Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

CCGrass levert eerste PRT-veld in Europa

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 24 december 2019
119 sec


Toen de gemeente Den Haag de nieuwe PRT-backing uitkoos voor haar nieuwste voetbalveld, wist ze dat het gehele veld dan aan het eind van zijn levensduur recyclebaar zou zijn. Ook wist de gemeente dat het gekozen systeem een verbeterde versie was van gewoon kunstgras, dankzij een veel hogere tuftbinding en een grotere poreusheid. En er is gebruikgemaakt van het geavanceerde garen Superb, eveneens ontwikkeld door de afdeling R&D van CCGrass.


De PRT-backing is voor CCGrass een uniek systeem en is een alternatief voor traditionele latex- en PU-systemen. Dankzij de toepassing van een speciaal 100 procent thermoplastisch en waterdoorlatend weefsel op de rug van het getufte tapijt is PRT volledig recyclebaar en zijn er aan het eind van de levensduur geen problemen meer met betrekking tot afvalverwijdering.

De PRT-systemen, die werden gepresenteerd tijdens de FSB-beurs van 2017, zijn uitgebreid getest in Azië alvorens ze op de wereldmarkt werden gebracht. Het systeem is nu ook te zien in Europa.

Het Superb-veld met een poolhoogte van 47 mm dat is geïnstalleerd in Den Haag, is getest volgens de eisen van FIFA Quality Pro en glansrijk geslaagd. Het geselecteerde veldsysteem omvat ook een Alveo-shockpad en kurk-infill van Amorim; alle materialen zijn dus recyclebaar óf natuurlijk.

De snelle afwatering van de PRT-backing (vijf keer zo snel als bij een conventionele kunstgrasbacking) heeft nóg een probleem opgelost voor de klant. Het is bekend dat kurk kan gaan drijven als er water op het oppervlak blijft staan. Dankzij de goede afwatering van de PRT-backing verdwijnt regenwater veel sneller van het oppervlak, waardoor het risico dat de kurk-infill gaat drijven kleiner wordt.

Vanwege de lichtere backing moesten er bij de aanleg van het Superb PRT 47-veld iets andere installatietechnieken worden gebruikt. Dit gebeurde door Aannemersbedrijf Van Wijlen BV, een lokale partner. Dankzij de vijf keer zo snelle afwatering van de PRT-backing konden de aanlegwerkzaamheden doorgaan na regen en verliep de installatie snel en eenvoudig.

Nimo Chen, salesmanager van CCGrass voor Nederland, legt uit: "Bij CCGrass geloven wij dat PRT de toekomst heeft, zowel wat betreft prestaties als vanwege het milieu. De markt heeft jarenlang latex- en PU-backings gebruikt; het is niet eenvoudig klanten over te halen om nieuwe opties in overweging te nemen. Ik vind het verheugend dat de gemeente Den Haag openstond voor een innovatie waardoor op velerlei wijze vooruitgang kan worden geboekt op het gebied van kunstgras."

Het eerste PRT-veld dat buiten China werd geïnstalleerd, bij Trang Sports College in Thailand, is nu ruim een jaar oud en wordt gemiddeld acht uur per dag gebruikt. Gebruikers en eigenaren geven zeer positieve feedback, maar de eveneens positieve feedback van milieudeskundigen is net zo belangrijk. Het nieuwe Nederlandse veld zal nauwkeurig worden gemonitord en er zal feedback worden verzameld.

Over CCGrass:

CCGrass is 's werelds grootste kunstgrasproducent. In 2018 bedroeg de productie meer dan 38 miljoen vierkante meter. Voorheen vond de productie plaats in twee fabrieken bij de Chinese stad Nanjing. In 2019 is de eerste fase van de nieuwe Vietnamese fabriek geopend, waarmee de capaciteit verder verhoogd wordt en CCGrass zijn ruim 120 nationale markten nieuwe leveringsopties kan bieden.
CCGrass is voorkeursfabrikant van de Fifa, voorkeursleverancier van de FIH en voorkeursfabrikant van kunstgras van de Wereldrugbybond. Daarmee is CCGrass een van de slechts vier bedrijven die al deze drie predicaten mogen voeren.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER