Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

GrassMaster-veld als visitekaartje voor VIOS

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 23 december 2019
386 sec


Amateurclub kiest bewust voor hybride in plaats van kunstgras

Vooruit Is Ons Streven, luidt de volledige naam van voetbalclub VIOS uit Warmenhuizen in Noord-Holland. Vooruit gaat de club zeker, want VIOS beschikt sinds november over een nieuw hybride-hoofdveld van GrassMaster. Dit hybrideveld is dankzij een bijzondere samenwerking in zeer korte tijd aangelegd, waardoor VIOS er dit seizoen al op kan voetballen. Reden genoeg voor een bezoek aan de accommodatie van VIOS: sportpark De Doorbraak.

V.l.n.r. Henk Slootweg (AH Vrij), Jaap Swan (voorzitter VIOS), Klaas Molenaar (bestuurslid VIOS), Hein Veldman (gemeente Schagen), Arjan Knottnerus (Tarkett Sports) en Jaap Schuurman (Antea Sport)
V.l.n.r. Henk Slootweg (AH Vrij), Jaap Swan (voorzitter VIOS), Klaas Molenaar (bestuurslid VIOS), Hein Veldman (gemeente Schagen), Arjan Knottnerus (Tarkett Sports) en Jaap Schuurman (Antea Sport)

Het aanbestedingsproces en de aanleg van het hybrideveld bij VIOS zijn weliswaar snel gegaan; het voortraject was dat allerminst. Al acht jaar kampt VIOS met capaciteitsproblemen. De club heeft momenteel 530 spelende leden en zij voetbalden tot vorig seizoen op twee natuurgrasvelden en twee wetra-velden, de velden A tot en met D op het sportpark. Uit onderzoek bleek dat de vereniging zo'n 500 uur per jaar tekort komt en dus dringend extra capaciteit nodig heeft. In eerste instantie werd geopperd om het sportpark uit te breiden met extra velden, maar dat ging vanwege de bouw van een school niet door. Door die uitbreiding kon een streep, waardoor een oplossing gezocht moest worden op het huidige sportpark.

Daarbij werden verschillende opties overwogen. De vereniging heeft altijd het uitgangspunt gehad dat het hoofdveld (veld A) natuurgras moest blijven. 'Een voetbalvereniging voetbalt op gras', zegt voorzitter Jaap Swan er duidelijk over. Omdat veld C en D al een wetra-opbouw hebben, bleef natuurgrasveld B over en ontstond het idee om dit om te bouwen tot een kunstgrasveld. De buurt ging echter in verweer vanwege de angst voor geluidsoverlast en lichthinder. Dat risico wilde de club niet nemen. En dus bleef er maar één optie over: tóch het A-veld ombouwen. Uit een poll onder de leden bleek al snel dat zij resoluut tegen kunstgras op het hoofdveld waren. 'Iedereen zei: we willen eigenlijk gewoon gras. Nog liever minder uren en alles gras, dan dat we op kunstgras moeten spelen.'

Overzichtsfoto van het nieuwe hoofdveld
Overzichtsfoto van het nieuwe hoofdveld

Gemeenteraad op bezoek

VIOS moest daardoor wéér nadenken over een andere oplossing. Swan: 'Wij gingen rondkijken bij andere verenigingen, waarvan we wisten dat zij iets soortgelijks hebben. In Hoofddorp hebben ze bijvoorbeeld vrijwel alle types velden liggen. Kunstgras zonder infill was nog even een optie, maar uiteindelijk hebben wij zelf gezegd: als we een oplossing willen, gaan we voor een hybrideveld. Toen hoefden we alleen de gemeente nog maar mee te krijgen.' We hebben het dan over de gemeente Schagen, waar Warmenhuizen sinds 2013 onderdeel van is. Voor die tijd behoorde Warmenhuizen tot de gemeente Harenkarspel. Ook het fusieproces heeft voor veel vertraging gezorgd bij de uitbreidingsplannen van VIOS.


Het hybrideveld is op de bestaande toplaag geïnstalleerd

De keuze van VIOS viel op het GrassMaster-systeem van Tarkett Sports. Klaas Molenaar, bestuurslid algemene zaken, vertelt: 'Wij hebben al contact met Arjan Knottnerus van Tarkett Sports sinds de tijd dat we kunstgras overwogen. Met hem hebben we ook overlegd over het hybrideveld. Toen ons tweede op een hybride-hoofdveld in de regio speelde, hebben we wederom bij Arjan geïnformeerd. Hij raadde aan om vanuit het oogpunt van duurzaamheid voor GrassMaster te kiezen. Het kostenplaatje kwam vrijwel overeen met dat van een kunstgrasveld. Dat hebben we voorgelegd aan de gemeente.' De gemeenteraad kwam op bezoek om de locatie te bekijken. 'Dat gaf ons de kans om het hele verhaal te vertellen: over duurzaamheid, implanteren en waarom we geen kunstgras wilden. Zij waren meteen enthousiast', aldus Molenaar. Na een informatieavond stemden ook spelende leden en omwonenden in.

De sleuven in het veld zijn duidelijk zichtbaar.
De sleuven in het veld zijn duidelijk zichtbaar.

Knoop doorgehakt

Hein Veldman werd namens de gemeente Schagen aangesteld als projectleider voor de aanleg van het hybrideveld. Zijn eerste reactie op het GrassMaster-systeem was veelzeggend: zouden jullie dat nu wel doen? Veldman wist niet of de club zich wel goed had voorbereid. 'Ik had natuurlijk geen idee dat ze al zo'n uitgebreid traject achter de rug hadden. Maar ik ben blij met de keuze voor GrassMaster; dit is vriendelijker dan kunstgras met een heel natuurlijke uitstraling.' Zeker bij een club die nog geen kunstgras heeft, ligt kunstgras voor de hand. Maar zoals gezegd besloot de club anders; de keuze voor gras was een bewuste.


In april 2019 werd de knoop definitief doorgehakt: VIOS koos voor een hybrideveld en kreeg budget van de gemeente. Meteen kon Veldman voor de gemeente aan het werk en ging hij met de club om de tafel. Een seizoen zonder hoofdveld was immers geen optie. Veldman: 'Ik vroeg wanneer VIOS het veld in gebruik wilde nemen; dat was eigenlijk gisteren al. Dus moesten we snel schakelen, want je moet een bestek opstellen en een aannemer zoeken. De vereniging was gelukkig heel flexibel; zij pasten de planning aan. Toen moesten we iemand vinden die, in de drukke tijd, het bestek in elkaar kon zetten.' Die taak ging naar Smit Groenadvies. Veldman belde intussen de aannemers om hen te informeren over het bestek dat eraan zat te komen. De onderhandse aanbesteding werd uiteindelijk gegund aan Antea Sport. Het hele traject werd in twee maanden afgerond, van het eerste overleg met de club tot de start van de uitvoering.

De club heeft ook geïnvesteerd in nieuwe ledverlichting.
De club heeft ook geïnvesteerd in nieuwe ledverlichting.

Bestaande toplaag

Op het moment dat de seinen op groen gingen, ging Antea Sport direct aan het werk. Bijzonder aan dit hybrideveld is dat het met de bestaande toplaag is gebouwd. Dat is verre van standaard, zegt Arjan Knottnerus van leverancier Tarkett Sports. 'Het ontwerp van het veld is hier wel uniek, omdat bewust is gekozen voor hergebruik van bestaande grond. Wij zijn daar altijd wat huiverig voor, omdat we op andere locaties in het buitenland zien dat dit niet altijd goed gaat. Dan moeten we het werk staken omdat er te veel puin in de toplaag aanwezig is. Maar als je de toplaag geschikt maakt, kan het en ben je goed bezig.'


'Het eerste jaar moet je voorzichtig zijn met een hybrideveld'

Voor Antea Sport maakte deze basis het project extra uitdagend. Namens de hoofdaannemer was Jaap Schuurman projectmanager. Schuurman heeft veel ervaring met de bouw van hybridevelden en was in de jaren negentig al betrokken bij de aanleg van de eerste GrassMaster-velden. Over de opbouw van het veld bij VIOS vertelt hij: 'Met plaatselijke aannemers hebben wij hier het grondwerk verricht. We hebben een laag van 20 centimeter afgevoerd, in een depot achter het veld gezet en helemaal gezeefd. In totaal was dat zo'n 2.000 m3. Onder de toplaag zat een laag van 20 cm vette klei: dat hebben ook we laten afvoeren en vervangen door een nieuwe laag zand. Daarna is de gezeefde, bestaande laag er weer terug op gekomen.'

Normaal gesproken heeft het de voorkeur bij de aanleg van hybridevelden om eerst het kunstgras te injecteren, dan pas in te zaaien en het veld te laten rusten. Vanwege de tijdsdruk was dat bij dit project niet mogelijk. Met de toplaag terug op zijn plaats begon Antea Sport direct na het zaaien met bemesten en vervolgens maaien. Op de toplaag werd zo'n 2 cm verschralingszand gestrooid, om deze meer te verschralen en te voorkomen dat hij vettig wordt. 'We hadden al snel een prachtige mat', zegt Schuurman.

AH Vrij aan het werk met de Vibra Sandmaster
AH Vrij aan het werk met de Vibra Sandmaster

Zandsleuven voor afwatering

Om de afwatering van de toplaag nog beter te waarborgen, werden zandsleuven getrokken. Hiervoor schakelde Antea Sport AH Vrij in, een aannemer die werkt met de Vibra Sandmaster. Henk Slootweg van AH Vrij legt uit: 'Wij hadden een sterke grasmat nodig, want onze machine gaat als een soort reprozaag door de bodem. Daarom hebben we eerst een aantal weken gewacht tot de mat stevig genoeg was. Met de holecutter keken we vooraf of het wortelpakket sterk genoeg was.' De beworteling was optimaal, en dus kon AH Vrij twee dagen lang aan het werk om de sleuven aan te brengen. Slootweg: 'We brengen dan 100 tot 150 m3 zand in de grond, waardoor het veld zo'n 1,5 cm hoger komt te liggen. Met schudfreesmessen wringen we het veld open. Dan gaan er onder de kracht van die reprozaag vullers in van 1,5 cm, waar het zand in valt. Vervolgens rollen en slepen we nog een keer en dan zijn we klaar.'


Het in te brengen zand komt van AH Vrij zelf, uit Wateringen; het bedrijf heeft een eigen drooginrichting waarmee het zand gedroogd wordt. Alles staat of valt immers met de kwaliteit van het zand. Slootweg: 'We zeven het zand eerst, drogen het en daarna gaat het van onze werf direct naar het veld. Tijdens de aanleg hebben de jongens een groot zeil bij zich, zodat ze bij regen alles kunnen afdekken. Wij werken bij het sleuven trekken met een gps-gestuurde tractor, waardoor we van twee kanten kunnen werken en geen kopeind hebben aan één zijde van het veld, maar naar het midden toewerken. Op die manier sluiten de sleuven binnen 2 cm op elkaar aan en lopen ze vrijwel naadloos in elkaar over. Het lijkt bijna op een kolk, zo snel wordt het water afgevoerd.' De club en gemeente beamen dat, want ondanks het natte najaar heeft er nog geen water op het veld gestaan.

Het depot naast het veld.
Het depot naast het veld.

Twintig miljoen vezels

Na het aanbrengen van de zandsleuven installeerde Tarkett Sports het GrassMaster-systeem. In totaal zijn dat zo'n twintig miljoen vezels, 800 g garen per vierkante meter. Door wat tegenslag met de apparaten die vezels prikken, duurde de installatie wat langer dan gebruikelijk. Het gaf Tarkett wel de gelegenheid voor het testen van een nieuwe elektrische machine om de vezels in te brengen. Deze elektrische apparaten werken twee keer zo snel als conventionele prikmachines, zijn 5,5 m lang en hebben een werkbreedte van ruim 80 cm (conventionele machines werken met een breedte van 1,5 m). Het voordeel van deze nieuwe units is volgens Knottnerus dat ze veel mobieler zijn. 'Met die grote apparaten kun je niet zomaar stadions in. Vanwege de behoefte aan kleinere en wendbare machines testen we nu met compacte elektrische. Er is minder geluidsoverlast met dit type en ze zijn makkelijk te transporteren in een container.'


'De voetballers zijn lyrisch over dit veld'

Nu de aanleg van het hybride-hoofdveld voltooid is, gaat het avontuur voor VIOS pas echt beginnen. De club beseft maar al te goed dat het veld niet direct maximaal bespeeld kan worden en dat er extra onderhoud voor nodig is. Waar een kunstgrasveld gaandeweg slijt, is het bij een hybrideveld met de juiste aanpak mogelijk om de levensduur te blijven verlengen. De projectgroep geeft de club tijdens ons gesprek een aantal duidelijke instructies mee: speel niet op het veld bij extreme regen, probeer de warming-up te spreiden en beperk de betreding. Dat laatste is nog wel een aandachtspunt. Voorzitter Swan: 'Je merkt dat de hele vereniging denkt dat op ons hoofdveld iets van kunstgras ligt. Zij vragen zich af: waarom mogen wij niet op dat veld spelen?' De druk binnen de vereniging is vrij hoog, omdat de trainingsvelden veel bespeeld worden. Maar, benadrukt Knottnerus: 'Zo'n eerste jaar moet je voorzichtig zijn. De wortels moeten erin, het moet één geheel worden en dat heeft tijd nodig.'

De projectgroep op de nieuwe mat
De projectgroep op de nieuwe mat

Nazorg

Met een thuiswedstrijd van het eerste elftal werd het nieuwe A-veld op 10 november officieel in gebruik genomen. VIOS kan voorlopig vooruit, want naast de hybridemat heeft Antea Sport de beregening vernieuwd en is via een andere aanbesteding ledverlichting geïnstalleerd door Oostendorp. Projectmanager Schuurman kijkt tevreden terug op de uitvoering: 'Positief vond ik dat VIOS goed meedacht om de mat de kans te geven om zich echt te ontwikkelen. Zo behoud je de kwaliteit; nazorg is belangrijk voor zo'n veld.' Het voormalige knollenveld is definitief verleden tijd. De gemeente gaat de mat samen met de club onderhouden om er een succes van te maken. Voorzitter Swan besluit: 'Als je ziet hoe snel alles gegaan is en het hybrideveld aangelegd is, dat is wel een pluim waard. De voetballers zijn er lyrisch over, die vinden het geweldig. En wij als vereniging natuurlijk ook; het is een mooi visitekaartje.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Betrokken partijen houden open dag over renovatie stadionveld FC Twente
dinsdag 3 december 2024
t/m dinsdag 3 december 2024
Verdiep jouw kennis met cursus grasveldkunde
dinsdag 21 januari 2025
t/m dinsdag 21 januari 2025
Cursus duurzaam onderhoud grassportvelden
donderdag 23 januari 2025
t/m donderdag 23 januari 2025
Jaarcongres brancheorganisatie BSNC
dinsdag 28 januari 2025
t/m dinsdag 28 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER