Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Leiden is al 'zorgplicht-proof'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 29 januari 2020
176 sec


Gemeente kiest voor kantplanken van gerecycled kunstgras

Al in 2018 ging de gemeente Leiden op zoek naar een oplossing voor infill-behoud op kunstgrasvelden. Die zoektocht leidde uiteindelijk naar Greenmatter: kantplanken van gerecycled kunstgras. In totaal werd meer dan drie kilometer aan kantplank geïnstalleerd. De gemeente heeft dus zijn verantwoordelijkheid genomen en is nu zorgplicht-proof.

Kantplanken langs een kunstgrasveld in Leiden.
Kantplanken langs een kunstgrasveld in Leiden.

Waar andere gemeenten het gebruik van rubbergranulaat afgezworen hebben, is dat in Leiden niet het geval. Leiden heeft tien kunstgrasvoetbalvelden die ingestrooid zijn met rubberkorrels. Deze worden niet overhaast vervangen, maar uitgefaseerd, waardoor de gemeente in ieder geval nog zeven jaar op kunstgras met rubbergranulaat blijft spelen. Dat betekende wel dat er iets gedaan moest worden om dat rubber op de velden te houden. Het RIVM concludeerde in 2018 immers dat rubbergranulaat schadelijk kan zijn voor het milieu. De gemeente koos er daarom voor om kantplanken en borstelmatten te installeren.

Circulaire oplossing

Mirko Ouwersloot, senior werkvoorbereider sport en vastgoed bij de gemeente Leiden, vertelt hoe dit proces in zijn werk ging. 'Kantplanken waren in 2018 al onderwerp van gesprek bij ons. We zijn ons gaan oriënteren en hebben gekeken hoe we dit konden aanpakken. Vanuit het beleid kwam al snel een verzoek om gerecycled materiaal te gebruiken. We hebben ons er toen nog verder in verdiept en kwamen het product Greenmatter tegen: kantplanken van gerecycled kunstgras. Dat sprak ons eigenlijk direct heel erg aan, dus spraken we een voorkeur voor dit product uit en gingen daarmee verder. Kunstgrasrecycling is een actueel probleem; wat moet je met al die afgedankte matten? Ik vind het mooi dat ze zo in kantplanken toegepast worden. Natuurlijk zijn ze in aanschaf wat duurder, maar het is een goed voorbeeld van circulariteit.' Het kunstgras voor deze planken wordt gerecycled bij het Deense Re-Match en bij Lankhorst verwerkt tot producten. W&H Sports brengt ze op de markt.


Bij nieuwe kunstgrasvelden in Leiden worden kantplanken al standaard aangebracht, maar bij de oude was dat nog niet het geval. Toen de gemeente de keuze eenmaal op Greenmatter had laten vallen, vonden in juli 2019 de eerste gesprekken met W&H Sports plaats. Vlak daarna werd de opdracht gegeven. Omdat de kunstgrasvelden verspreid lagen over verschillende sportparken, moest wel het nodige inventarisatiewerk worden verricht. Ouwersloot is zeer te spreken over de manier waarop dit aangepakt is. 'Bij elk veld heb je natuurlijk te maken met verschillend hekwerk en andere reclameborden, dus je kunt niet zomaar overal dezelfde planken neerleggen. Maar daar is W&H Sports heel netjes mee omgegaan.'

Kilometers aan planken

De werkzaamheden begonnen in oktober en werden uiteindelijk begin december afgerond. 'Keurig binnen de tijd', zegt Ouwersloot. Hij nam zelf de rol op zich van contactpersoon tussen de club en de installateur. Een bijkomend voordeel was dat de velden tijdens de werkzaamheden gewoon bespeeld konden worden. 'Voor clubs is dat heel belangrijk. De werkzaamheden vonden overdag plaats; 's avonds lagen er geen losse materialen langs het veld en kon er dus gewoon gespeeld worden. De uitvoering vond ik keurig. W&H heeft hiervoor een vaste partner en die heeft het professioneel aangepakt. En al met al hebben ze behoorlijk wat meters gemaakt.' De opdracht omvatte immers tien velden en één veld is goed voor ongeveer 360 meter plank. In Leiden is in totaal 3.300 meter aan Greenmatter-kantplanken (hoogte: 15 cm) geplaatst. De velden zijn ook voorzien van borstelmatten, die in de bestrating zijn verwerkt. Alleen kantplanken zijn immers niet voldoende om aan de zorgplicht te voldoen.


'De planken zijn in aanschaf wat duurder, maar dan ben je wel circulair bezig'

Primeur

Voor W&H Sports was dit project ook een primeur, want het was niet eerder voorgekomen dat één gemeente zo'n grote hoeveelheid kantplanken inkocht bij het bedrijf. Dat was een leuke uitdaging, vertelt William van Diemen van W&H Sports. 'We moesten de planken op verschillende complexen aanbrengen en overal stond ander hekwerk. Daarom heeft het montageteam eerst elke locatie bezocht om het straat- en hekwerk te bekijken. Al het werk is in kaart gebracht en daarna hebben we een plan van aanpak opgesteld. Tussentijds waren er evaluaties en wij zaten heel dicht op de uitvoering. Uiteindelijk was echt maatwerk nodig. Bij één veld moesten we bijvoorbeeld de reclameborden ophogen; daarna konden we pas kantplanken plaatsen. Zo kom je altijd onverwachte dingen tegen, maar door goed te monitoren konden we alles netjes afronden.'



Saillant detail: in de periode dat in Leiden de velden met kantplanken werden opgeleverd, vond even verderop de veroordeling plaats van een gemeente die niet aan de zorgplicht had voldaan. Daarna ontketende zich een ware run op kantplanken. 'Ja, wij waren ze allemaal een stap voor', constateert Ouwersloot. 'Vanuit het sportbeleid van de gemeente vonden wij dat milieuschade voorkomen moet worden, dus waren we er op tijd bij met onze voorzorgsmaatregelen.'

Ouwersloot kijkt tevreden terug op het project. 'Ik heb het contact met de mannen van W&H als prettig ervaren. Zij waren erg bij de zaak betrokken en ook benieuwd naar dingen die minder goed gingen; het was immers hun eerste grote klus op dit vlak. Voor hen was het dus ook een mooie pilot. Al met al ben ik heel tevreden, zowel met het product Greenmatter als met de samenwerking.' Daar sluit Van Diemen zich bij aan: 'Het is prijzenswaardig dat Leiden al vroeg voorzorgsmaatregelen nam en echt koos voor een circulair product. Daar doen we het voor!'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
P v Mierlo
Wednesday 29 January 2020
Er word steeds maar gesproken over de SBR infill maar hoe zit het met bv TPE. Dit is geen natuurlijk product. Deze komt ook langs de velden te liggen. Moet daar ook geen voorziening voor worden aangebracht.
Hoor graag jullie reactie
Hein van Iersel
Wednesday 29 January 2020
De zorgplicht geldt feitelijk voor ieder vreemd product. Dus net zo goed voor SBR, als voor EPDM en TPE. Formeel zou dit -volgens de regels van de wet- zelfs gelden voor een natuurlijk product als Kurk. Hoe het mij sterk lijkt dat je daar op zult handhaven.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER