water zonder probleem worden toegepast.


Valt Draintalent wel of niet onder een beregeningsverbod?

Ja, volgens het waterschap telt Draintalent als beregening, omdat het water aan de grond wordt onttrokken. Dat betekent dat dit systeem in beschermde gebieden onder het reguliere voorjaars- en urenverbod valt. In niet-beschermde gebieden (overig gebied) valt het onder de algemene regels en geldt geen voorjaars- en urenverbod, mits aan de regels wordt voldaan.


Is dit systeem ook te combineren met bestaande hybride- en wetra-systemen?

Dit soort systemen heeft er baat bij als het gras optimaal presteert en de vochthuishouding 24/7 optimaal is. Ook als het gras weggespeeld wordt, is de vochthuishouding van belang in verband met de stabiliteit van het veld. De Draintalent kan hierop een prima aanvulling zijn en kan de bespeelbaarheid, het gebruiksgemak en de levensduur verbeteren. In bestaande hybridevelden die bestaan uit een open mat is het niet mogelijk om de drains in te trekken. Bij ingenaaide systemen, O2-velden en velden die met andere toevoegingen verbeterd zijn, is het wel mogelijk om de drain in te trekken. Bij de aanleg van nieuwe velden kan de traditionele drainage en beregening achterwege gelaten worden en kan de eventuele zandonderbouw vervallen of teruggebracht worden naar maximaal 10 cm.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Meld je aan voor kennissessies over de noodzaak van een circulaire aanpak
dinsdag 21 januari 2025
t/m woensdag 22 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025
Vakbeurs Sportaccommodaties op 20 maart 2025
donderdag 20 maart 2025
t/m donderdag 20 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER