Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Forse stappen richting duurzame sportvelden op elk onderdeel

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Theo Ceelen, dinsdag 19 maart 2019
189 sec


Duurzame kunstgrassportvelden zijn de toekomst

In 2018 vond er een duidelijk waarneembare omslag plaats bij aannemers en leveranciers van outdoor-sportvelden. Niet alleen de sporttechnische eigenschappen van hun producten staan centraal; het gaat ook steeds meer om de duurzame prestatie die wordt geleverd. De recente discussies over rubbergranulaat en de verwerking van bestaande kunstgrasvelden hebben afgelopen jaar de doorslag gegeven voor een nieuwe visie op duurzame sportvelden. CSC Sport ontwikkelt zijn dienstverlening in sneltreinvaart in de richting van een duurzame toekomst.


Nu er de afgelopen jaren veel aandacht is besteed aan thema's als veiligheid, gezondheid, CO2-prestatie en de omgang met natuurlijke grondstoffen, is er momenteel genoeg aanleiding om aan een duurzamere toekomst voor sportvelden te werken. Sinds de samenwerking van CSC Sport met Ten Cate Grass en Greenfields begin 2017 van start ging, hebben deze ondernemingen veel stappen gezet in die richting. CSC Sport heeft samen met Greenfields een visie gepresenteerd waarin onze gezamenlijke toekomst wordt geschetst. Hierbij maken we een slag richting duurzaamheid.

Leefbaar voor toekomstige generaties

Deze visie houdt in dat Greenfields en CSC Sport gedurende een periode van vijf jaar CO2-neutrale outdoor-sportfaciliteiten gaan realiseren en renoveren. Dat doen we met maximale inzet van circulaire, vrijkomende materiaalstromen en minimale inzet van primaire materialen en grondstoffen. Greenfields en CSC Sport werken aan een sportomgeving waarin een maximale maatschappelijke functionaliteit van de voorzieningen centraal staat. CSC Sport streeft naar een leefbare omgeving voor deze en toekomstige generaties. Met 100 procent circulaire verwerking, maximale inzet van recycleproducten en volledige omschakeling naar 'groene' energiebronnen is de ambitie van CSC Sport realistisch.


Speerpunt in duurzame ontwikkeling

De samenwerking van CSC met Greenfields heeft in 2018 al diverse tastbare resultaten opgeleverd, die in de markt herkend zijn. Neem de Ecocept E-layers; deze zijn een goed voorbeeld van een geslaagde duurzame actie. In een Ecocept E-layer voor hockey worden minimaal vier oude kunstgrasvelden verwerkt, een optimaal resultaat voor recycleprocessen. Tevens kunnen de Ecocept E-layers na twintig jaar gebruik weer gerecycled worden tot een nieuwe E-layer. Het mooie is ook dat deze E-layer sublieme sporttechnische eigenschappen heeft.
Daarnaast heeft CSC Sport in 2018 de eerste non-infillvelden geïntroduceerd. Non-infillvelden zijn volledig te recyclen, wat het gebruik van infillgranulaat en infillzand reduceert. Door de backing of het type vezel op het product af te stemmen, is een 100 procent circulaire verwerking mogelijk. Het non-infillproduct wordt in 2019 verder ontwikkeld. Voor CSC Sport is non-infill een speerpunt in de duurzame ontwikkeling.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Hergebruik met water

Ook op het gebied van waterberging heeft de combinatie Greenfields-CSC Sport al de nodige ervaring. CSC Sport heeft diverse goedgekeurde waterbergende systemen in het pakket (Waber, kratten, Accorder). Deze waterbergende systemen functioneren als tijdelijke opslag of voor hergebruik. Het water kan ook worden gebruikt voor koeling en worden teruggebracht in de kunstgrasconstructie (watervelden). In combinatie met SuperSub loopt hiervoor een pilotproject in IJsselstein.


Alliantie voor recycling kunstgras

CSC Sport en Greenfields stonden eveneens aan de basis van een alliantie die zich richt op verantwoorde en duurzame verwerking van oude kunstgrasvelden in Nederland. Door dit proces van verwerking goed te organiseren, kan CSC Sport garanderen dat minimaal 95 procent van de kunstgrasvelden met infill na verwerking hergebruikt kan worden, bij voorkeur opnieuw als kunstgrasveld. Voorbeelden van producten zijn zandinfill, Ecocept, slagplanken en veldattributen. Momenteel lopen er proeven voor verder hergebruik, zoals SBR in E-layers of de productie van infillgranulaat. CSC Sport ziet grote mogelijkheden voor hergebruik. Vooral door samenwerking met collega's wordt het mogelijk om deze vormen van hergebruik maximaal te realiseren.


Recycling sporttechnische lagen

Verder is er een ontwikkeling gaande in het hergebruik van sporttechnische lagen van het type lava/rubber of Granulight-rubber. Deze producten worden gescheiden en vervolgens met een upgrade weer geschikt gemaakt voor hergebruik. Ook worden sporttechnische lagen die niet voor hergebruik in aanmerking komen, zoals zand/Steagran en zand/lava, geschikt gemaakt voor zandfundering. Dit voorkomt onnodig transport en storten van materiaal.

Tekst loopt verder onder de afbeelding


Circulaire verwerking shockpads

CSC Sport gebruikt alleen shockpads die minimaal twintig jaar kunnen presteren. Na twintig jaar functioneren worden deze shockpads (bij voorkeur Trocellen) voor 100 procent hergebruikt; denk daarbij onder andere aan Proplay-shockpads. Ook wat betreft de onderlaag is dus al sprake van een optimale circulaire verwerking. Daarnaast stimuleren wij het gebruik van reyclematerialen voor andere sporttechnische lagen, zoals het DUBO-gecertificeerde Granulight en RST. Beide zijn recycleproducten met eigenschappen die ze geschikt maken om als sporttechnische laag te kunnen presteren. Voor drainage hanteren wij bij voorkeur drainagebuis die is omhuld met gerecycled kunstgras.


Forse stappen richting CO2-neutrale productie

Er zijn dus al forse stappen gezet bij het realiseren van duurzame sportvelden, maar er moet nog veel ontwikkeld worden om ook CO2-neutraal en duurzaam te blijven met een lagere cost of ownership#. Wij verwachten op korte termijn opnieuw een grote stap voorwaarts te kunnen zetten met multifunctionele velden en sportvelden met een minimale gebruiksperiode van vijftien jaar. Daarnaast zullen ook het transport en de werktuigen veel duurzamer moeten worden. In het productieproces van kunstgras worden in ieder geval al grote stappen gezet om CO2-neutraal te produceren.


CSC Sport richt zich in 2019 op:

Realisatie en renovatie
Fundering en sporttechnische constructie
1. Maximaal hergebruik van materialen en grond stoffen
2. Maximale inzet van DUBO-gecertificeerde recyclematerialen (Granulight en RST)
3. Drainagesystemen voorzien van gerecycled kunstgras

Inzet van duurzame producten
1. Non-infillkunstgrasvelden voor voetbal
2. Ecocept E-layer (inclusief verwerkt kunstgras )
3. Inzet van duurzame vezels
4. Inzet van herinfillmateriaal: zand en infillrubber, mits gecertificeerd en conform de normen

Inzet van duurzame technieken
1. Stikken in plaats van verlijmen
2. CO2-besparende energie voor machines etc.
3. Waterbesparende technieken inclusief watertoevoegende constructies
4. Waterbergende systemen

Duurzaam hergebruik
1. Optimaal hergebruik materialen van fundering, sporttechnische laag en kunstgras
2. Duurzame verwerking van kunstgras en infillmateriaal met maximaal 100 procent hergebruik
3. Upgrade van zachte sporttechnische constructies zoals lava/rubber, zand/Steagran
4. Inzet van shockpad en E-layer voor minimaal twintig jaar, daarna hergebruik voor sporttechnische laag na upgrade

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER