Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Draintalent: alles-in-eenoplossing voor beheer natuurgrasvelden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 25 september 2019
182 sec


Innovatief systeem dat volautomatisch water geeft maar ook kan draineren en bemesten

Natuurgrasvelden voor sport worden doorgaans ieder jaar intensief doorgezaaid. Een kritisch proces, omdat de jonge grasplanten vooral in de periode van vestiging erg gevoelig zijn voor verdroging. De Draintalent zou voor dit probleem een oplossing kunnen zijn, omdat het de toplaag volautomatisch probleemloos op exact het juiste vochtniveau kan houden. Maar het systeem kan meer.


De Draintalent is het laatste jaar al verschillende keren in het nieuws geweest. In essentie is het een integraal systeem dat zowel de irrigatie als de drainage, maar mogelijk ook de fertigatie van een grasmat kan verzorgen. Met andere woorden: een Draintalent-systeem kan het vochtniveau van een toplaag op peil houden door het toevoegen of het onttrekken van water, en kan tijdens dat proces desgewenst ook vloeibare meststoffen aan de toplaag afgeven.

Concreet werkt de Draintalent als volgt. Op 25 centimeter diepte en 1,4 meter uit elkaar worden sleufloos drainslangen in de grond getrokken. Deze slangen worden in een parallelle koppeling verbonden met de Draintalent, die net buiten het sportveld staat opgesteld. Wanneer de grond te droog is, pompt het apparaat onder druk water in het systeem. Volgens de uitvinders resulteert dit in een enorme besparing van water in vergelijking met normale beregening.

Het pilot-veld met Draintalent
Het pilot-veld met Draintalent

Innovatief

De Draintalent lijkt op het eerste gezicht een superinnovatief systeem. Dat klopt; de Draintalent is innovatief, maar niet volstrekt uniek. Al in 1995 schreef zustervakblad Greenkeeper over een vergelijkbaar systeem dat de te natte greens van de Sallandsche Golf weer in conditie zou moeten brengen. Heel succesvol was die pilot niet, volgens de toenmalige hoofdgreenkeeper en voormalig NGA-voorzitter Ties Straatman. Duidelijk succesvoller is het Amerikaanse bedrijf Subair. Subair levert voor een aantal zeer gerenommeerde Engelse en Amerikaans golfbanen en voetbalstadions systemen die de water- en luchthuishouding van een sportveld kunnen reguleren. Voorbeelden daarvan zijn Wentworth en Wembley. Als het om golf gaat, worden die systemen per green ingebouwd in de baan, zodat alleen een kleine luchtuitlaat zichtbaar is. Voor zover de redactie van dit vakblad weet, zijn in Nederland nooit Subair-systemen toegepast en gezien naar de lijst van klanten zullen dit ook geen goedkope systemen zijn.


Kosten

Revolutionair nieuw of niet? De maker van Draintalent is wel de eerste die een dergelijk systeem in Nederland heeft ontwikkeld en uitgeprobeerd voor de voetbalmarkt, en dat tegen kosten die heel acceptabel lijken.
De Draintalent is een ontwikkeling van het bedrijf Altop uit Beek in Gelderland, waar het is ontwikkeld door Sam Speijers. De vermarkting van het product ligt bij het bedrijf Grasmeesters. Altop en Grasmeesters hebben een eerste pilot neergelegd bij een voetbalclub in de gemeente Montferland, maar het voormalige sw-bedrijf Ataro heeft zich inmiddels ook zeer geïnteresseerd getoond. Vakblad Fieldmanager bekeek de pilot bij voetbalclub 't Peeske, samen met Hans Kok van Grasmeesters en Sam Speijers van Altop. Uniek aan de Draintalent is dat alles volstrekt automatisch gaat. Het systeem meet zelf hoe vochtig het veld is en grijpt dan in door het toevoegen of verwijderen van water.



Techniek

Heel simpel uitgelegd bestaat de Draintalent uit een grote pompinstallatie die water kan toevoegen en onttrekken aan maximaal vier voetbalvelden in één keer. In Montferland is dit nu toegepast op één voetbalveld. Als ik het veld op loop samen met uitvinder Sam Speijers en projectleider Hans Kok, is meteen te zien hoe goed het systeem lijkt te werken. Het Draintalent-veld dat slechts drie weken daarvoor is ingezaaid, is perfect groen en het jonge gras lijkt zich duidelijk goed op zijn plaats te voelen – veel beter dan het veld daarnaast, waar de grasmat drie weken eerder is doorgezaaid en het gras duidelijk last heeft van het droge zomerweer.


Speijers wil een weddenschapje aangaan. Hij stelt dat het verschil in vochtgehalte op het Draintalent-veld kleiner is dan de variatie op het normale veld. Dat blijkt te kloppen. De Turfpro-vochtsensor van Hans Kok meet 30 procent vocht direct boven de drain en maar twee of drie procentpunten minder tussen de twee drainslangen. Dat zou vooral het gevolg zijn van de manier waarop het water in het veld wordt gevoerd. De Draintalent brengt het systeem op druk en laat de druk dan weer wegvallen. Dat proces wordt herhaald totdat de toplaag de juiste vochtigheid heeft. Op het daarnaast gelegen veld lopen de verschillen in vocht op tot wel tien procent.


Speijers: ‘We zitten nu in de ingroeifase. De vochtigheid van de mat wordt hierbij volautomatisch op 30 procent gehouden. Als de mat zich eenmaal goed gevestigd heeft, kun je het vochtniveau naar beneden brengen. Verder kun je ervoor kiezen om de mat vóór een wedstrijd extra droog te maken, om een comfortabel bespeelbare mat aan te bieden.

Werkt het systeem al optimaal? Dat hoor je beide heren niet zeggen. Het veld in Beek wordt ook niet voor niets als een pilot gepresenteerd. Bij de pilot is het systeem aangelegd in een bestaand veld. Bij complete nieuwaanleg adviseert Grasmeesters de toepassing van waterwerend doek onder de drainage. Water dat in het systeem is gepompt, kan dan niet verdwijnen naar de grondwatervoorraad. De Draintalent heeft een aantal voordelen ten opzicht van conventionele systemen. Die voordelen zijn niet voor ieder veld even belangrijk. Een veld dat is aangelegd op hoge zandgronden, bijvoorbeeld in het zuiden of oosten van het land, zal nooit last hebben van een teveel aan water. Voor een veld op de klei is dat natuurlijk anders. Zeker in de winter zul je daar snel last hebben van te natte velden en daardoor veel speelschade.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Mart Vermeulen Gemeente Leudal
Tuesday 8 October 2019
Hoe gaat het met ijzerhoudend water en op één locatie hebben we heel veel last van Mangaan in het water, verdichten de gaten in de buis niet snel dicht?
Hein van Iersel
Tuesday 8 October 2019
Hallo
GOede vraag. IK denk (niet gehinderd door enige kennis) dat dit wel meevalt, maar waarom stel je die vraag as donderdag niet tijdens de bijeenkomst.

Hein van Iersel

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER