Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voorbeeldproces OM tegen Sportaal: een zaak met grote gevolgen?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 13 december 2019
105 sec


Beheerder kunstgrasvelden vervolgd om nalatigheid zorgplicht

Het is een rechtszaak die grote gevolgen kan hebben voor gemeenten en clubs in Nederland: het Openbaar Ministerie heeft Sportaal, het sportbedrijf van de gemeente Enschede, aangeklaagd vanwege milieuvervuiling door rubbergranulaat. Sportaal is beheerder van kunstgrasvelden en zou structureel tekortgeschoten zijn in het naleven van de zorgplicht (art. 13 Wet bodembescherming). Het OM eist daarom een boete van 10.000 euro. We zetten de argumenten van beide partijen op een rij (bron: De Gelderlander).


Aanleiding voor deze zaak is de aangifte van Recycling Netwerk in september 2017. Deze organisatie klaagde destijds terreineigenaren en beheerders aan omdat zij tekort zouden schieten bij de aanleg en het beheer van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. De politie heeft naar aanleiding van die aanklacht onderzoek gedaan, onder meer bij RKSV Vogido in Enschede. Sportaal is beheerder van deze velden. Volgens het OM werden bij meerdere controles rubberkorrels aangetroffen tot wel vijftien meter buiten de velden. De velden hadden geen kantplanken of schoonmaakborstels en de schoonloopvoorzieningen waren niet goed onderhouden. Reden genoeg om de beheerder te straffen? Dat moet blijken uit deze zaak.

De argumenten van Sportaal:

  • De aangifte van Recycling Netwerk is gedaan tegen alle beheerders van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Het ontbreekt aan motivatie om juist Sportaal voor de rechter te slepen; dat is pure willekeur.
  • Sportaal heeft binnen het budget gedaan wat mogelijk is tegen verspreiding van de korrels, en daarmee aan de zorgplicht voldaan.
  • De zaak kan grote gevolgen hebben, omdat op elk sportpark wel infill buiten de velden ligt. Voor een voorbeeldproces als dit is echt meer onderzoek nodig.
  • Er is niet nauwkeurig genoeg onderzocht welke korrels in de omgeving van de velden liggen. Volgens de advocaat van Sportaal kan het net zo goed (gechargeerd) om kunstmest gaan.
  • De Europese Commissie heeft nog geen uitsluitsel gegeven over rubbergranulaat, dus het is te vroeg om individuele gevallen voor de rechter te behandelen.

    De argumenten van het OM:

  • Het is belangrijk om een waarschuwing af te geven aan andere beheerders van kunstgrasvelden. Sportaal is de eerste, maar dit is het startschot voor meer zaken.
  • Het type korrel langs de velden is onbelangrijk, want het is bodemvreemd materiaal. Het feit dat er infill buiten het veld belandt, is strafbaar.
  • Beheerders moeten alle maatregelen nemen, zoals kantplanken, om verspreiding van infill tegen te gaan; dat is verplicht.
  • Sportaal en de gemeente Enschede waren op de hoogte van de milieueffecten van rubbergranulaat.
  • De vervuiling is significant: volgens het OM dertig autobanden per veld per jaar. Vogido heeft twee velden met SBR.

    Voorlopig eist het OM als straf een geldboete van 10.000 euro, waarvan 5.000 euro voorwaardelijk (met een proeftijd van twee jaar). Naar alle waarschijnlijkheid doet de rechtbank Rotterdam uitspraak op 19 december.

    Niets doen is geen optie

    Met deze strafzaak geeft het OM een duidelijk signaal af aan beheerders van kunstgrasvelden met rubbergranulaat: niets doen is geen optie. Maatregelen zijn volgens de wet verplicht en gemeenten hebben zich daaraan te houden. Maar wanneer doe je het dan wél goed? Een nuttige leidraad is het document Zorgplicht, door de BSNC opgesteld in samenwerking met partijen uit de markt. Dit document is op te vragen door een e-mail te sturen naar info@bsnc.nl.

    LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

    REACTIES
    Ewoud van de Wetering
    Saturday 14 December 2019
    Vervang de rubberkorrels door chemie en je krijgt de volgende argumenten van het OM:

    - Het is belangrijk om een waarschuwing af te geven aan andere beheerders van kunstgrasvelden. ....... is de eerste, maar dit is het startschot voor meer zaken.
    -Het type chemie langs de velden is onbelangrijk, want het is bodemvreemd materiaal. Het feit dat er chemie buiten het veld belandt, is strafbaar.
    Beheerders moeten alle maatregelen nemen, om verspreiding van chemie tegen te gaan; dat is verplicht. (alle velden lozen nu op bodem- en oppervlaktewater!)
    - .................. waren op de hoogte van de milieueffecten van chemie.
    De vervuiling is significant: volgens het OM 200 tot 400 liter per veld per jaar.

    Onder chemie vallen biociden, detergenten (enzymreinigers), waterstofperoxide, zout en azijn.
    Tot nu toe hebben wij te maken met veel gemeenten en sportpark beheerders die alles ontkennen, alles aan hun laars lappen en gewoon lekker doorgaan.

    Laat het OM maar eens in actie komen. Hebben we duidelijkheid.

    download artikel

    Tip de redactie

  • Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
    GREEN OUTLET
    Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
    AGENDA
    Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
    dinsdag 3 december 2024
    t/m dinsdag 3 december 2024
    Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
    dinsdag 21 januari 2025
    t/m dinsdag 21 januari 2025
    Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
    donderdag 23 januari 2025
    t/m donderdag 23 januari 2025
    Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
    dinsdag 28 januari 2025
    t/m dinsdag 28 januari 2025

    ONDERDELEN
    Archief
    Dossiers
    Green Industry Profile
    OVER ONS
    Over ons
    Duurzaamheid & NWST
    Contact
    Het team
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    Fysiek abonnement
    Digitaal abonnement
    Abonneren nieuwsbrief
    Adverteren
    Verschijningsdata
    MEER
    Redactionele spelregels
    Algemene voorwaarden
    Disclaimer
    Privacy
    Cookies
    ONDERDELEN
    OVER ONS
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    MEER