Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Samen de kunstgras afvalberg verkleinen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 13 juni 2019
128 sec


Greenmatter maakt de balans op

Eind vorig jaar lanceerde W&H Sports het initiatief Greenmatter. De missie van Greenmatter is ervoor te zorgen dat kunstgrasvezels van oude kunstgrasvelden gerecycled en vervaardigd worden tot nieuwe producten. Met een assortiment van parkbanken, picknicksets en kantplanken is er een begin gemaakt aan deze circulaire missie. Inmiddels hebben onder andere verschillende gemeenten interesse getoond en zijn de eerste Greenmatter-producten geleverd en te zien rondom de sportvelden.


In Amsterdam op sportpark Middenmeer zijn op het sportcomplex van voetbalvereniging WV-HEDW picknicksets te vinden en zijn er tevens in de openbare ruimte verschillende Greenmatter parkbanken te vinden. In de Gemeente Utrecht is eind vorig jaar een start gemaakt om de sportvelden te voorzien van gerecyclede kunstgras kantplanken ter voorkoming van de verspreiding van microplastics en het behoud van infill op het sportveld. Onlangs is bij HC Rotterdam hard gewerkt met het monteren van gerecyclede kunstgras kantplanken rondom twee hockeyvelden. Ook de Technische Universiteit Delft, Universiteit Utrecht en gemeente Beverwijk hebben gekozen voor kantplanken van Greenmatter.

Nieuwe oplossing voor gerecyclede kantplank

Struyk Verwo Infra heeft een betonplaat ontwikkeld waarin de Greenmatter kantplank verdiept kan worden aangebracht. Deze oplossing speelt nog meer in op de wens om infill op de velden te behouden en het voorkomen van het verspreiden van microplastics. In samenwerking met adviesbureau B.A.S. Begeleiding en Advies Sportterreinen zullen deze platen in Leidschendam-Voorburg worden toegepast.


Jaap Nieuwenhuis van B.A.S. vertelt: 'De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft B.A.S. gevraagd een nieuw kunstgrasveld voor VV Wilhelmus op sportpark Westvliet te ontwerpen, aan te besteden en te begeleiden in de uitvoering. Daarbij wil men de infill en het slijtagemateriaal van het veld zoveel mogelijk binnen de hekwerken houden.'

B.A.S. heeft in samenwerking met Struyk Verwo Infra al meer oplossingen met betonplaten ontworpen, zoals ook de zgn. roosterplaten en hoekplaten. In het geval van sportpark Westvliet bood de toepassing met de nieuwe sportplaten van Struyk Verwo Infra met uitsparing ten behoeve van de nieuwe slagplanken van W&H Sports uitkomst en dat vooral gecombineerd met de roosterplaten bij de poorten en toepassing van de bochtplaten. Recent heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg besloten kurk toe te passen als infill voor de velden. Hierbij blijft het toepassen van deze planken nog steeds een goede oplossing. Mocht door hoosbuien het kurk gaan drijven, dan zal het infill in ieder geval binnen de veldafrastering blijven.

Overigens zullen twee andere velden op hetzelfde sportpark in hetzelfde werk worden gerenoveerd. Aangezien hier al betonplaten zijn toegepast bij de aanleg, worden hier de Greenmatter kantplanken direct op de betonplaat tegen het hekwerk gemonteerd.

Sinds de officiƫle start zijn 2.245 Greenmatter-producten in bestelling genomen

Eerste stappen gezet

Ook Sportbedrijf Rotterdam is erg enthousiast over deze oplossing en heeft zelf voor renovatievelden een speciale betonplaat laten ontwikkelen. Ed van der Burg: 'Bij een renovatie van een kunstgrasveld zijn de hekwerken en verharding om een veld vaak nog van goede kwaliteit. Het is zonde deze al te vervangen, echter om een goede oplossing te realiseren voor het opsluiten van de infill moet dit met de gangbare systemen wel gebeuren. Het sterke punt van deze systemen is dat er geen infill meer onder de plank door kan gaan. Samen met Struyk Verwo Infra en W&H sports is een renovatieplaat ontwikkeld waarbij de plank verzonken kan worden in een betonplaat die tegen het hekwerk aangebracht kan worden. Hierbij kan er geen infillmateriaal meer onder de plank doorgaan en kunnen de hekwerken blijven staan en kan de omliggende verharding gewoon blijven liggen tijdens een renovatie.' De eerste stappen zijn dus gezet in het verkleinen van de kunstgras afvalberg.


Cijfers

Greenmatter kan in korte tijd dan ook mooie cijfers laten zien. Sinds de officiƫle start eerder dit jaar, zijn er al 2.245 Greenmatter-producten in bestelling genomen en deels geleverd. Dit aantal staat gelijk aan de recycling van 5,7 kunstgrasvelden en de verwerking van 68.441 kilogram kunstgrasvezels. In totaal zijn er 8.466 meters kantplanken in bestelling genomen en deels geleverd.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER