Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Faciliteit GBN AGR in april volledig in bedrijf

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 21 februari 2020
92 sec


Voort-etterend kunstgrasrecycling-dossier lijkt dichtgeslagen te kunnen worden

Het is bijna niet voor te stellen, maar Eric van Roekel, voorman van GBN Artificial Grass Recycling (AGR), het bedrijf dat vorig jaar - ondersteund door de Kunstgrasalliantie - de handschoen opnam om Nederland van het voort-etterende kunstgrasrecycling-dossier te verlossen, lijkt ervan overtuigd dat het recyclingbedrijf binnen zeer afzienbare tijd volledig operationeel is. Aan de belangrijkste voorwaarde is voldaan: de bouwvergunning is binnen, en alle verdere voorbereidingen liggen op schema.

Op deze plek komt straks ongeveer de bureaustoel van Eric van Roekel te staan
Op deze plek komt straks ongeveer de bureaustoel van Eric van Roekel te staan

Van Roekel laat mij in het Westelijk Havengebied in het zogenaamde circulaire cluster het terrein zien waar het allemaal moet gebeuren: een enorm terrein van drie hectare. Het is van de eerste tot de laatste vierkante meter voorzien van diepzwart glanzend nieuw asfalt en rondom afgezet met metershoge betonnen keerwanden. Het terrein oogt helemaal leeg, maar dat is maar de halve waarheid. In het kwartiertje dat ik samen met Van Roekel nodig heb om het terrein te bekijken, hebben minimaal vier vrachtwagens hun lading kunstgrasmatten gelost op het terrein.

Van Roekel: 'Wij hebben nu de vergunning binnen om hier recyclingactiviteiten op te starten. We zijn al bezig om alles hiernaartoe te halen wat we in de noodopslag, hier vlakbij, hebben liggen en in een tweede noodopslag op de eigen locatie in Hoorn. In totaal hebben we vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter kunstgras ingenomen. Als we binnen afzienbare tijd fully operational zijn, kunnen we beginnen met de verwerking van dat materiaal.'

Agglomeraat uit kunstgras: een van de belangrijke eindproducten van de nieuwe fabriek
Agglomeraat uit kunstgras: een van de belangrijke eindproducten van de nieuwe fabriek

Natte verwerking

Van Roekel wijst mij de plekken aan op het GBN AGR-terrein waar de machines zullen worden opgesteld. Volgens Van Roekel is het allemaal niet zo complex. Je begint met het leegkloppen van de matten. Die gaan daarna door een shredder en worden tot een agglomeraat verwerkt. De tweede afvalstroom betreft het mengsel van infill en zand. GBN AGR heeft hierbij gekozen voor een zogenaamde natte verwerking: het zand en de infill worden door water gereinigd en van elkaar gescheiden.


Bijna klaar

Hoewel de productiefaciliteit op het moment van mijn bezoek nog een groot leeg terrein is, is er volgens Van Roekel al veel meer gedaan dan je zou denken. Hij wijst op de spanten voor de fabriekshal die al klaarliggen: 'Dat gebouw staat in twee weken overeind, maa r bijna nog belangrijker is wat hier onder de grond zit. Daar zitten allerlei voorzieningen, waaronder een groot filter waarmee we al het water kunnen filteren en bufferen.'


Capaciteit

Wat is ongeveer de capaciteit van de nieuwe fabriek? Volgens Van Roekel is dat lastig te bepalen, want dat is sterk afhankelijk van de soort kunstgrasmatten die worden aangeleverd. Een voorzichtige schatting is 1,5 miljoen vierkante meter kunstgras, verdeeld over voetbal, hockey en tennis als belangrijkste sporten. Over de afzet van de reststromen maakt Van Roekel zich inmiddels geen zorgen meer; die markt heeft zich ook goed ontwikkeld.


De bouwvergunning is binnen
De bouwvergunning is binnen
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER